Pirohy a taštičky

Bramborové pirožky s uzeným kuřecím masem

 

  • 400 g vařených oloupaných brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 300 g uzeného kuřecího masa
  • sůl
  • kmín
  • 1 - 2 bílky
  • tuk a mouka na plech

 

Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku, máslo a vypracujeme těsto, které vyválíme asi na 4 mm silný plát. Vykrajujeme čtverce 10 x 10 cm, do středu dáme umleté kuřecí maso a přehneme do trojúhelníku. Pirohy potřeme bílkem, okmínujeme a pečeme asi 15 minut dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C.

—————

Houbové pirohy

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 1 160 kJ/ 275 kcal

16 pirohů

  • 500 g hub (čerstvých nebo mražených)
  • 2 vejce
  • 1 rohlík
  • 2 lžíce mléka
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 lžičky sekané pažitky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 balíčky listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • 10 lžiček sezamových semínek
  • sůl
  • listový salát a rajčata na ozdobení

Houby očistíme (pokud máme zmrazené, necháme je částečně rozmrazit), pod tekoucí vodou propláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vložíme na olej a vyškvaříme. Přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět, pak do ní vmícháme houby, asi 10 minut dusíme a necháme zchladnout. Rozšleháme vejce s mlékem, přidáme sekanou pažitku a bazalku, na malé kostičky nakrájený rohlík a zchladlé houby. Promícháme a osolíme. Rozválíme listové těsto a rozkrájíme ho na 16 obdélníků. Potom lžící na každý dáme díl houbové náplně. Těsto přiklopíme a okraje k sobě přitiskneme. Na vrchní části uděláme nůžkami v těstě tři otvory. Zbylé vejce rozšleháme a potřeme jím  pirohy, které posypeme sezamem, přendáme na plech a v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova upečeme. Podáváme teplé nebo studené s čerstvým salátem a rajčaty.

—————

Oříškové taštičky s pestem

 

8 kousků 

  • 200 g listového těsta
  • 250 g nahrubo nastrouhaných ořechů
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce pesta
  • 2 snítky pokrájené bazalky
  • 60 g strouhanky
  • špetka muškátového květu
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření
  • tuk na vymazání plechu

 

Ořechy a kostičky cibule orestujeme na másle. Do pánve s ořechy přidáme strouhanku, pesto, bazalku, muškátový květ, sůl a pepř. Krátce orestujeme a odstavíme. Po zchladnutí vmícháme vejce.

Těsto rozvaříme na plát silný asi 2 mm a rozdělíme na 8 čtverců. Na jednotlivé kousky rozdělíme náplň. Okraje potřeme vejcem a přehneme přes náplň.

Taštičky pečeme na plechu v troubě při 200 °C asi 20 minut. Podáváme se zeleninou.

—————

Pikantní listové taštičky

 

Doba  přípravy: 25 minut, doba pečení asi 12 - 15 minut

1 kousek obsahuje 150 kcal/ 630 kJ 

  • 400 g listového těsta
  • hladká mouka na vyválení
  • kousek vejce na potření
  • 50 g tvrdého sýra

Nádivka: 

  • 2 cibule
  • 30 g oleje
  • 400 g sterilovaného leča
  • 40 g kečupu
  • koření chilli nebo chilli papričky
  • 300 g měkkého salámu
  • česnek
  • 1 vejce

 

Zmrazené těsto necháme v chladničce rozmrazit (asi 4 hodiny), pak je rozválíme do tenkého obdélníku a nakrájíme jej na 20 čtverečků. Poklademe je nádivkou, okraje čtverečků potřeme slabě vodou, čtverečky přeložíme do trojúhelníčků a okraje dobře přitiskneme. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do horké trouby (220 °C) a upečeme. Při dopékání je poklademe kousky sýra a necháme ho jen roztavit.

Příprava nádivky: Drobně nakrájené cibule zpěníme na oleji, vmícháme lečo, kečup, drobně nakrájený salám, rozetřený česnek a za stálého míchání dusíme, až nádivka zhoustne. Nakonec vmícháme vejce a necháme ho jen srazit. Podle chuti okořeníme chilli nebo rozsekanými feferonkami.

—————

Pirohy se šunkou

 

4 pirohy

Těsto: 

  • 350 g listového těsta
  • 4 lžičky rajčatové šťávy

Náplň: 

  • 250 g moučných brambor
  • sůl
  • 4 sušená rajčata naložená v olivovém oleji
  • 100 g šunky
  • sůl
  • pepř

Kromě toho: 

  • mouka na posypání pracovní desky
  • 1 vejce

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupejte a omyjte brambory, osušte je a nakrájejte na kousky. Brambory vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak je slijte.

Sušená rajčata otřete kuchyňským papírem a nakrájejte je na tenké plátky. Šunku nakrájejte na kostičky.

V míse promíchejte uvařené brambory s pokrájenými rajčaty a šunkou. Vše osolte a opepřete.

Na pracovní desce posypané moukou rozválejte listové těsto na čtverec o délce hrany 30 cm a ten rozkrojte na 4 menší čtverce. Každý z nich potřete rajčatovou šťávou a doprostřed položte připravenou náplň.

Čtverce přeložte tak, abyste získali trojúhelník. Konce dobře zmáčkněte, aby se spojily. Pirohy navrchu jemně propíchněte, aby otvory mohla unikat pára.

Za pomoci mašlovačky potřete pirohy rozšlehaným vejcem a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložte do trouby a pirohy pečte 16 - 18 minut.

 

Pirohy s jemnou vůní sušených rajčat jsou skvělým lehkým pokrmem, který můžeme doplnit zeleninovým salátem.

—————

Pirožky plněné vejcem a nivou

 

4 porce 

  • 100 g nivy
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 vejce syrové
  • 1 listové těsto
  • 1 cibule
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • trochu hladké mouky
  • pepř mletý, sůl

 

Uvařená, oloupaná vejce rozsekejte, přidejte najemno nakrájenou cibuli, lžíci hořčice, rozdobenou nivu, osolte a opepřete.

Listové těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozrájejte ho na čtverečky o velikosti asi 10 x 10 cm. Doprostřed každého dejte kopeček vaječné směsi a těsto přehněte do tvaru trojúhelníku. Okraje přimáčkněte k sobě a potřete rozšlehaným vejcem.

Pirožky upečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C, na plechu vyloženém pečícím papírem.

—————

Pirožky s pikantní rybí nádivkou

 

15 kusů 

  • 4 kusy konzervovaných baltických sardinek v pikantní šťávě
  • 750 g listového těsta
  • 100 g olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 8 vajec
  • mořská sůl
  • bílý pepř
  • zelená petrželka

 

Nejprve uvaříme šest vajec natvrdo. Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a orestujeme na oleji. Pak vejce jemně posekáme stejně jako sardinky, promícháme a směs přidáme k cibuli. Osolíme, okořeníme bílým pepřem i sekanou petrželkou a necháme vychladnout.

Listové těsto tence vyválíme na čtverce (8 x 8 cm) a doprostřed každého z nich navršíme lžíci studené rybí nádivky. Přeložíme napůl, okraje pevně stiskneme a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. V předem vyhřáté troubě pečeme pirožky na vymazaném plechu        12 - 14 minut. Dají se jíst teplé i studené.

—————

Rybí pirožky

 

12 kousků

Těsto:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • sůl
  • 1 vejce
  • 50 g másla

Náplň:

  • 2 vejce
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g rybího masa
  • 100 g vařené rýže
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka mletého nového koření

Z droždí, cukru, lžíce mouky a trošky vlahého mléka vymícháme kvásek, který necháme vzejít. Mouku, sůl, vejce, mléko, rozpuštěné máslo a kvásek vypracujeme.

Kousky masa a natvrdo uvařených vajec, rýži, kopr, sůl, koření a na oleji opečené kostičky cibule promícháme.

Vykynuté těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Do středů dáme náplň. Potřeme vejcem s mlékem a přehneme. Na plechu potřeme vejcem a necháme 20 minut kynout. Na hřbetu nastřihneme, pečeme při 170 °C 20 minut.

—————

Šátečky z mletého masa a brokolice

Doba přípravy: asi 50 - 60 minut

1 porce přibližně 4 605 kJ/1 100 kcal

4 porce

  • 1 balíček listového těsta
  • 80 g mandlí
  • 500 g mletého masa
  • 200 g brokolice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušených bylinek (např. petržel, oregano, majoránka)
  • mletý pepř
  • sůl
  • hladká mouka na vál

Nejprve spaříme ve vroucí vodě mandle, ještě teplé sloupneme a polovinu jich najemno rozsekáme. Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 mm vysoký. Rozkrájíme ho na 8 stejně velkých čtverců, které poklademe připravenou masovou náplní a růžičkami brokolice. Brokolici předem omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky a necháme přejít varem v osolené vodě. Pak ji scedíme a necháme odkapat.

Náplň: do mísy vložíme mleté maso, jedno vejce, hladkou mouku, strouhanku, sušené bylinky, ochutíme solí, rozetřeným česnekem, pepřem, a nakonec přidáme mléko. Vařečkou promícháme v masové hladké těsto. Nakonec přidáme sekané mandle. Náplň také rozdělíme na 8 dílů, které přendáme na připravené nakrájené těsto. Na masovou směs ještě položíme vždy jednu růžičku brokolice. Těsto překlopením uzavřeme a důkladně přitiskneme. Povrch jednotlivých šátečků potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a v troubě upečeme dozlatova. Podáváme teplé i studené.

—————

Slané šátečky s uzeným kuřecím masem

 

 

  • 1 listové těsto
  • 1 kuřecí stehno nebo jiná část uzeného kuřete
  • hladká mouka na vál
  • 100 g sýra na strouhání (eidam, čedar, gouda nebo niva)
  • 1 vejce
  • kmín nebo mák na posypání

 

Kuřecí maso rozemeleme nebo rozsekáme nadrobno a smícháme s hrubě nastrouhaným sýrem. Na  pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát. Rádýlkem ho rozdělíme na čtverce, do středu čtverců klademe směs masa a sýra, přehneme, okraje přitiskneme. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, šátečky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a v předehřáté troubě upečeme

—————