Košíčky

Košíčky se sýrovým krémem

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 457 kcal/ 1 916 kJ

8 kousků 

  • 130 g hery
  • 250 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka strouhané citronové kůry
  • sůl
  • bílý pepř
  • 700 g pórku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 100 g smetanového sýra
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 100 g strouhaného ementálu
  • tuk do formiček
  • bylinky na ozdobení

 

Mouku prosijeme do mísy a na ni nahrubo nastrouháme heru. Přidáme 1 vejce, citronovou kůru a špetku soli. Ze všeho vypracujeme těsto, které dáme do chladničky odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň: Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabé proužky. V kastrolu rozehřejeme máslo a pórek podusíme. Přilijeme bílé víno, dochutíme špetkou soli a pepře a směs necháme vychladnout.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále. Formičky o průměru 10 cm důkladně vymažeme tukem, těsto do nich vložíme a přitlačíme k okrajům. Do košíčků rozdělíme podušený pórek.

Smetanu důkladně rozmícháme se smetanovým sýrem a 3 vejci dohladka. Takto vzniklou směsí přelijeme pórek, posypeme ho piniovými oříšky a strouhaným sýrem. Košíčky pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Ozdobíme je čerstvými bylinkami a podáváme.

—————

Kukuřičné košíčky plněné paprikou a feta sýrem

 

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • 250 g kukuřičné mouky
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 žlutá paprika
  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce zelených oliv
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • drcený černý pepř
  • 200 g sýru feta
  • 1 hlávkový salát
  • petrželka na ozdobení

 

Promícháme obě mouky se solí, postupně přiléváme 150 - 200 ml vody a vypracujeme těsto, které dáme do chladu odpočinout.

Z kousků těsta vyválíme tenké kulaté placky. Větší naběračku vyložíme těstem a přitiskneme ho menší naběračkou. Pak tortily mezi dvěma naběračkami usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova (vzniknou košíčky).

Papriky opečeme nasucho, až se na slupce vytvoří puchýřky. Necháme zchladnout a pak ji snadno sloupneme. Česnek a olivy nakrájíme na plátky, papriky na proužky a vše dohromady restujeme na oleji. Přidáme tymián, podle chuti sůl a pepř.

Směs zeleniny a nakrájeného sýra dáme do košíčků a ozdobíme petrželkou. Talíře vyložíme listy salátu a na ně dáme košíčky. Můžeme je podávat teplé i studené.

—————

Listové košíčky s játrovým ragú

 

Doba přípravy: 30 minut, pečení košíčků asi 12 minut

1 košíček = 152 kcal/ 640 kJ

  • 1/2 balíčku zmrazeného listového těsta
  • hladká mouka na vyválení

Náplň: 

  • 250 g drůbežích jater
  • 1 malý bobkový list
  • 20 g oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g kečupu
  • 1 dl smetany 12%
  • 50 g červené papriky
  • tymián
  • petrželka
  • sůl
  • 30 g mandlí

 

Zmrazené těsto necháme v chladničce rozmrazit (asi 4 hodiny), pak je rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj 10 koleček tak velkých, aby zcela pokryly převrácené kovové formičky na košíčky, na které je přitiskneme a na nichž je upečeme v horké troubě (220 °C).

 

Příprava náplně: Drůbeží játra odblaníme, nakrájíme na stejně velké kousky, vložíme je na drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opečeme. Přidáme rozetřený česnek, kečup, smetanu a ještě krátce podusíme. Nakonec vmícháme papriku nakrájenou na nudličky, tymián, rozsekanou petrželku a sůl. Mandle vsypeme do vroucí vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, oloupeme. Upečené košíčky naplníme a ozdobíme mandlemi. Můžeme je také podávat studené.

—————

Plněné slané košíčky

 

20 kousků

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
  • sůl

Žampionová  náplň:

  • 120 g měkkého tvarohu
  • 70 g sterilovaných žampionů
  • 70 g šunky
  • 1/2 malé chilli papričky
  • 1/2 lžíce sekané petržele
  • mletý černý pepř
  • sůl

Lososová náplň:

  • 100 g másla
  • 80 g měkkého tvarohu
  • 80 g drceného lososa
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na ozdobu:

  • 60 g cherry rajčátek
  • 50 g uzeného lososa
  • 30 g sterilovaných žampionů
  • 1 snítka petržele
  • 1 snítka kopru
  • 1/2 citrónu

 

Mouku se solí prosijeme na vál. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zakysanou smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout.

Odleželé těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky a na dně ho propícháme. Košíčky dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Necháme je ve formičkách mírně vychladnout a pak vyklopíme.

Žampionová náplň: Žampiony a šunku nakrájíme nadrobno a vmícháme s petrželí do tvarohu. Směs ochutíme solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme náplň do poloviny košíčků. Ozdobíme je kousky rajčátek, žampiony a petrželí.

Lososová náplň: Změklé máslo smícháme s tvarohem a drceným lososem. Směs osolíme a opepříme. Dáme ji do cukrářského sáčku a  nastříkáme do zbylých košíčků. Ozdobíme je kousky lososa, citrónu a koprem.

—————