Košíčky
Košíčky se sýrovým krémem
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 457 kcal/ 1 916 kJ
8 kousků
- 130 g hery
- 250 g hladké mouky
- 4 vejce
- špetka strouhané citronové kůry
- sůl
- bílý pepř
- 700 g pórku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce bílého vína
- 100 ml smetany
- 100 g smetanového sýra
- 1 lžíce piniových oříšků
- 100 g strouhaného ementálu
- tuk do formiček
- bylinky na ozdobení
Mouku prosijeme do mísy a na ni nahrubo nastrouháme heru. Přidáme 1 vejce, citronovou kůru a špetku soli. Ze všeho vypracujeme těsto, které dáme do chladničky odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň: Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabé proužky. V kastrolu rozehřejeme máslo a pórek podusíme. Přilijeme bílé víno, dochutíme špetkou soli a pepře a směs necháme vychladnout.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále. Formičky o průměru 10 cm důkladně vymažeme tukem, těsto do nich vložíme a přitlačíme k okrajům. Do košíčků rozdělíme podušený pórek.
Smetanu důkladně rozmícháme se smetanovým sýrem a 3 vejci dohladka. Takto vzniklou směsí přelijeme pórek, posypeme ho piniovými oříšky a strouhaným sýrem. Košíčky pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Ozdobíme je čerstvými bylinkami a podáváme.
—————
Kukuřičné košíčky plněné paprikou a feta sýrem
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 250 g kukuřičné mouky
- 30 g hladké mouky
- sůl
- olivový olej
- 1 žlutá paprika
- 2 červené papriky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce zelených oliv
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- drcený černý pepř
- 200 g sýru feta
- 1 hlávkový salát
- petrželka na ozdobení
Promícháme obě mouky se solí, postupně přiléváme 150 - 200 ml vody a vypracujeme těsto, které dáme do chladu odpočinout.
Z kousků těsta vyválíme tenké kulaté placky. Větší naběračku vyložíme těstem a přitiskneme ho menší naběračkou. Pak tortily mezi dvěma naběračkami usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova (vzniknou košíčky).
Papriky opečeme nasucho, až se na slupce vytvoří puchýřky. Necháme zchladnout a pak ji snadno sloupneme. Česnek a olivy nakrájíme na plátky, papriky na proužky a vše dohromady restujeme na oleji. Přidáme tymián, podle chuti sůl a pepř.
Směs zeleniny a nakrájeného sýra dáme do košíčků a ozdobíme petrželkou. Talíře vyložíme listy salátu a na ně dáme košíčky. Můžeme je podávat teplé i studené.
—————
Listové košíčky s játrovým ragú
Doba přípravy: 30 minut, pečení košíčků asi 12 minut
1 košíček = 152 kcal/ 640 kJ
- 1/2 balíčku zmrazeného listového těsta
- hladká mouka na vyválení
Náplň:
- 250 g drůbežích jater
- 1 malý bobkový list
- 20 g oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 30 g kečupu
- 1 dl smetany 12%
- 50 g červené papriky
- tymián
- petrželka
- sůl
- 30 g mandlí
Zmrazené těsto necháme v chladničce rozmrazit (asi 4 hodiny), pak je rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj 10 koleček tak velkých, aby zcela pokryly převrácené kovové formičky na košíčky, na které je přitiskneme a na nichž je upečeme v horké troubě (220 °C).
Příprava náplně: Drůbeží játra odblaníme, nakrájíme na stejně velké kousky, vložíme je na drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opečeme. Přidáme rozetřený česnek, kečup, smetanu a ještě krátce podusíme. Nakonec vmícháme papriku nakrájenou na nudličky, tymián, rozsekanou petrželku a sůl. Mandle vsypeme do vroucí vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, oloupeme. Upečené košíčky naplníme a ozdobíme mandlemi. Můžeme je také podávat studené.
—————
Plněné slané košíčky
20 kousků
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g rostlinného tuku
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
- sůl
Žampionová náplň:
- 120 g měkkého tvarohu
- 70 g sterilovaných žampionů
- 70 g šunky
- 1/2 malé chilli papričky
- 1/2 lžíce sekané petržele
- mletý černý pepř
- sůl
Lososová náplň:
- 100 g másla
- 80 g měkkého tvarohu
- 80 g drceného lososa
- mletý černý pepř
- sůl
Na ozdobu:
- 60 g cherry rajčátek
- 50 g uzeného lososa
- 30 g sterilovaných žampionů
- 1 snítka petržele
- 1 snítka kopru
- 1/2 citrónu
Mouku se solí prosijeme na vál. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zakysanou smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
Odleželé těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky a na dně ho propícháme. Košíčky dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Necháme je ve formičkách mírně vychladnout a pak vyklopíme.
Žampionová náplň: Žampiony a šunku nakrájíme nadrobno a vmícháme s petrželí do tvarohu. Směs ochutíme solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme náplň do poloviny košíčků. Ozdobíme je kousky rajčátek, žampiony a petrželí.
Lososová náplň: Změklé máslo smícháme s tvarohem a drceným lososem. Směs osolíme a opepříme. Dáme ji do cukrářského sáčku a nastříkáme do zbylých košíčků. Ozdobíme je kousky lososa, citrónu a koprem.
—————