Jogurtové

Dia závin s jogurtem

 

 

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 lžíce ramy nebo hery
  • 2 dl bílého jogurtu
  • špetka soli
  • máslo na potření
  • dia sladidlo na posypání

—————

Jogurtový závin

 

Těsto: 

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 lžíce Ramy
  • 1 lžíce kysaného mléka (nebo obyčejného)
  • 2 dl bílého jogurtu
  • špetka soli

Náplň:  

  • strouhaná jablka
  • skořice
  • cukr a vanilkový cukr
  • ořechy

 

Zpracujeme těsto a necháme 2 hodiny odležet. Rozválíme na 2 záviny. Plníme strouhanými jablky, která posypeme skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a ořechy.

Po upečení potřeme Ramou a posypeme moučkovým cukrem.

—————

Závin z jogurtového těsta

 

 

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g hery
  • půl kelímku bílého jogurtu
  • hladká mouka na posypání válu
  • 20 g másla na vymazání plechu
  • 1 vejce na potření závinu

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 40 g strouhanky
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 80 g hrubě sekaných ořechů

 

Z polohrubé mouky, jogurtu a změklé hery vypracujeme na válu hladké těsto. Vyválíme je dotenka a rozdělíme na dva díly. Strouhanku nasucho opražíme, vlašská jádra posekáme, omytá jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Každý plát nejprve posypeme připravenou strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, skořicový cukr, posekané ořechy a zavineme. Plech vymažeme máslem, položíme na něj oba záviny, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

—————