Tažené

Jablečný tažený závin

 

 

  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • teplá voda
  • 20 g strouhanky
  • 400 g strouhaných jablek
  • skořice
  • vanilka
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce vlašských ořechů (celé mandle)
  • 2 lžíce hrozinek (propláchnutých a spařených)
  • 30 g másla (Hera, Rama na pečení)
  • 20 g cukru moučka na posypání

 

Z prosáté mouky, vejce, octa, oleje a vlažné vody zpracujeme hladké těsto. Poté rozválíme a roztáhneme (na kloubech prstů), až je prakticky průhledné. Posypeme strouhankou a poklademe směsí z nastrouhaných jablek, hrozinek a ořechů. Velmi opatrně zavineme. Pečeme 20 minut. Během pečení potíráme tukem, aby těsto zůstalo vláčné a křehké. Před servírováním jemně posypeme moučkovým cukrem.

 

 

 

1 963 kJ/ 467 kcal

—————

Klasický tažený závin

 

 

  • 350 g hladké mouky
  • 1/8 l vlažné vody
  • 1 - 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 kapky octa
  • 60 g másla na potření
  • 100 g strouhané housky osmažené na 30 g másla
  • 750 g nastrouhaných jablek
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 30 g rozinek namočených v rumu
  • 20 g strouhaných mandlí nebo jader ořechů
  • vanilkový cukr na posypání

V osolené vodě rozpustíme máslo, přidáme vejce, ocet a nožem zamícháme do mouky na vále. Zaděláme měkké a hebké těsto, které rozdělíme na 3 bochánky. Zakryjeme nahrátým (nejlépe hliněným) kastrolem a 30 minut necháme odpočinout.

Na utěrce bochánek rozválíme a vytahujeme od středu těsto dokola tak, abychom je nepotrhali. Vytáhnutou placku pokropíme rozehřátým máslem, posypeme osmaženou houskou a posypeme vrstvou nastrouhaných jablek. Ta posypeme cukrem se skořicí, rozinkami, mandlemi nebo ořechy a ještě trochu strouhankou.

Závin opatrně zabalíme, potřeme máslem a pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě. Mezi pečením potřeme máslem, mlékem nebo smetanou. Hotové sypeme cukrem.

—————

Tažený hruškový závin s rozinkami

 

Doba přípravy: 110 minut

1 porce asi 451 kcal/ 1 891 kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • sůl
  • 2 lžíce octa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • mouka na poprášení utěrky

Náplň: 

  • 900 g hrušek
  • 100 g másla
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce strouhanky na posypání těsta
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g rozinek naložených v rumu
  • 80 g sekaných mandlí

 

Mouku prosijeme do mísy, přidáme olej, vejce, špetku soli, ocet a cukr. Ze všech přísad vypracujeme za postupného přilévání asi 100 ml vody vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladu.

Pak těsto rozválíme na silnější plát, který přeneseme  na čistou utěrku poprášenou  moukou. Na ní těsto ještě rozválíme a opatrně je vytahujeme od středu ke krajům - až do požadované velikosti.

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky nebo malé kousky. Máslo rozpustíme, těsto asi polovinou másla potřeme a pak posypeme strouhankou. Poklademe hruškami, rozinkami namočenými v rumu a sekanými mandlemi a posypeme cukrem a vanilkovým cukrem.

Těsto z delší strany opatrně srolujeme pomocí utěrky a překulíme na plech tak, aby hladká strana zůstala nahoře. Závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C si 30 minut. Troubu několikrát krátce odvětráme, aby závin nepopraskal. Ještě teplý jej potřeme rozpuštěným máslem.

—————

Tažený závin s mákem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 200 kcal/ 840 kJ

20 kousků

Těsto: 

  • 280 g hladké mouky
  • sůl
  • 100 ml teplé vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g másla

Náplň: 

  • 200 ml mléka
  • 200 g máku
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g piškotů
  • 200 g třešní

Dohotovení: 

  • moučkový cukr na posypání

 

Mouku prosijeme se špetkou soli, přidáme vodu, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Z těsta uděláme bochánek a necháme pod zahřátou miskou odpočinout asi 30 minut. Mléko svaříme s cukrem a mletým mákem. Necháme je vychladit a zahustíme drcenými piškoty. Plech vymažeme máslem.

Těsto rozválíme na plát a opatrně ho přendáme na pomoučenou utěrku. Hřbety ruky pak těsto vytáhneme do všech stran na tenký plát o rozměrech přibližně 40 x 50 cm. Pak povrch rovnoměrně potřeme rozpuštěným máslem a makovou náplní. Na mák rovnoměrně rozložíme třešně a pomocí utěrky svineme do závinu.

Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 45 minut. Během doby pečení ještě nejméně dvakrát máslem potřeme. Po upečení ihned znovu potřeme máslem a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

—————

Tažený závin s mákem a meruňkovou náplní

 

Doba přípravy: asi 2 hodiny

1 kousek asi 950 kJ/ 225 kcal

16 kousků

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g tuku
  • 1,2 dl teplé vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • 1 vejce na potření
  • tuk na plech

Náplň:

  • 120 g máku
  • 5 dl mléka
  • 70 g cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička másla
  • citronová kůra
  • 100 g sušených meruněk
  • 6 lžic meruňkové marmelády
  • moučkový cukr na posypání

Prosijeme mouku. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, ocet, sůl a vše zvolna lijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Utvoříme bochánek, který necháme na vále pod ohřátým kastrolem asi hodinu odležet.

Náplň: umletý mák promísíme s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a uvaříme doměkka. Zamícháme do něj kousek másla, skořici, citronovou kůru a necháme vychladnout. Potom těsto rozdělíme na dva díly. Na vál připravíme utěrku, lehce ji pomoučíme a jeden díl od středu rozválíme na větší placku. Přendáme ji na ruce a začneme prsty zespodu opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Položíme ji zpátky na utěrku, jednu třetinu placky potřeme meruňkovou marmeládou, na okraj naskládáme sušené meruňky a na zbytek rozetřeme uvařený vychladlý mák.

Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej přímo na pomaštěný plech. Stejně postupujeme u druhého dílu těsta. Záviny na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a pečeme ještě asi 20 minut dorůžova.

Hotový závin pocukrujeme, vychladlý nakrájíme. Chuť máku zkombinovaná s marmeládou je vynikající.

—————