Ořechové
Klášterní závin
- 28 dkg polohrubé mouky
- 14 dkg másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- kvásek ze 2 dkg kvasnic, 5 lžic mléka a cukru
Náplň:
- 2 dl vody
- 15 dkg cukru
- 20 dkg rozemletých vlašských ořechů
- 7 dkg rozinek
- citronová kůra
- 4 lžíce rumu
Propracujeme těsto, přiklopíme teplou nádobou a necháme 30 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, rozválíme a naplníme nádivkou. Těsto stočíme a necháme ještě 10 minut vykynout. Po upečení polijeme čokoládovou polevou.
Příprava náplně: vodu a cukr povaříme, přidáme rozemleté ořechy, rozinky a citronovou kůru. Směs necháme vychladnout a pak přidáme rum.
—————
Ořechový závin
2 záviny asi 20 cm dlouhé
- 500 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 90 g sádla
- 40 g cukru
- 10 g droždí
- špetka soli
- 1 vejce
- bílek na pomašlování
Náplň:
- 200 g nasekaných ořechů
- hrst drobečků z dětských piškotů
- 70 ml vody
- 100 g pískového cukru
Z vody a cukru zhotovíme hustý sirup, kterým přelijeme ořechy a nadrobené piškoty.
Mouku promícháme s cukrem, přidáme všechny ostatní přísady a vypracujeme těsto. Necháme stát v chladu asi 1 hodinu. Těsto vyválíme na tenký plát, poklademe náplní a zarolujeme. Na povrchu propícháme vidličkou a pomašlujeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 180 °C dozlatova asi 40 minut.
—————
Závin z listového těsta
Doba přípravy: 60 minut
1 ks asi 1 486 kJ/355 kcal
12 kousků
- 400 g listového těsta
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
Náplň:
- 200 g lískovýh oříšků
- 150 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 30 ml rumu
- 50 g piškotů
- 200 g třešní
Dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 20 g opražených lískových oříšků
Oříšky nastrouháme a krátce povaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí přidáme vanilkový cukr, rum a rozdrcené piškoty (podle potřeby více nebo méně, náplň musí mít roztíratelnou konzistenci).
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o velikosti 40x25 cm. Do středu rozetřeme oříškovou náplň, na ni naskládáme třešně. Jednu stranu přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak přehneme druhou stranu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.
Závin přendáme na plech a celý povrch závinu potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 20 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20minut. Upečený závin necháme vychladnout.
Smetanu vyšhleháme a naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Závin nakrájíme na porce. Každou porci ozdobíme šlehačkou a posypeme nasekanými opraženými oříšky.
—————