Listové
Kokosový závin
16 kousků
- 500 g listového těsta
- 200 g jahodového džemu
- 150 g kokosu
- 100 g krupicového cukru
- 60 g moučkového cukru
- 50 g rozdrobených dětských piškotů
- 4 bílky
- 1 vejce na potření
- pečící papír na vyložení plechu
Piškoty promícháme s marmeládou. Těsto rozválíme na 3 mm silný obdélník. Rozdělíme ho na polovinu.
Každý plát potřeme piškotovou náplní. Delší okraje přeložíme směrem ke středu. Záviny na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Z bílků a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka do něj vmícháme moučový cukr s kokosem. Náplň rozetřeme po celé délce středu závinů.
Pečeme při 180 °C, po 20 minutách teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 20 minut.
—————
Listový závin s hruškami
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 192 kcal/ 803 kJ
16 kousků
- 600 g hrušek
- 400 g listového těsta
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 vanilkové cukry
- 100 g vlašských ořechů
- 70 g rozinek
- 1 vejce na potření
- 100 g mandlových lupínků
- hladká mouka na vál
Hrušky omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Odstraníme jádřince, pak hrušky nakrájíme na silnější plátky a pokapeme citronem, aby nezhnědly, ale uchovaly si pěkně bílou barvu.
Listové těsto rozkrojíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce 2 mm. Střed těsta poklademe nakrájenými hruškami, které posypeme vanilkovým cukrem, nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.
Jeden okraj z delší strany přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Přes něj přeložíme druhý okraj těsta a lehce přimáčkneme. Oba naplněné záviny položíme na plech, povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Upečený závin necháme vychladnout, pak nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.
—————
Třešňový štrůdl
- listové těsto
- 20 g mandlových plátků
- moučkový cukr
- 1 vejce
Na náplň:
- 30 g strouhanky
- 60 g mletých mandlí
- 50 g hnědého cukru
- 700 g vypeckovaných třešní
Listové těsto rozválejte na tenký plát asi 2 mm a posypejte tenkou vrstvou strouhanky. Na ni naskládejte vypeckované třešně, které posypte mandlemi a cukrem. Pečlivě těsto zabalte do závinu a potřete rozšlehaným vejcem a navrch nasypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Po vyndání štrůdl ještě za tepla nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.
—————
Závin s hroznovým vínem
12 kousků
Těsto:
- 400 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 100 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 200 g modrého hroznového vína
Dohotovení:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- lístky meduňky na ozdobu
Z mléka, lžíce cukru a pudinkového prášku uvaříme krém. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Pak ho rozšleháme a smícháme s tvarohem, cukrem a vejcem.
Těsto rozválíme. Do středu naneseme pruh náplně, do které vtlačíme kuličky vína. Přes náplň přehneme jeden okraj, potřeme vejcem a přes něj druhý okraj. Konce k sobě přitiskneme a zahneme dospodu. Povrch potřeme vejcem a propícháme.
Závin pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vychladlý zdobíme šlehačkou a meduňkou.
—————
Závin z listového těsta
Doba přípravy: 60 minut
1 ks asi 1 486 kJ/355 kcal
12 kousků
- 400 g listového těsta
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
Náplň:
- 200 g lískovýh oříšků
- 150 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 30 ml rumu
- 50 g piškotů
- 200 g třešní
Dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 20 g opražených lískových oříšků
Oříšky nastrouháme a krátce povaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí přidáme vanilkový cukr, rum a rozdrcené piškoty (podle potřeby více nebo méně, náplň musí mít roztíratelnou konzistenci).
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o velikosti 40x25 cm. Do středu rozetřeme oříškovou náplň, na ni naskládáme třešně. Jednu stranu přehneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak přehneme druhou stranu a okraje těsta k sobě dobře přitiskneme.
Závin přendáme na plech a celý povrch závinu potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 20 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 20minut. Upečený závin necháme vychladnout.
Smetanu vyšhleháme a naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Závin nakrájíme na porce. Každou porci ozdobíme šlehačkou a posypeme nasekanými opraženými oříšky.
—————