Tvarohové
Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem
- 300 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- 3/4 kostky nebo sáčku droždí
- 1 dl mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 50 g másla nebo hery
- 1 lžíce rumu
Náplň:
- 250 g tvarohu
- 400 g švestek
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo škrobu
- citronová kůra
- rum
- vejce na potření
- ořechy nebo mandle na posypání
Z vlahého mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vejce, rum a kvásek a zpracujeme hladké těsto. Necháme kynout, těsto zvětší dvojnásobně svůj objem.
Zatím si připravíme náplň:tvaroh smícháme s vejcem, cukry, škrobem, rumem a citronovou kůrou, přidáme vyloupané švestky.
Vykynuté těsto na válu lehce rozválíme na obdélník, náplň dáme do střední části a postranní díly nakrájíme na šikmo na asi 2 cm proužky, které střídavě překládáme přes náplň. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy nebo mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
—————
Tvarohový závin
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g hery nebo jiného tuku na pečení
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- trochu mléka
- vejce na potření
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 80 g cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 50 g rozinek
Na posypání:
- moučkový a vanilkový cukr
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, rozsekaný tuk, žloutky, a podle potřeby mléko a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme ho v chladu asi hodinu odpočinout. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na dva pláty, potřeme je tvarohovou náplní, připravenou promícháním uvedených surovin, stočíme. Záviny dáme na plech s pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě na 180 °C upečeme záviny dorůžova, hotové pocukrujeme.
—————
Tvarohový závin s jablky
Doba přípravy: 65 minut
1 kousek asi 1 083 kJ/ 258 kcal
8 kousků
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 400 g jablek
- 50 g strouhanky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rozinek
- 2 lžíce másla
- mouka na vál
Do mísy dáme tvaroh, vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, moučkový a vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Neháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout. Těsto rozválíme. Na střed těsta po celé délce nasypeme strouhanku a poklademe nakrájenými jablky. Posypeme je mletou skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Strany závinu zlehka potřeme rozpuštěným máslem.
Nejprve přeložíme přes jablka kratší strany závinu. Potřeme je máslem a zavineme delší strany. Celý závin opět potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 25 minut.
—————
Závin s trojí nádivkou
12 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 120 ml šlehačky
- lžíce moučkového cukru
- žloutek
- sůl
Tvarohová náplň:
- 1 bílek
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžíce strouhané citronové kůry
Maková náplň:
- 100 g máku
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 lžička skořice
Dohotovení:
- 100 g červeného rybízu
- 1 vejce na potření
Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto. Ve fólii ho na 30 minut uložíme do chladna.
Tvaroh rozmícháme s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Rybíz odstopkujeme.
Do kastrůlku vsypeme mák a cukr. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Vychladlou nádivku dochutíme skořicí.
Těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dáme rybíz. Delší okraje přeložíme. Potřeme vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut.
—————
Závin s tvarohem, mákem a meruňkami
16 kousků
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 215 kcal/ 904 kJ
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 150 g mletého máku
- 70 g krupicového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- 2 vejce
- 1 - 2 lžíce rumu
- piškotové drobečky na zahuštění
- 250 g tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g moučkového cukru
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 500 g listového těsta
- 350 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Mléko se solí přivedeme k varu, přidáme do něj mák a krupicový a skořicový cukr. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut a necháme zchladnout. Do prochladlé směsi potom vmícháme jedno vejce a podle potřeby ještě zahustíme piškotovými drobečky. Dochutíme rumem.
Tvaroh pěkně utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejcem a pudinkovým práškem a dochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Do středu naneseme obě náplně (vedle sebe) a přiklopíme z jedné strany těstem. Na něj narovnáme okapané meruňky. Bok závinu potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme plátem těsta z druhé strany. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu propícháme vidličkou.
Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200 °C asi 45 minut. Hotový závin nakrájíme na kousky a posypeme moučkovým cukrem.
—————