Ryby
Amur s rajčaty
4 porce
- 800 g podkov z amura
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- 3 rajčata
- 1 oloupaná cibule
- 4 lžíce másla
- 4 kuličky celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 100 ml bílého vína
- 250 g cherry rajčátek
Rybu pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu odležet. Rajčata nakrojíme, spaříme, oloupeme a nakrájíme. Kostičky cibule orestujeme s 1/2 másla. Rajčata i cibuli nasypeme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření, bobkové listy a porce amura. Posypeme je paprikou, poklademe máslem, podlijeme vínem a trochou vody.
Rybu pečeme při 180 °C asi 35 minut, přeléváme výpekem. Asi 15 minut před koncem přidáme rajčátka. Amura s rajčaty vyjmeme a výpek se zeleninou propasírujeme.
—————
Italská chobotnice s vinnou omáčkou
Doba přípravy: 100 minut
1 porce asi 372 kcal/ 1 559 kJ
4 porce
- 3 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 800 g malých mražených chobotnic
- 2 bobkové listy
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g drcených rajčat
- 1/2 lžíce nasekaného čerstvého oregana nebo rozmarýnu
- 1 lžička cukru
- 200 ml červeného vína
- 50 g piniových oříšků
- bylinky na ozdobení
Cibuli a česnek oloupeme. Chobotnice opláchneme, dáme do hrnce s vodou, přidáme k nim jednu překrojenou cibuli, dva stroužky česneku a bobkové listy. Mírným varem všechno vaříme asi jednu hodinu.
Vodu z chobotnic slijeme a necháme je okapat. Potom je nakrájíme na menší kousky a opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Přidáme zbylou na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše pak opékáme ještě asi dvě minuty.
K opečeným chobotnicím přilijeme drcená rajčata a přidáme nasekané oregano nebo rozmarýn a cukr. Vše zalijeme červeným vínem, dochutíme solí a za stálého míchání povaříme asi 5 - 10 minut.
Nakonec chobotničky přiklopíme a dusíme, až omáčka pěkně zhoustne a chobotničky dostatečně změknou. Na talířích je pak ještě posypeme piniovými oříšky a ozdobíme čerstvými bylinkami.
—————
Krevety ve smetanové sherry omáčce

4 porce
- 500 g vyloupaných krevet
- 2 lžíce másla
- 2 malé cibule
- 1/2 lžičky kari
- 250 ml smetany
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 lžíce sherry
- sůl
Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme krevety a promícháme. Okořeníme kari, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, osolíme a ochutíme přídavkem sherry. Vše dobře promícháme a necháme chvíli povařit. Podáváme s rýží nebo čerstvou bagetou.
—————
Lín s petrželovou omáčkou
Doba přípravy: 55 - 60 minut
1 porce asi 3 040 kJ/ 725 kcal
4 porce
- 4 líni (1 lín asi 400 g)
- 4 lžíce hladké mouky
- 80 g másla
- olej na smažení
- šťáva z 1 citronu
- sůl
Omáčka:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 3 lžíce sekané petrželky
- 1 žloutek
- 1 stroužek česneku
- bílý mletý pepř
Na ozdobu:
- plátky citronu
- kostičky papriky
- zelené bylinky
Rybu vykucháme, odstraníme šupiny, omyjeme, osolíme. Necháme je chvíli odležet a tupou stranou nože z nich odstraníme sliz. Znovu je omyjeme a osušíme.
Ryby znovu osolíme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v mouce. Rozpálíme olej s máslem a líny po obou stranách opečeme.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou. Metlou ji rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Osolíme, mírně opepříme, přidáme rozetřený stroužek česneku a nasekanou petrželku. Nakonec vmícháme žloutek.
Líny podáváme s petrželovou omáčkou a vařenými bramborami. Ozdobíme je plátky citronu, kostičkami papriky a zelenými bylinkami.
—————
Psari Plaki - pečená ryba
- 1,5 kg mořské ryby (např. chňapal nebo pražma)
- sůl a pepř
- šťáva z 1 citronu
- 125 ml olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 125 g nasekaného řapíkatého celeru
- 425 g konzervovaných rajčat
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 lžička oregana
Rybu i s ocasem a hlavou nařízneme šikmými řezy, mírně osolíme a opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 20 minut odležet.
Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a 3 minuty v něm zrudka smažíme cibuli, česnek a celer. Přidáme rajčata, víno a oregano a ochutíme solí a pepřem. Opékáme další 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Směs rozložíme na vymazaný pekáč, navrch položíme rybu. Pokapeme zbývajícím olejem a pečeme 30 - 40 minut, podle velikosti ryby. Občas podléváme vypečeným tukem.
Rybu vložíme na servírovací tác, přelijeme omáčkou a podáváme se zeleninovou přílohou nebo salátem.
—————
Staropražské grundle
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 1 544 kJ/ 368 kcal
4 porce
- 400 g grundlí nebo jiných malých rybiček
- 20 g hladké mouky
- olej na smažení
- 1 citron
- sůl
- mletý černý pepř
nebo:
- 400 g grundlí
- asi 20 g hladké mouky
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- 2 lžíce mleté papriky
Rybičky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a pečlivě je osušíme v utěrce. Osolíme je a obalíme v hladké mouce.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a obalené rybky osmažíme dokřupava. Pak je necháme okapat na papírovém ubrousku. Dochutíme je solí, pepřem a pokapeme citronem.
Grundle můžeme pro změnu také obalit v těstíčku z hladké mouky, vejce, strouhanky a mleté červené papriky. Osmažíme je dozlatova a navrch pokapeme citronem.
Rybičky podáváme s pečivem a můžeme je doplnit jogurtovou omáčkou s pažitkou.
—————
Sumeček se zeleninou
Doba přípravy: 30 minut
2 porce
- rostlinný olej
- 1 větší cibule
- mletá paprika
- 2 filety ze sumečka
- 2 rajčata
- 1 paprika
- hladká mouka
- 3 stroužky česneku
- mletý kmín
- sůl
- sušená petrželka
- vegeta
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli s mletou paprikou a zeleninou. Přisypeme kmín a vegetu a dusíme asi 15 minut.
Přiložíme pokrájené filety, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Podusíme a dochutíme solí, česnekem, kmínem a petrželkou.
—————
Tolstolobik s pórkem
4 porce
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- 1 lžíce krupicového cukru
- mletý černý pepř
- 800 g filetů z tolstolobika
- 1 pórek
- 2 chilli papričky
- 2 lžíce oleje
Protlak smícháme s octem, sojovou omáčkou, utřeným česnekem, solí, cukrem a pepřem. Filety rozkrojíme na menší filátka a vložíme do připravené marinády. Necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.
Pórek i chilli papričky očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka a papričky na jemné proužky. Na rozehřátém oleji oboje orestujeme, jemně osolíme a pak vyjmeme.
Ve výpeku opečeme porce tolstolobika. Rybu podáváme s pikantním pórkem a bramborovou kaší.
—————
Tuňákové karbanátky
4 porce
- 3 konzervy tuňáka v oleji, scezené
- 1 našlehané vejce
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru + trocha na ozdobu
- 1/3 hrnku strouhanky
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 nasekaná ostrá paprička
- 1 lžíce olivového oleje
Smícháme všechny uvedené suroviny kromě olivového oleje a utvoříme osm malých karbanátků. Na oleji je dozlatova osmažíme asi 2 minuty po každé straně. Karbanátky podáváme horké, ozdobené koriandrem.
—————