Čekankové saláty

Čekankový salát s drůbežími jatýrky

 

4 porce

  • 2 puky bílé čekanky
  • 1 puk červené čekanky
  • 300 g drůbežích jater
  • 2 lžíce oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 snítky tymiánu na ozdobu

Dresink:

  • 1/2 malé cibule
  • 1 1/2 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 snítky tymiánu

Nejprve si připravíme dresink. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a promícháme s octem, olejem, solí, pepřem, cukrem a lístky tymiánu. Směs můžeme případně rozředit troškou vody.

Puk čekanky rozebereme na jednotlivé listy a omyjeme je. Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Na rozehřátém oleji játra orestujeme. Nakonec je osolíme a opepříme.

Čekanku rozdělíme s játry na talíře. Listy přelijeme dresinkem a ozdobíme tymiánem.

—————

Čekankový salát s nivou a zakysanou smetanou

 

  • 5 čekankových puků
  • 80 g nivy
  • zakysaná smetana
  • lžička octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
     

Čekankové puky nakrájíme na nudličky, přidáme rozdrobenou nivu a promícháme zálivkou z olivového oleje, octa, soli a pepře. Dáme na talíř a nahoru přidáme lžičku zakysané smetany.

—————

Zimní salát s čekankou

4 porce 

  • 400 g krůtích prsou
  • 250 g cherry rajčátek
  • 120 g anglické slaniny
  • 1 puk čekanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 očištěného pórku
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

Dresink:

 

  • 150 g rajského protlaku
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce koňaku
  • sůl

 

Čekanku rozpůlíme, kuželovitě z ní vyřízneme košťál a rozebereme na jednotlivé listy. Větší listy i rajčátka pokrájíme.

Slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi je opečeme dokřupava. Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme. Pórek nakrájený na kolečka přidáme k masu a opečeme.

Protlak orestujeme, zalijeme vývarem a smetanou, svaříme, ochutíme koňakem a solí. Zeleninu s masem a slaninou přelijeme vychladlým dresinkem.

—————