Zelné saláty
Hanácký salát
- 1/2 kg červeného zelí
- 10 dkg sterilovaných okurek
- 10 dkg majonézy
- kousek cibule
- hořčice
- krupicový cukr
- ocet
- sůl
Očištěnou hlávku zelí nakrájíme na nudličky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat a přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurky. Majonézu smícháme s ostatními přísadami, přidáme k zelí a promícháme. Necháme chvilku proležet, dochutíme a podáváme.
—————
Malínský křenový salát
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 200 kcal/ 840 kJ
4 porce
- 1/2 hlávky zelí
- 1 větší mrkev
- 130 g čerstvého křenu
- 2 snítky kopru
- 2 lžíce oleje
- 150 g majonézy
- sůl
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
Zelí očistíme, opláchneme a necháme dobře okapat. Pak ho nakrájíme na malé kousky. Mrkev oškrábeme, dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, nasypeme do ní zelí a mrkev a přibližně 3 minuty blanšírujeme. Pak zeleninu scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat.
Křen očistíme a nastrouháme najemno. Kopr omyjeme a nasekáme nadrobno. Zelí s mrkví dáme do mísy, přidáme křen, kopr, olej a majonézu. Osolíme, ochutíme cukrem a octem a zlehka, ale důkladně promícháme. Salát dáme vychladit a pak podáváme.
—————
Míchaný zelný salát
Doba přípravy: 20 minut (bez vychlazení)
1 porce je asi 920 kJ/ 220 kcal
4 porce
- 400 g hlávkového zelí
- 200 g červené čekanky
- 1 malá cibule
- 1 jablko
- 1 hlávkový salát
- 100 g mrkve
- sůl
- saturejka
- 1 svazeček pažitky
- 1 lžíce česnekového octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce oleje
- 1/2 veky
- olej na formu
Bílé zelí očistíme a nakrájíme na slabé nudličky, vložíme do jedné misky, osolíme a zakapeme olejem, dobře promícháme a prohněteme. Necháme v chladu odpočinout. Hlávkový salát a červenou čekanku dobře vypereme ve studené vodě a na sítu necháme okapat. Natrháme je na menší kousky a zakryté necháme v chladu stranou. Všechnu mrkev dobře oškrábeme, omyjeme a nakrájíme nebo nakrouháme na slabší nudličky. Jablko zbavíme jádřince a také nakrájíme na nudličky. Zamícháme je do bílého zelí společně s nakrájenou mrkví.Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo silnější nudličky a vmícháme do směsi. Salát přikryjeme a dáme vychladit.
Bílou veku nebo toastový chléb nakrájíme na jeden cm silné plátky, které šikmo rozpůlíme na trojúhelníky. Dáme je na mísu remosky (nebo na plech) potřenou olejem, rozpálíme remosku a veku opečeme dozlatova.
Vychlazené zelí dochutíme octem, cukrem a saturejkou. Vše rozdělíme na připravené talíře, doplníme hlávkovým salátem, červenou čekankou, omytou pažitkou a obložíme opečenou vekou.
—————
Salát Coleslaw
- Mrkev nudličky Bonduelle
- kukuřice Bonduelle
- bílé zelí
- nízkotučný bílý jogurt
- sypký bylinkový dresing
- vinný ocet
- cukr
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
Zelí velmi jemně nakrouháme, zalijeme zálivkou z cukru, soli, octa a oleje a necháme asi 30 minut odležet. Pak slijeme vodu.
Poté do salátu vmícháme mrkev, kukuřici a bílý pepř.
Na závěr vmícháme do salátu bílý jogurt. K dochucení můžeme použít sypký dresing vmíchaný do jogurtu.
—————
Salát z červeného zelí
- menší hlávka červeného zelí
- cibule
- slunečnicová semínka
- jablko
- citron
- olej
- jablečný ocet
- sůl
- cukr
- pepř
- nové koření
- bobkový list
Zelí nakrájíme najemno. Dáme si vařit vodu se solí, octem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a vhodíme nakrájené zelí, necháme asi 5 minut v horké vodě, která se již nesmí vařit, a pak slijeme. Jablko neloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavlo. Okapané a vychladlé zelí dáme do mísy spolu s jablkem a nakrájenou cibulí na kroužky. Zálivku si připravíme z octa, oleje, cukru a možná je i špetka soli. Nakonec vše posypeme slunečnicovými semínky. Salát se hodí k pečenému nebo vařenému masu.
—————
Salát z čínského zelí
Doba přípravy: 15 - 20 minut (bez chladnutí)
1 porce asi 816 kJ/ 195 kcal
4 porce
- 400 g čínského zelí
- 1 svazek ředkviček
- 1 malá cuketa
- 1 zelená paprika
- 1 cibule
- 4 lístky bazalky
- 1 lžíce másla
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- bazalkový ocet
- špetka chilli koření
- sůl
- zelené bylinyk na ozdobu (kopr, petrželka, pažitka)
Čínské zelí dobře omyjeme a odstraníme vrchní povadlé listy. Zelí nakrájíme na tenké proužky, vložíme do salátové mísy a podle chuti osolíme. Oloupanou cibuli najemno nasekáme a promícháme s připraveným nakrájeným zelím. Cuketu opláchneme, osušíme ji, nakrájíme na tenké plátky a poprášíme mletou paprikou. Na pánvi rozpustíme máslo, cuketu na něm prudce opečeme a necháme vychladnout.
Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Omytou papriku rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme ji na proužky. Přidáme do salátové mísy a vše promícháme. Olivový olej smícháme s bazalkovým octem, přidáme špetku soli a natrhanout čerstvou bazalku. Připravenou zálivku nalijeme do zeleniny, přidáme špetku chilli koření, lehce promícháme a pak dáme do lednice asi na 20 minut vychladit.
Do vychlazeného salátu přidáme opečenou cuketu a ozdobíme ho nasekanými čerstvými zelenými bylinkami. Salát podáváme jako předkrm s bílým pečivem. Hodí se také jako rychlá studená večeře a v tom případě si můžeme k salátu připravit topinky, které posypeme strouhaným sýrem a jemně potřeme česnekem.
—————
Salát z čínského zelí a pomerančů
- 1 čínské zelí
- 1 pomeranč
- olivový olej
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř
Zelí a pomeranč nadrobno nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami.
—————
Salát z kysaného zelí na 3 způsoby
Protichřipkový salát (obrázek)
- 500 g kysaného zelí
- 2 mrkve
- 1 větší jablko
- 1 cibule
- 1 lžíce strouhaného křenu
- 1 zakysaná smetana
Do mísy vložíme nakrájené kysané zelí, cibuli a nastrouhanou mrkev s jablkem. Přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. Vše dobře promícháme a podáváme s pečivem.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 30 dkg kysaného zelí
- 2 jablka
- 1 mrkev
- 2 sterilované okurky
- cibule
- sůl
- pepř
- cukr
- olej
Kysané zelí překrájíme, jablka a okurky nakrájíme na kostky, nahrubo nastrouháme mrkev, cibuli nakrájíme nadrobno. Pokapeme olejem a zalijeme zálivkou, ve které je sůl, pepř a cukr.
---------------------------------------------------------------------------------------
- kysané zelí
- kousek cibule
- červená paprika
- oslazená voda
Zelí překrájíme, přidáme nadrobno nakrájený kousek cibule, na kostičky nakrájenou červenou papriku, zalijeme trochou oslazené vody a promícháme. Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny odležet.
—————
Salát z mladého zelí s jablky
- asi 300 g bílého zelí
- 3 jablka
- 2 zelené cibulky
- 1 hrnek podmáslí nebo acidofilního mléka
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Zelí očistíme a nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky a promneme se solí a drobně nakrájenou cibulkou. Podmáslí nebo acidofilní mléko trochu osolíme a opepříme, přikyselíme citronovou šťávou a přelijeme salát.
TIP: Podmáslí nebo mléko před použitím dobře vychladíme.
—————
Salát z pekingského zelí
4 porce
- 2 cukety (asi 400 g)
- 1 lilek (asi 300 g)
- 200 g cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
- 120 g balkánského sýra
- olivový olej
- sůl
Dresink:
- hrst bazalky nasekané nadrobno
- hrst čerstvé petrželky nasekané nadrobno
- 200 ml olivového oleje
- 4 lžíce vinného octa
- 3 lžíce cukru
- pepř
Cukety s lilkem nakrájíme na tenké plátky. Kolečka osolíme a 10 minut necháme stát. Poté je ubrouskem osušíme a na rozpáleném oleji z obou stran opečeme.
Přepůlená rajčata rozložíme do pekáčku a pokapeme olejem. Přidáme plátky česneku. Zeleninu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 3 - 5 minut.
Bylinky zalijeme 200 ml oleje. Přidáme ocet s cukrem, sůl, pepř a promícháme. Všechnu zeleninu pokapeme dresinkem, promícháme a posypeme sýrem.
—————