Zelné saláty

Hanácký salát

 

  • 1/2 kg červeného zelí
  • 10 dkg sterilovaných okurek
  • 10 dkg majonézy
  • kousek cibule
  • hořčice
  • krupicový cukr
  • ocet
  • sůl

 

Očištěnou hlávku zelí nakrájíme na nudličky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat a přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurky. Majonézu smícháme s ostatními přísadami, přidáme k zelí a promícháme. Necháme chvilku proležet, dochutíme a podáváme.

—————

Malínský křenový salát

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 200 kcal/ 840 kJ

4 porce

 

  • 1/2 hlávky zelí
  • 1 větší mrkev
  • 130 g čerstvého křenu
  • 2 snítky kopru
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g majonézy
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa

 

Zelí očistíme, opláchneme a necháme dobře okapat. Pak ho nakrájíme na malé kousky. Mrkev oškrábeme, dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, nasypeme do ní zelí a mrkev a přibližně 3 minuty blanšírujeme. Pak zeleninu scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat.

Křen očistíme a nastrouháme najemno. Kopr omyjeme a nasekáme nadrobno. Zelí s mrkví dáme do mísy, přidáme křen, kopr, olej a majonézu. Osolíme, ochutíme cukrem a octem a zlehka, ale důkladně promícháme. Salát dáme vychladit a pak podáváme.

—————

Míchaný zelný salát

Doba přípravy: 20 minut (bez vychlazení)

1 porce je asi 920 kJ/ 220 kcal

4 porce

  • 400 g hlávkového zelí
  • 200 g červené čekanky
  • 1 malá cibule
  • 1 jablko
  • 1 hlávkový salát
  • 100 g mrkve
  • sůl
  • saturejka
  • 1 svazeček pažitky
  • 1 lžíce česnekového octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 veky
  • olej na formu

Bílé zelí očistíme a nakrájíme na slabé nudličky, vložíme do jedné misky, osolíme a zakapeme olejem, dobře promícháme a prohněteme. Necháme v chladu odpočinout. Hlávkový salát a červenou čekanku dobře vypereme ve studené vodě a na sítu necháme okapat. Natrháme je na menší kousky a zakryté necháme v chladu stranou. Všechnu mrkev dobře oškrábeme, omyjeme a nakrájíme nebo nakrouháme na slabší nudličky. Jablko zbavíme jádřince a také nakrájíme na nudličky. Zamícháme je do bílého zelí společně s nakrájenou mrkví.Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo silnější nudličky a vmícháme do směsi. Salát přikryjeme a dáme vychladit.

Bílou veku nebo toastový chléb nakrájíme na jeden cm silné plátky, které šikmo rozpůlíme na trojúhelníky. Dáme je na mísu remosky (nebo na plech) potřenou olejem, rozpálíme remosku a veku opečeme dozlatova.

Vychlazené zelí dochutíme octem, cukrem a saturejkou. Vše rozdělíme na připravené talíře, doplníme hlávkovým salátem, červenou čekankou, omytou pažitkou a obložíme opečenou vekou.

—————

Salát Coleslaw

 

  • Mrkev nudličky Bonduelle
  • kukuřice Bonduelle
  • bílé zelí
  • nízkotučný bílý jogurt
  • sypký bylinkový dresing
  • vinný ocet
  • cukr
  • olivový olej
  • sůl
  • bílý pepř

 

 

Zelí velmi jemně nakrouháme, zalijeme zálivkou z cukru, soli, octa a oleje a necháme asi 30 minut odležet. Pak slijeme vodu.

Poté do salátu vmícháme mrkev, kukuřici a bílý pepř.

Na závěr vmícháme do salátu bílý jogurt. K dochucení můžeme použít sypký dresing vmíchaný do jogurtu.

—————

Salát z červeného zelí

 

  • menší hlávka červeného zelí
  • cibule
  • slunečnicová semínka
  • jablko
  • citron
  • olej
  • jablečný ocet
  • sůl
  • cukr
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list

 

Zelí nakrájíme najemno. Dáme si vařit vodu se solí, octem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a vhodíme nakrájené zelí, necháme asi 5 minut v horké vodě, která se již nesmí vařit, a pak slijeme. Jablko neloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavlo. Okapané a vychladlé zelí dáme do mísy spolu s jablkem a nakrájenou cibulí na kroužky. Zálivku si připravíme z octa, oleje, cukru a možná je i špetka soli. Nakonec vše posypeme slunečnicovými semínky. Salát se hodí k pečenému nebo vařenému masu.

—————

Salát z čínského zelí

Doba přípravy: 15 - 20 minut (bez chladnutí)

1 porce asi 816 kJ/ 195 kcal

4 porce

  • 400 g čínského zelí
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 malá cuketa
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 4 lístky bazalky
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bazalkový ocet
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • zelené bylinyk na ozdobu (kopr, petrželka, pažitka)

Čínské zelí dobře omyjeme a odstraníme vrchní povadlé listy. Zelí nakrájíme na tenké proužky, vložíme do salátové mísy a podle chuti osolíme. Oloupanou cibuli najemno nasekáme a promícháme s připraveným nakrájeným zelím. Cuketu opláchneme, osušíme ji, nakrájíme na tenké plátky a poprášíme mletou paprikou. Na pánvi rozpustíme máslo, cuketu na něm prudce opečeme a necháme vychladnout.

Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Omytou papriku rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme ji na proužky. Přidáme do salátové mísy a vše promícháme. Olivový olej smícháme s bazalkovým octem, přidáme špetku soli a natrhanout čerstvou bazalku. Připravenou zálivku nalijeme do zeleniny, přidáme špetku chilli koření, lehce promícháme a pak dáme do lednice asi na 20 minut vychladit.

Do vychlazeného salátu přidáme opečenou cuketu a ozdobíme ho nasekanými čerstvými zelenými bylinkami. Salát podáváme jako předkrm s bílým pečivem. Hodí se také jako rychlá studená večeře a v tom případě si můžeme k salátu připravit topinky, které posypeme strouhaným sýrem a jemně potřeme česnekem.

—————

Salát z čínského zelí a pomerančů

 

  • 1 čínské zelí
  • 1 pomeranč
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř

 

Zelí a pomeranč nadrobno nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami.

—————

Salát z kysaného zelí na 3 způsoby

Protichřipkový salát (obrázek)

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 větší jablko
  • 1 cibule
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • 1 zakysaná smetana

 

Do mísy vložíme nakrájené kysané zelí, cibuli a nastrouhanou mrkev s jablkem. Přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. Vše dobře promícháme a podáváme s pečivem.

---------------------------------------------------------------------------------------

 

  • 30 dkg kysaného zelí
  • 2 jablka
  • 1 mrkev
  • 2 sterilované okurky
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olej

 

Kysané zelí překrájíme, jablka a okurky nakrájíme na kostky, nahrubo nastrouháme mrkev, cibuli nakrájíme nadrobno. Pokapeme olejem a zalijeme zálivkou, ve které je sůl, pepř a cukr.

--------------------------------------------------------------------------------------- 

  • kysané zelí
  • kousek cibule
  • červená paprika
  • oslazená voda

 

Zelí překrájíme, přidáme nadrobno nakrájený kousek cibule, na kostičky nakrájenou červenou papriku, zalijeme trochou oslazené vody a promícháme. Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny odležet.

—————

Salát z mladého zelí s jablky

 

  • asi 300 g bílého zelí
  • 3 jablka
  • 2 zelené cibulky
  • 1 hrnek podmáslí nebo acidofilního mléka
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

 

Zelí očistíme a nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky a promneme se solí a drobně nakrájenou cibulkou. Podmáslí nebo acidofilní mléko trochu osolíme a opepříme, přikyselíme citronovou šťávou a přelijeme salát.

 

TIP: Podmáslí nebo mléko před použitím dobře vychladíme.

—————

Salát z pekingského zelí

4 porce

 

  • 2 cukety (asi 400 g)
  • 1 lilek (asi 300 g)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g balkánského sýra
  • olivový olej
  • sůl

 

Dresink:

 

  • hrst bazalky nasekané nadrobno
  • hrst čerstvé petrželky nasekané nadrobno
  • 200 ml olivového oleje
  • 4 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce cukru
  • pepř

 

Cukety s lilkem nakrájíme na tenké plátky. Kolečka osolíme a 10 minut necháme stát. Poté je ubrouskem osušíme a na rozpáleném oleji z obou stran opečeme.

Přepůlená rajčata rozložíme do pekáčku a pokapeme olejem. Přidáme plátky česneku. Zeleninu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 3 - 5 minut.

Bylinky zalijeme 200 ml oleje. Přidáme ocet s cukrem, sůl, pepř a promícháme. Všechnu zeleninu pokapeme dresinkem, promícháme a posypeme sýrem.

—————