Karbanátky

Rybí karbanátek s mátovou omáčkou

 

4 porce

Doba přípravy: 40 minut                                                

  • 150 g vepřového mletého masa
  • 250 g rybího filé
  • 200 g majonézy
  • 50 g veky
  • 1 vejce
  • sůl, bílý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g zakysané smetany
  • snítka čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku

 

Filé semeleme a promícháme s mletým masem. Přidáme veku, kterou jsme namočili v mléce, vejce, sůl, pepř a promícháme. Z připravené směsi tvarujeme karbanátky, jež na oleji opečeme z obou stran dozlatova.

Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a sekanou mátou. Servírujeme každé zvlášť.

 

Tip: Karbanátky můžete ještě před smažením obalit v sezamových semínkách, budou křupavější.

—————

Rybí karbanátky

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce 939 kJ/ 224 kcal

4 porce

  • 600 g rybích filetů
  • 1 vejce
  • 3 - 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 rohlíky
  • 1 lžička vegety
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • olej na smažení
  • hlávkový salát a ředkvičky na ozdobu

Pokud máme rybí filety zmražené, necháme je rozmrazit. Vymačkáme z nich všechnu přebytečnou vodu, nakrájíme na velmi malé kostičky a vložíme do větší mísy. Rohlíky nakrájíme také na kostičky, přidáme do mísy, promícháme a počkáme, až rohlíky změknou.

Pak rozšleháme vejce a zamícháme s hmotou v míse. Zahustíme hladkou moukou a strouhankou. Vše ochutíme lžičkou vegety, bílým mletým pepřem, solí a znovu promícháme. Směs na karbanátky by měla být tak hustá, aby držela při sobě. Namočíme ruce ve studené vodě a vytvarujeme malé karbanátky.

Na pánvi rozehřejeme olej, na němž karbanátky po obou stranách dozlatova opečeme. Hotové vyndáme na savý papír, abychom odstranili všechen přebytečný tuk z pečení. Podáváme je s vařenými bramborami nebo s hranolky, ozdobené listy hlávkového salátu a ředkvičkami.

—————