Karbanátky
Rybí karbanátek s mátovou omáčkou
4 porce
Doba přípravy: 40 minut
- 150 g vepřového mletého masa
- 250 g rybího filé
- 200 g majonézy
- 50 g veky
- 1 vejce
- sůl, bílý pepř
- 100 ml olivového oleje
- 50 g zakysané smetany
- snítka čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
Filé semeleme a promícháme s mletým masem. Přidáme veku, kterou jsme namočili v mléce, vejce, sůl, pepř a promícháme. Z připravené směsi tvarujeme karbanátky, jež na oleji opečeme z obou stran dozlatova.
Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a sekanou mátou. Servírujeme každé zvlášť.
Tip: Karbanátky můžete ještě před smažením obalit v sezamových semínkách, budou křupavější.
—————
Rybí karbanátky
Doba přípravy: 30 minut
1 porce 939 kJ/ 224 kcal
4 porce
- 600 g rybích filetů
- 1 vejce
- 3 - 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 2 rohlíky
- 1 lžička vegety
- bílý mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
- hlávkový salát a ředkvičky na ozdobu
Pokud máme rybí filety zmražené, necháme je rozmrazit. Vymačkáme z nich všechnu přebytečnou vodu, nakrájíme na velmi malé kostičky a vložíme do větší mísy. Rohlíky nakrájíme také na kostičky, přidáme do mísy, promícháme a počkáme, až rohlíky změknou.
Pak rozšleháme vejce a zamícháme s hmotou v míse. Zahustíme hladkou moukou a strouhankou. Vše ochutíme lžičkou vegety, bílým mletým pepřem, solí a znovu promícháme. Směs na karbanátky by měla být tak hustá, aby držela při sobě. Namočíme ruce ve studené vodě a vytvarujeme malé karbanátky.
Na pánvi rozehřejeme olej, na němž karbanátky po obou stranách dozlatova opečeme. Hotové vyndáme na savý papír, abychom odstranili všechen přebytečný tuk z pečení. Podáváme je s vařenými bramborami nebo s hranolky, ozdobené listy hlávkového salátu a ředkvičkami.
—————