Zapečené

Filé zapečené s nivou

 

4 porce 

  • 4 porce filé
  • 150 g nivy
  • 5 vajec
  • olej
  • koření na ryby

 

Filé posypeme kořením na ryby a na pánvi zprudka opečeme. Vložíme do vymazaného pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme strouhanou nivou. Dáme do vyhřáté trouby zapéci a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

—————

Netradiční filé *****

 

  • 500 g filé
  • 300 g jablek
  • 80 g másla
  • citronová šťáva
  • majoránka
  • bílé víno
  • sůl
  • pepř

 

Plátky jablek zakápneme citronovou šťávou a poklademe do vymazané zapékací misky. Jablka osolíme, přidáme majoránku, pepř, na to vložíme naporcované osolené a okořeněné filé, opět rozprostřeme jablka, zakapeme máslem a vínem a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborovou kaší.

—————

Pečená ryba s houbami

 

4 porce

  • 4 velké čerstvé houby
  • 12 mandlí
  • olej
  • 600 g rybího filé
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžičky saké nebo sherry
  • 4 listy alobalu (25 x 20 cm)

Houbám odřízneme nohy a omyjeme je. Spaříme mandle a sloupneme je. Houby nakrájíme na kousky a s mandlemi krátce opražíme. Alobal potřeme olejem, filé rozdělíme na 4 porce, osolíme, opepříme, potřeme olejem a saké. Navrch přijdou houby s mandlemi. Každý balíček pevně uzavřeme a balíčky asi 25 minut pečeme v troubě nebo na grilu. Hotové ozdobíme citronem a čtvrkami rajských jablíček. Podáváme v alobalu.

—————

Rybí filety s jablky

 

  • 600 g rybího filé
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • citronová šťáva
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce sekaných mandlí
  • sůl
  • pepř

 

Porce ryby pokapejte citronovou šťávou, osolte, opepřete a nechte proležet. Pak je vložte do vymazané zapékací mísy, dejte do trouby a pečte asi 10 minut. Mezitím v pánvi na másle opečte cibuli a jablka nakrájená na kolečka. Každou porci ryby přelijte zakysanou smetanou, pokryjte vrstvou cibule a jablek a posypejte mandlemi. Zapékejte ještě 5 - 10 minut.

—————

Rybí filety zapečené s hráškem

 

4 porce 

  • 800 g rybích filetů
  • 200 g mraženého hrášku
  • 300 ml vína
  • 100 g cherry rajčátek
  • 40 g másla
  • 3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • hladká mouka na obalení
  • sůl
  • pepř

 

Šalotky s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozmrazený hrášek tupou stranou nože trochu pomačkáme.

Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem. Přidáme hrášek. Zeleninu osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Necháme ji ve víně prohřát a pánev odstraníme.

Očištěné rybí filety pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na oleji na pánvi je z obou stran opečeme.

Opečená filátka rozložíme do zapékací misky. Přidáme zeleninovou omáčku a máslo. Navrch položíme omytá rajčátka. Misku vložíme do trouby a filety při 190 °C zapékáme 15 - 20 minut. Dle potřeby můžeme podlít vodou.

—————

Zapečená ryba se zeleninou

Doba přípravy: 40 minut

1 porce 1 363 kJ/ 325 kcal

4 porce

  • 4 filety z mořské ryby
  • 1 citron
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 rajčata
  • 2 žampiony
  • 1 cuketa
  • 1 pórek
  • 100 g eidamu
  • 150 ml smetany
  • 2 lžíce petrželky

Rybí filety opláchneme a pak osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a filety po obou stranách dozlatova opečeme. Zbylým máslem lehce vymažeme zapékací mísu. Rajčata, žampiony, cuketu a pórek nakrájíme na menší kousky a dáme je na dno zapékací misky. Na ně pak položíme dozlatova opečené rybí filety.

Sýr nastrouháme a pak ho promícháme se smetanou. Přidáme nasekanou zelenou petrželku a směsí přelijeme rybí filety. Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut. Hotovou rybu ozdobíme citronem a podáváme s vařenými bramborami.

—————

Zapečené filé s ananasem

 

4 porce

  • 4 plátky rybího filé
  • plechovka ananasu
  • 100 g sýra (plátky nebo nastrouhaný)
  • koření na ryby
  • kmín

Do pekáče vložíme plátky filé. Osolíme a okořeníme podle chuti. Trochu podlijeme vodou a dáme zapéct do trouby. V polovině pečení přidáme ananas bez nálevu a ještě chvíli zapékáme. Asi 5 minut před koncem posypeme filé sýrem a dopečeme. Podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.

—————

Zapečené filé s oblohou

 

  • 60 dkg filé
  • paprika
  • sůl
  • trocha hladké mouky
  • asi 10 až 15 dkg másla na plátky
  • 4 vejce
  • 4 rajčata
  • tatarka podle chuti (light)

 

Rozmražené filety opaprikujeme, osolíme, lehce oprášíme hladkou moukou a vložíme do pekáčku. Shora na ně poklademe plátky másla, podlijeme trochou vody, přikryjeme horním pekáčkem a zapečeme při asi 180 °C. Připravíme si oblohu. Vajíčka uvaříme natvrdo a vložíme je do studené vody, aby šly lépe oloupat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Vejce oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Na talíře dáme zapečené filé a rozdělíme šťávu z pekáče. Shora na ně klademe střídavě za sebou v řadě kolečka rajčat a vajíček po celé délce filetu. Osolíme a podélně ozdobíme tatarkou.

—————

Zapečené rybí filé s kysaným zelím

 

Doba přípravy: zhruba 60 minut

1 porce asi 890 kJ/ 215 kcal

4 porce

  • 600 g rybího filé
  • 500 g kysaného zelí
  • 50 g  hladké mouky
  • kmín
  • sůl
  • mletá paprika
  • pažitka
  • olej na smažení

Rybí filé osušíme, lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalené kousky vkládáme na rozpálený olej a opékáme dozlatova.

Kysané zelí dobře propereme ve studené vodě a několikrát je překrojíme. Do tukem vymazné zapékací misky skládáme opečené plátky filé, které proložíme nakrájeným zelím, osolíme a posypeme kmínem nebo mletou paprikou. Misku vložíme do rozehřáté trouby a zapékáme při 150 °C přibližně 20 minut.

Rybí filé můžeme servírovat přímo v zapékací misce nebo ho rozkrájíme na jednotlivé porce, přendáme na talíře a zdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s bramborem nebo bílým pečivem.

 

—————