Candát

Candát na žampionech

 

4 porce

 

  • 4 porce candáta
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl smetany
  • 6 dkg másla
  • 10 dkg žampionů
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • vývar z masoxu

 

Porce candáta pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Osolíme je, vložíme do vymaštěné pánve, podlijeme vínem a pod pokličkou upečeme v troubě. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na kousku másla, přidáme žampiony nakrájené na plátky a krátce je podusíme. Vše posypeme moukou, po zpěnění zalijeme několika lžícemi vývaru a smetanou, rozšleháme a povaříme asi 5 minut. Přidáme zbylé máslo, omáčku nalijeme na porce candáta a krátce prohřejeme v troubě. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

—————

Candát v makové omáčce

4 porce

  • 800 g filetů z candáta
  • šťáva z 1 citronu
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • máslo na pečení
  • salát na ozdobu

Omáčka:

  • 120 ml bílého vína
  • 2 lžíce mletého máku
  • 3 žloutky
  • 180 g rozpuštěného másla
  • šťáva z 1/2 citronu

Ostrým nožem uděláme do kůže filetů několik mělkých zářezů. Ryby osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na másle je zvolna z obou stran opečeme.

Asi 100 ml vína přivedeme k varu. Poté jím zalijeme mák, který necháme nabobtnat. Na horké vodní lázni vyšleháme žloutky se zbylým vínem. Za stálého šlehání přiléváme máslo, až vznikne hustá omáčka. Vmícháme do ní sůl, pepř, citronovou šťávu a mák. Rybu přelitou omáčkou zdobíme salátem a podáváme s brambory.

—————

Candát ve vinném těstíčku na hráškovém pyré

 

4 porce

 

  • 4 filety z candáta (po 180 - 200 g)
  • sůl
  • hladká mouka
  • směs bylinek (petrželka, bazalka, šalvěj)
  • olej
  • citron

 

Těstíčko:

  •  2 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 150 g hladké mouky
  • 150 ml bílého vína

 

Hráškové pyré: 

  • 400 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru

 

Opláchnuté, osušené filety osolíme a obalíme v mouce smíchané s jemně krájenými bylinkami. Vejce, sůl, rajčatové pyré a mouku smícháme za postupného přilévání vína na hustší těstíčko, filety do něj namáčíme a pak usmažíme ve vyšší vrstvě horkého oleje. Po odkapání necháme přebytečný tuk vsáknout do ubrousků. Mezitím rozmixujeme lehce rozmražený hrášek, přidáme olivový olej, cukr a znovu dohladka umixujeme. Candáta položíme na hotové pyré a ozdobíme citronem.

—————

Filé z candáta s omáčkou

 

4 porce

 

  • 4 filé z candáta s kůží (asi po 175 g)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 svazek směsi bylinek (např. petrželky, bazalky, estragonu, pažitky)
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky celozrnné hořčice

 

Filé omyjeme a osušíme. Pokapeme 1 lžicí citronové šťávy. Bylinky opereme,otrháme a posekáme. Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme studenou vodou, oloupeme a rozčtvrtíme, odstraníme stopky a semena a dužinu pokrájíme na kostičky.

Cibuli nadrobno posekáme. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec. Dužinu pokrájíme na kostičky a pokapeme 1 lžící citronové šťávy.

Filé po obou stranách osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a rybu opékáme nejprve 3  minuty, obrátíme a pečeme další 3 minuty.

Na vypečeném tuku zesklovatíme cibuli. Přidáme jablko a přikryté je podusíme. Přelijeme jablečným octem a 2 - 3 lžícemi vody. Vmícháme hořčici, rajčata a bylinky. Osolíme a podle chuti opepříme.

Rybí filé s omáčkou rozdělíme na předehřáté talíře. K pokrmu můžeme podávat bagetu.

—————

Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou

  • filet z candáta
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 40 g másla
  • 1 citron

Petrželová omáčka:

  • 1 lžička sekané šalotky
  • 1 lžíce velkolisté petržele
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 4 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř

Šťouchané brambory:

  • 700 g brambor
  • 1 jarní cibule
  • svazek pažitky
  • 60 g másla
  • sůl
  • pepř

Brambory uvaříme v osolené vodě a dobře scedíme. Na másle orestujeme jarní cibulku a přidáme brambory, které lehce rozmačkáme. Přidáme máslo a dochutíme.

Z candáta uděláme filety a maso zbavíme žeberních kostí. Na pánvi rozehřejeme máslo, filety dobře osušíme, osolíme a poprášíme moukou a důkladně oklepeme. Filety dáme na pánev, kůží dolů a opečeme asi 4 minuty. Otočíme a pečeme další minutu. Přendáme na talíř, pánev zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Přidáme smetanu, zavaříme a dochutíme. Šťouchané brambory krátce zahřejeme, do omáčky přidáme nasekanou petržel.

Na talíř dáme šťouchané brambory, rybu a podlijeme omáčkou.

—————

Kapustové kuličky plněné candátem v šafránové omáčce

 

4 porce

 

  • 50 g uzeného lososa
  • 500 g filetů z candáta
  • 2 lžíce suchého vermutu
  • 8 velkých listů kapusty
  • sůl
  • 400 g ledově vychlazené šlehačky
  • 1 bílek
  • bílý mletý pepř
  • 0,25 l suchého bílého vína
  • 0,25 l vody

 

 

Omáčka:

 

  • 0,25 l rybího vývaru
  • 2 cl suchého vermutu
  • 200 ml šlehačky
  • mletý šafrán
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • mletý koriandr

 

Omyté a osušené filety pokapeme vermutem a dáme na 15 minut do mrazničky. Žebra kapusty skrojíme, listy krátce povaříme, pak zchladíme pod studenou vodou a necháme  okapat. Nerezovou misku vložíme do větší s ledem, sítem do ní prolisujeme umixovaného candátea a za stálého míchání přidáváme smetanu. Pevný sníh z bílků osolíme, opepříme a vychladíme.  Na každý list kapusty dáme kopeček rybí hmoty, položíme plátek uzeného lososa, list přeložíme, uzavřeme a stiskneme. Va pařáku přivědeme k varu víno s vodou, vsuneme pařákovou vložku se závitky a přikryté vaříme 10 - 12 minut v páře. Rybí vývar, vermut, smetanu a šafrán povaříme zvlášť až do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a lehce dochutíme koriandrem. Do omáčky pak vložíme hotové závitky.

—————

Mandlový candát

 4 porce

  • 800 g filetů z candáta
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 1 vejce
  • asi 1 lžíce hladké mouky
  • strouhanka na obalování
  • 150 g mandlových plátků 
  • máslo na pečení

Filety z candáta omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a uložíme do chladu asi na 30 minut. Do jedné misky rozklepneme vejce, přidáme mouku a vyšleháme řidší těstíčko. Do druhé misky nasypeme strouhanku a vmícháme do ní mandlové plátky.

Odleželé porce ryby namočíme nejprve v těstíčku a pak obalíme v mandlové strouhance. Na rozehřátém másle filety pomalu osmažíme dozlatova. Podáváme s brambory, salátem a tatarskou omáčkou. 

—————

Pečený candát s hráškovým pyré

Pečený candát s hráškovým pyré
  • 800 g candáta
  • 50 ml olivového oleje
  • pepř
  • 400 g zmrazeného hrášku
  • 100 g šalotky
  • 50 g másla
  • 50 g slaniny
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • cukr

Rozporcovaného candáta okořeníme a pečeme ho na pánvi na mírném stupni kůží dolů asi 10 minut. Pak maso obrátíme a zhruba 1 minutu ho ještě necháme dopéci.

Na másle orestujeme šalotku se slaninou, přidáme hrášek, zalijeme smetanou a povaříme 2 - 3 minuty. Směs rozmixujeme a přes sítko přepasírujeme.

—————