Bramborové
Bramborové knedlíky se švestkami na 2 způsoby
- 200 g vařených brambor
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 2 až 3 lžíce másla
- 500 g švestek
Na polití:
- 80 g másla a mák
- nebo 50 g másla a tvaroh
Studené uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou a solí, spojíme vejci a mlékem a zaděláme pevné těsto. Tvoříme knedlíky, do kterých vložíme jednu celou švestku. Vaříme 7 až 8 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 3 047 kJ/ 728 kcal
4 porce
- 500 g švestek
- 800 g brambor
- 70 g krupice
- 1 lžička krystalového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 80 g mletého máku
- 120 g moučkového cukru
Švestky důkladně omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Brambory také omyjeme, uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Pak je najemno nastrouháme na vál.
Přisypeme krupici, cukr, špetku soli a vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vypracujeme vláčné tužší těsto. Vytvoříme z něj váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.
Na každý kousek těsta položíme půlku švestky a uděláme kulatý knedlík. Hotové knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Máslo rozpustíme a nalijeme do mísy. Okapané knedlíky vložíme do mísy s máslem a obalíme. Pak je rozdělíme do talířů, posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem.
—————
Bramborové ovocné knedlíky - levné
4 porce
- 800 g vařených brambor
- 10 g soli
- 1 - 2 vejce
- 100 g krupice
- 200 g hrubé mouky
- 2 lžíce octa
- povidla
Brambory si uvaříme o den dříve, a necháme přes noc ve slupce. Druhý den je oloupeme, nastrouháme nebo umeleme na strojku. Na válu je zasypeme moukou, krupicí, osolíme, uděláme uprostřed důlek, kam rozklepneme vejce a přidáme ocet. Napřed nožem, pak rukama zpracujeme těsto, které musí být pevné, dobře vypracované. Těsto nenecháváme dlouho stát, řídne.
Z tohoto těsta děláme knedlíky, které plníme ovocem nebo povidly. Knedlíky zaváříme v osolené vroucí vodě asi 15 minut. A pak už je jen polejte rozehřátým máslem, dozdobte šlehačkou a tvarohem.
—————