Tvarohové

Knedlíky s jahodovou omáčkou

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

Na knedlíky:

  • 12 pěkných velkých jahod
  • 250 g tvarohu
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g krupice
  • 50 g polohrubé mouky
  • strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na krokant:

  • 1 lžíce mandlového likéru (amaretto)
  • 100 g cukru
  • 100 g mandlových hoblinek
  • lístky máty na ozdobu

Na jahodovou omáčku:

  • 500 g očištěných jahod
  • 100 ml jablečné šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • lístky máty na ozdobu
  • moučkový cukr

Tvaroh necháme okapat, přisypeme k němu mouku, krupici, rozpuštěné máslo, rozšlehaný žloutek, nastrouhanou kůru a oba cukry a vypracujeme těsto. Poté je dáme na půl hodiny do ledničky vychadit. Jahody na knedlíky omyjeme, očistíme, osušíme. Těsto rozválíme, nakrájíme na 12 čtverečků, doprostřed každého dáme jahodu a vytvoříme knedlíky. Hotové knedlíky vložíme do vroucí mírně osolené vody, odlepíme je ode dna a vaříme asi 15 minut,dokud nevyplavou na povrch.

Na krokant rozpustíme cukr v amarettu na karamel, přisypeme mandlové hoblinky, zamícháme a rozprostřeme na plech potřený olejem. Po vychladnutí dáme karamelovou směs do sáčku, válečkem na nudle rozdrtíme a vysypeme na talíř. Knedlíky vyjmeme z vody, necháme je okapat a obalíme v krokantu.

Rozmixujeme jahody s cukrem a šťávou. Knedlíky naservírujeme na talíře, přelijeme omáčkou a zdobíme kousky jahod. Podáváme posypané moučkovým cukrem a lístky máty.

—————

Tvarohové knedlíčky plněné čokoládou

 

4 porce 

  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g čokolády
  • sůl
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžíce 12% smetany
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g lískových oříšků
  • polohrubá mouka na vál

Omáčka: 

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml džusu z bílých hroznů

 

Z tvarohu, vejce, prosáté mouky, špetky soli, másla a smetany vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na plát, který pak rozkrájíme asi na 20 dílků. Čokoládu rozlámeme na čtverečky a zabalíme ji do kousků těsta.

Knedlíky vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme zvolna asi 10 minut. Poté je vyndáme a potřeme máslem.

Žloutky vyšleháme s cukrem. Přilijeme džus a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Lískové oříšky nasekáme, opražíme a obalíme v nich knedlíky. Podáváme s omáčkou.

—————

Tvarohové knedlíčky s malinami

Tvarohové knedlíčky s malinami

4 porce

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g hrubé mouky
  • drť z 1 plátku toustového chleba
  • 1 lžíce krupičky
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • 120 g mražených malin
  • 30 g bílé rozpuštěné čokolády
  • 40 g strouhanky
  • 30 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka

Omáčka:

  • 60 g strouhané hořké čokolády
  • 10 g lékořicových bonbonů (pendreky apod.)
  • 150 ml šlehačky
  • 1 lžíce cukru
  • 20 ml rumu

Do každé maliny stříkneme čokoládu, necháme ztuhnout a dáme do mrazáku. Tvaroh, máslo, mouku, drť, krupičku, vejce i sůl mícháme, až těsto začne tuhnout. Ručně je dopracujeme na pomoučeném válu, aby bylo pružné, a rozdělíme na 20 ousků, do nichž zabalíme maliny. Knedlíky vhodíme do vroucí vody a 4 minuty zvolna vaříme.

Smetanu i cukr povaříme s bonbony, až změknou, rozmixujeme, přidáme rum se strouhanou čokoládou a mícháme do rozpuštění. Na másle opražíme dozlatova strouhanku. Do omáčky na talíři přidáme knedlíky a posypeme je strouhankou i moučkovým cukrem.

—————

Tvarohové knedlíčky s ovocem

  • 3 balíčky měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl
  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny)
  • moučkový cukr
  • smetana ke šlehání

Tvaroh rozmícháme s vejci a solí, přidáme mouku a vše promícháme. Z těsta uděláme váleček na pomoučeném vále, rozdělíme ho na stejně velké kousky a uděláme z nich knedlíčky. Uvaříme je v osolené vodě (5 - 6 minut), vyjmeme, hned je nakrojíme, aby vyprchala pára, a po okapání rozdělíme na talíře.

Poklademe je nakrájeným nebo rozmačkaným ovocem, posypeme cukrem a ozdobíme šlehačkou.

—————

Tvarohové knedlíčky se žahourem

 

 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • lžíce cukru
  • strouhanka na zahuštění

 

Žahour:

 

  • 500 g borůvek
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • 15 g solamylu nebo vanilkového pudinkového prášku
  • lžíce másla
  • skořice

 

Máslo utřeme se solí a cukrem, přidáme vejce, tvaroh, mouku a těsto zahustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme do vroucí vody. Vaříme je zvolna asi    5 minut, vyjmeme je a podáváme se žahourem.

 

Žahour: cukr rozvaříme v trošce vody a přidáme borůvky a krátce je povaříme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v mléku, nakonec přidáme do omáčky máslo a špetku skořice.

 

TIP: můžeme ještě posypat strouhaným tvarohem

—————

Tvarohové švestkové knedlíky

 

 

  • 2 tvarohy
  • 3 vejce
  • 1 - 2 dl mléka
  • sůl
  • 10 lžic krupice
  • asi 500 g hrubé mouky
  • švestky
  • cukr
  • máslo
  • skořice

 

Tvaroh vařečkou rozmělníme v míse, přidáme rozklepnutá vejce, 1 lžičku soli, krupici a mléko a dobře promícháme, pak po částech zapracujeme do těsta hrubou mouku. Bude-li těsto příliš měkké, přidáme více mouky. Zmrzlé švestky otřeme. Na válu tvoříme z těsta válečky, odkrajujeme z nich dílky, z nichž tvoříme placičky, do kterých pečlivě balíme švestky. V ruce vytvarujeme kuličky. Knedlíky vaříme ve větším množství osolené vody, občas je zamícháme. Když vyplavou nahoru, vylovíme je cedníkem, promícháme s troškou másla a přiklopíme poklicí. Podáváme sypané cukrem, skořicí a polité máslem.

—————