Kynuté

Blbouny

 

  • 30 g droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 7 dcl mléka
  • 1,5 kg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 15 g soli
  • 16 vypeckovaných meruněk

Na posypání dle chuti:

  • cukr moučka
  • mletá skořice
  • máslo
  • strouhaný tvrdý tvaroh

Droždí rozmíchejte s cukrem, rozřeďte částí vlažného mléka, přidejte trochu prosáté hrubé mouky a zamíchejte v řídké těstíčko (kvásek), které nechte vykynout. Do zbylé dávky mouky přidejte sůl, vykynutý kvásek a zalijte zbylým vlažným mlékem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které odstavte na teplé místo vykynout.

Toto těsto pak rozválejte na silnější plát, z něhož nakrájíe 4 čtverce, na ně položíte vypeckované meruňky a pečlivě zabalíte. Nechte znovu vykynout a vařte v mírně osolené vodě asi 12 - 15 minut. Během vaření knedlíky obracejte.

Uvařené knedlíky vyjměte z vody a několikrát propíchněte vidličkou, aby se uvnitř kvůli horké páře nesrazily. Dle chuti posypte skořicí, cukrem nebo tvarohem a přelijte horkým máslem.

—————

Kynuté jahodové knedlíky s tvarohem

 

4 porce 

  • 900 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 600 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 150 g cukru krystal
  • 200 g tvarohu na strouhání
  • 100 g másla na omaštění
  • 500 g čerstvých jahod
  • sůl

 

Do vlažného mléka přidáme droždí a trochu cukru, necháme v teple vzejít. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, špetku soli, kvásek, přidáme zbytek mléka, důkladně prohněteme a necháme přes hodinu na teplém místě kynout. Vylijeme z mísy na vál, rozválíme a nakrájíme na čtverce 4 x 4 cm.

Na čtverce těsta naklademe opláchnuté jahody, pocukrujeme, uděláme krásné kuličky, vkládáme je do mírně osolené vařící vody. Krátce po zavaření opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Po uvaření vyjmeme, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem. Navrch zdobíme našlehanou smetanou.

—————

Kynuté knedlíky s jablky a brusinkami

 

4 porce

Těsto: 

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mlék
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka strouhané citronové kůry
  • sůl

Náplň: 

  • 100 g sušených brusinek
  • 4 jablka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce medu

Dohotovení: 

  • 200 g strouhaného tvarohu
  • 100 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru

 

Ze 2 lžic mouky, lžičky cukru, 50 ml mléka a droždí vymícháme kvásek, necháme ho vzejít. Zbylou mouku, mléko, sůl, cukr, kůru, vejce, žloutek a kvásek mícháme, dokud se nepřestane lepit. Přidáme máslo. Dáme vykynout.

V kastrůlku svaříme 100 ml vody s cukrem a medem. Přimícháme brusinky a necháme je pozvolna dusit asi 10 minut. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a zbavíme jádřince.

Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na 16 kousků. Do každého zabalíme čtvrtku jablka a 1/2 lžičky brusinek. Těstem náplň uzavřeme. Knedlíky položíme na pomoučněné prkénko a necháme asi 10 minut kynout.

Knedlíky vkládáme do vroucí, osolené vody a vaříme částečně přiklopené poklicí asi 8 minut. Uvařené knedlíky ihned propíchneme. Z cukru a lžíce vody svaříme karamel, přilijem 60  ml vody a provaříme. Knedlíky podáváme s tvarohem, polevou a máslem.

—————

Kynuté knedlíky s povidly

 

Doba přípravy asi 90 minut

1 porce  4 470 kJ/1 065 kcal

4 porce

  • 10 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 200 g povidel
  • mouka na vál

Na posypání:

  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g tvarohu
  • 120 g másla
  • 100 g strouhanky
  • meduňka
  • ovoce

Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, 3 lžíce vlažného mléka a lžíci hrubé mouky, pečlivě promícháme a kvásek necháme na teplém místě vykynout.

Prosijeme zbylou mouku, přidáme vejce, špetku soli, kvásek a přilijeme zbytek vlahého mléka. Zaděláme tužší hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Těsto v míse poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Potom ho vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme a rozkrájíme na stejně velké čtverce. Na každý dáme povidla a pečlivě zabalíme. Knedlíky necháme na vále ještě chvíli kynout. Mezitím přivedeme k varu vodu. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme přibližně 10 - 12 minut (podle velikosti).

Měkký tvaroh vyšleháme s cukrem. Uvařené knedlíky opatrně vyjmeme, polijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme tvarohem s cukrem a posypeme strouhankou. Můžeme ještě dozdobit kouskem kompotovaného nebo čerstvého ovoce a omytými lístky meduňky.

—————

Třešňové knedlíky

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 2 187 kJ/522 kcal

16 kousků

Těsto:

  • 12 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 100 ml vlažného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • mouka na vál
  • asi 500 g třešní

Dohotovení:

  • 100 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
  • 50 g mletého máku
  • moučkový cukr na posypání
  • 4 lžíce másla

Droždí smícháme s cukrem a třetinou vlažného mléka. Přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Pak přidáme zbylou mouku smíchanou se špetkou soli, vejce a zbylé mléko. Těsto necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto rukama lehce propracujeme a nožem nakrájíme na 16 kousků. Každý kousek rozmáčkneme na placičku, kterou pak naplníme třešněmi. Těsto důkladně zabalíme a knedlíky necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou, přibližně 15 minut kynout.

Vykynuté knedlíky vaříme v osolené vodě asi 6 minut. Pak je otočíme a vaříme ještě 4 minuty. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned je propíchneme vidličkou, aby z nich unikla pára. Rozdělíme je na talíře, posypeme nastrouhaným tvarohem smíchaným s mletým mákem a moučkovým cukrem. Nakonec přelijeme lžící másla a ihned podáváme.

—————