Těstoviny
Bábovka z těstovin
- 350 g těstovin
- 450 g mraženého listového špenátu
- 100 g eidamu
- 5 vajec
- 50 g oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- tuk a strouhanka na formu
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme špenát, osolíme a opepříme, cibuli povaříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Těstoviny uvaříme na skus a smícháme se špenátem, přidáme nastrouhaný sýr a vejce. Naplníme připravenou formu a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.
—————
Domácí těstoviny - základní recept
Doba přípravy: 20 minut + odpočívání těsta
2 - 4 porce (asi 300 g těstovin)
- 230 g hladké mouky + na poprášení
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
Mouku a sůl vsypte do nádoby kuchyňského robota. Spusťte motor a po jednom přidávejte vejce. Míchejte dále, asi 2 minuty, až vznikne pružné a vláčné těsto. Pokud se těsto hůř pojí, nechte motor běžet a přilijte asi 1 lžíci vody. Těsto může vypadat zrnitě, ale během hnětení se hezky spojí. Zdá-li se vám trochu moc vlhké, přisypte trochu mouky.
Těsto vyklopte na moukou poprášený vál, prohněťte a zabalené ve fólii nechte asi půl hodiny odpočívat. Pak ho rozdělte na 2 poloviny. Vál a váleček lehce poprašte moukou a směrem od sebe vyválejte plát o výšce 2 až 3 mm. Vždy po několika tazích těsto o čtvrt kruhu otočte. Zopakujte s druhou polovinou těsta.
Pláty lehce poprašte moukou, aby se nelepily. Přeložte je napůl a ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé, půlcentimetrové nudle. Před přípravou uveďte do varu vodu ve velkém hrnci, osolte ji, vsypte nudle a povařte asi 4 minuty (čerstvé nudle jsou hotové mnohem rychleji než sušené).
Ochucená těsta
- Bylinkové: při míchání těsta přidejte hrst jemně posekaných bylinek (bazalka, koriandr, máta, dobromysl, petrželka, tymián). Bylinky vybírejte co nejčerstvější, použít je můžete samostatně nebo v různých kombinacích.
- S celými lístky: lístky nasypte na polovinu vyváleného těsta, přiklopte druhou polovinou a znovu rozválejte a krájejte požadované tvary (lístky petržele, kerblíku či koriandru)
- Rajské: k těstu přidejte 2 až 3 lžíce rajského protlaku nebo rozmixovaných sušených rajčat
- Peprné: k mouce na těsto přidejte lžíci hrubě mletého černého pepře
TIP: pokud chcete těstoviny uchovat, musíte je nechat dokonale proschnout, aby v sáčku nebo ve sklenici nezplesnivěly. Doba vaření se pak prodlouží asi na 6 minut. Čerstvé je možné zavakuovat a uchovat v mrazáku.
—————
Milánské nudle
- 3 vejce
- 5 dkg másla
- hrubá mouka dle potřeby
- sýr
Vejce rozšleháme, osolíme, přilijeme rozpuštěné máslo a vmícháme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto jako na kapání. Těsto přelijeme do sáčku, do kterého jsme vystřihli 5 mm otvor. Do slané vařící vody vymačkáme postupně celý obsah sáčku. Vaříme 4 minuty, scedíme. Můžeme posypat strouhaným sýrem nebo používáme jako přílohu k masům.
—————
Sýrové špecle
6 porcí
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 150 g žervé
- 100 ml mléka
- špetka mletého bílého pepře
- 2 řapíky celeru
Mouku prosejte přes jemné síto do mísy. V hrnku rozšlehejte vejce se solí a přidejte do mouky. Vše promíchejte a postupně přidávejte asi 100 ml vody. Těsto by mělo být vláčné, ne příliš husté a měly by se v něm dělat bubliny.
V hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. Do vroucí vody promačkávejte přes špeclové síto kousky těsta. Špecle vařečkou promíchávejte ode dna. Nemáte-li síto, dejte těsto na prkénko a nožem či špachtlí oddělujte do vody malé kousky. Jakmile špecle vyplavou na hladinu, nechají se jen krátce přejít varem a jsou hotové.
Špecle jednoduše sítem vylovte z vody a propláchněte je studenou vodou. V pánvi rozpusťte sýr s mlékem, osolte ho, opepřete a do směsi vložte špecle. Přisypte nadrobno nakrájený celer a pečlivě promíchejte.
—————