Placky a karbanátky
Chlebováky
- zbytky staršího chleba
- vajíčko
- česnek
- majoránka
- sůl
- strouhanka
- olej na smažení
Chléb zbavíme kůrky a nakrájíme do vody. Necháme alespoň 4 hodiny máčet, pak vyždímáme vodu a z chlebové hmoty s vejcem, utřeným česnekem, kořením a solí podle chuti uhněteme těsto. Tvoříme placičky a smažíme jako bramboráky. Máme-li doma zbytek tvrdého sýra, můžeme ho do těstíčka také nastrouhat
—————
Karbanátky se sýrem
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 2 393 kJ/ 571 kcal
4 porce
- 600 g jarní zeleniny (mladá karotka, kedlubna, květák, jarní cibulka s natí)
- 4 lžíce ovesných vloček
- 4 lžíce mléka
- 150 g tvrdého strouhaného sýra
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- 1 lžička kari
- 1 vejce
- 120 g strouhanky
- 120 g hladké mouky
- 2 vejce
- tuk a olej na smažení
Zeleninu očistíme a kromě jarní cibulky nakrájíme na menší kousky. Cibulku dáme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Pak dáme povařit zeleninu, scedíme a necháme dobře okapat. Ovesné vločky zalijeme vroucím mlékem.
Vařenou zeleninu a cibulku nasekáme najemno a dáme do mísy. Přisypeme nastrouhaný sýr, 2 lžíce strouhanky, sůl, kari koření, přidáme vejce, nabobtnalé vločky a důkladně promícháme. Podle potřeby ještě přidáme strouhanku, protože hmota nesmí být příliš řídká.
Z těsta potom tvarujeme kulaté placičky, obalíme je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Necháme krátce zaschnout a pak smažíme ve středně rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s různými saláty nebo studenými omáčkami.
—————
Karbanátky z brambor a zelí
- 7 brambor
- 700 ml zakysaného zelí
- 4 vejce
- olej na smažení
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
- chléb
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme a nastrouháme. Nadrobno nakrájené zelí osmažíme na lžíci oleje a přidáme k bramborám.
Do směsi přidáme dvě vejce, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Z připravené hmoty tvarujeme karbanátky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance.
Karbanátky smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s chlebem.
—————
Langoše
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 25 g droždí
- lžička cukru
- 4 dl mléka
- sůl
- olej na smažení
Z droždí, cukru a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Tím pak zaděláme hladké těsto a necháme ho dobře vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak rozdělíme na malé bochánky a necháme ještě chvíli kynout. Na pánvi rozehřejeme olej. Bochánky rukama roztáhneme na placky a smažíme je dozlatova z obou stran.
Langoše pokládáme na papírové utěrky a necháme okapat tuk. Hotové langoše můžeme podávat nasladko se zavařeninou, smetanou, s tvarohem. Nejoblíbenější jsou ale potřené rozpuštěným máslem nebo sádlem s česnekem utřeným se solí, můžeme je posypat strouhaným sýrem nebo potřít zakysano smetanou.
—————
Placky se zeleninou a vločkami
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 500 g mražené zeleninové směsi
- 150 g měkkého salámu
- 2 lžíce ovesných vloček
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- 160 g polohrubé mouky
- sůl
- olej na smažení
Zeleninu osolte, podlijte trochou vody a duste pod pokličkou doměkka. Po vychladnutí ji spolu se salámem nakrájejte nadrobno. V mléce rozšlehejte žloutky, přimíchejte mouku, 2 lžíce oleje a podle chuti osolte. Přidejte zeleninu, salám, vločky a tuhý sníh z bílků. Na rozehřátý olej dávejte zeleninovou směs a rozetřete ji do tvaru placky. Z obou stran pečte dozlatova.
—————
Špenátové karbanátky s rýží
- 1 kg čerstvého špenátu
- 250 g rýže
- 3 uvařená vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 300 ml oleje
- sůl
- pepř
Propláchnutou rýži a omyté špenátové listy uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Uvařené listy špenátu scedíme, pokrájíme a smícháme s uvařenou rýží, vejci a strouhankou.
Ochutíme mletou paprikou, pepřem a solí. Všechny přísady smícháme a vytvarujeme malé karbanátky. Smažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou jsou brambory.
—————
Špenátové karbanátky se sýrem
- 400 g čerstvého špenátu
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- strouhaný sýr
- celozrnná mouka
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
Špenát spaříme v horké vodě, necháme okapat, rozmixujeme ho, přimícháme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a zahustíme strouhankou a moukou. Na pomoučeném prkénku tvarujeme karbanátky, které upečeme v troubě na pečícím papíře z obou stran.
—————
Všetatské lívance
- 200 g hladké mouky
- 2 dl mléka
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 300 g cibule
- olej na smažení
Vejce rozšleháme se solí, moukou a mlékem a vmícháme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Na pánvi s rozehřátým olejem tvoříme z těsta lžící lívance a opékáme je z obou stran dočervena.
—————
Zeleninové balenky s houbami

Doba přípravy: 55 minut
1 porce 1 866kJ/ 445 kcal
4 porce
- 600 g kapusty
- 1 cibule
- 1 houska
- 200 g hub
- 2 lžíce másla
- 4 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 100 g strouhanky
- 50 g hladké mouky
- olej na smažení
Kapustu očistíme a krátce povaříme ve vroucí osolené vodě. Potom odkrojíme osm největších listů a celý zbytek kapusty nasekáme najemno.
Housku namočíme do vody a vymačkáme. Cibuli oloupeme a nasekáme ji najemno, houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm cibuli, přidáme houby a dusíme doměkka.
Houby ochutíme solí, mletým pepřem, přidáme navlhčenou žemli, nasekanou kapustu, dvě vejce a podle potřeby trochu strouhanky. Vše důkladně promícháme.
Směsí potřeme kapustové listy a stočíme je do balíčků. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Osmažíme je dozlatova na rozpáleném oleji a necháme je okapat na papírovém ubrousku.
—————
Zeleninové řízky
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- mléko nebo vývar
- 1/2 kg mražené zeleniny
- 2 vejce
- sůl
- strouhanka
- tuk na smažení
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme trochou mléka nebo zeleninovým vývarem a uvaříme hustou kaši. Půl kila zeleniny povaříme ve slané vodě, umeleme nebo drobně nasekáme. Do kaše přidáme 2 vejce, sůl, zeleninu a zahustíme strouhankou. Ze směsi uděláme ploché řízky a prudce osmažíme.
—————