Košíčky

Čokoládové košíčky s pařížskou šlehačkou

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby chlazení)

1 kousek asi 176 kcal/ 740 kJ

20 kousků

 Těsto: 

  • 180 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 vejce

 Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g čokolády na vaření
  • jahody a pomeranč na ozdobení
  • 20 g kakaa

 

Mouku smícháme s cukrem a kakaem. Prosijeme ji na vál, přidáme změklé máslo a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do chladničky ztuhnout.

Mezitím připravíme náplň. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se zcela rozpustí, a dáme vychladit.

Těsto rozkrájíme na kousky, vtlačíme do kovových formiček na košíčky a spodní část propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme ve formičkách mírně zchladnout a pak košíčky vyklopíme.

Čokoládovou smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku, kterou naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ji do košíčků. Jahody omyjeme a rozpůlíme. Pomeranč oloupeme a z každého dílku vyřízneme ostrým nožem dužinu. Košíčky ozdobíme ovocem a podáváme.

—————

Košíčky s jablečnou náplní

 

10 kousků 

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g Hery
  • 1 lžička vody
  • tuk na vymaštění
  • ořechová jádra na ozdobu

 Nádivka I.: 

  • 200 g žervé
  • 1 žloutek
  • umělé sladidlo

 Nádivka II.: 

  • 400 g očištěných jablek
  • kousek skořice
  • umělé sladidlo

 

Na vál prosijeme mouku, přidáme drobně nakrájenou Heru, vodu a krátce vypracujeme těsto. Vyválíme z něj váleček, nakrájíme na 10 kousků, vtlačíme je do vymaštěných malých formiček na košíčky a necháme v chladu odležet.

Za půl hodiny je předpečeme asi 5 minut v horké troubě (220°C), vyjmeme, naplníme sýrem žervé rozetřeným se žloutkem a umělým sladidlem a pečeme ve středně vyhřáté troubě ještě asi 10 minut. Necháme je vychladnout, před podáváním naplníme další nádivkou a posyme hrubě nasekanými ořechy.

Nádivka II.: Jablka drobně nakrájíme, podlijeme lžicí vody, přidáme skořici a dusíme je pod poklicí téměř doměkka. Pak poklici sejmeme a jablka za stálého mícháme vydusíme na zhoustlou kaši. Skořici odstraníme a kaši osladíme.

—————

Košíčky s tvarohem a jahodami

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 335 kcal/ 1 402 kJ

12 kousků

Těsto na košíčky: 

  • 150 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hladké mouky

 Náplň: 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

 Dohotovení:

  • 250 g jahod
  • 1 balíček dortového želé

 

Máslo nakrájíme na malé kousky a rychle je zpracujeme s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a žloutky na hladké vláčné nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme do chladničky asi na 30 minut odležet.

Těsto nakrájíme na stejně velké kousky a vtlačíme do formiček na košíčky o průměru 8 cm. Předpečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.

Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Naplníme do předpečených košíčků a dopékáme při 180 °C ještě asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme.

Jahody nakrájíme na kousky a vychladlé košíčky ozdobíme. Potřeme je dortovým želé, které připravíme podle návodu výrobce. Uložíme do chladničky asi na dvě hodiny, aby korpus provlhnul a košíčky byly vláčné.

—————

Linecké košíčky

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 510 kJ/ 360 kcal

4 porce

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 200 g másla nebo hery
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 200 g mražené lesní směsi
  • 1 plátek želatiny
  • 0,1 l červeného sirupu
  • 0,2 l vody

Krém:

  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 100 g cukru
  • 0,25 l mléka
  • 125 g másla
  • 2 žloutky

Z mouky, másla, cukru, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho a necháme je v chladu odležet nejméně jednu hodinu. Odleželé těsto rozdělíme na stejné dílky a vtlačujeme ho do formiček, které naskládáme na plech, vsuneme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova. Hotové je necháme vychladnout a pak vyklopíme.

Do mléka nasypeme cukr, a když se začne vařit, zamícháme do něj pudinkový prášek rozmíchaný v mléce. Uvaříme hustý krém a za občasného prošlehávání ho necháme vychladnout. Žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do pěny. Potom misku odstavíme a šleháme dál, až do naprostého vychladnutí.

Do prochladlých našlehaných žloutků potom postupně zašleháváme pudinkový krém a změklé máslo. Musíme šlehat velmi pomalu a suroviny přidávat po malých dávkách, aby se krém nesrazil.

Hotový krém necháme v lednici vychladit. Potom jím naplním cukrářský sáček a s jeho pomocí krém ozdobně nastříkáme do upečených lineckých košíčků. Krém ozdobíme směsí lesního ovoce a přelijeme želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na sáčku. Košíčky necháme zatuhnout a podáváme.

TIP: do krému je vhodné přidat trochu rumu

—————

Linecké košíčky s krémem a ostružinami

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 2 116 kJ/ 505 kcal

10 kousků

Těsto: 

  • 180 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 vejce
  • špetka citronové kůry
  • 80 g moučkového cukru
  • tuk a hrubá mouka na formičky

 Krém: 

  • 300 ml mléka
  • 70 g vanilkového pudinku
  • 70 g krystalového cukru
  • 270 g másla

 Dohotovení:

  • 200 g ostružin

 

Změklé máslo nakrájíme na menší kousky. Z mouky, másla, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Uložíme ho do chladničky a necháme asi půl hodiny odležet.

Formičky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme, rozdělíme na 10 kousků a vyložíme jím malé formičky. Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 10 minut dozlatova. Košíčky potom necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, přilijeme pečlivě rozmíchaný pudink a vaříme 1 - 2 minuty do hustého krému. Necháme vychladnout. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a po částech je potom zašleháme do pudinku.

Cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou naplníme připraveným krémem, který pak nastříkáme do košíčků. Ostružiny přebereme, košíčky jimi ozdobíme a dáme vychladit.

—————

Ovocné košíčky

 

16 kousků

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čerstvého ovoce
  • 1 vanilkový cukr

 

Listové těsto rozválíme na 3 mm silný plát a formičkou z něj vykrájíme 16 koleček o průměru 5 cm. Kolečka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.

Ze zbylého těsta  nakrájíme proužky o délce shodné s obvodem koleček o šířce 3 cm. Proužky potřeme zbylým vajíčkem a přilepíme je po obvodu ke kolečkům tak, aby vznikly soudky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Košíčky pečeme asi 20 minut.

Upečené korpusy necháme vychladnout. Před podáváním je naplníme dotuha vyšlehanou oslazenou smetanou a kousky ovoce.

 

TIP: upečené vychladlé košíčky můžeme také nejdřív lehce potřít dotuha uvařeným vanilkovým pudinkem, na který naneseme ovoce a dozdobíme šlehačkou.

—————

Pařížské košíčky

 

Doba přípravy: 40 minut + doba odležení těsta a doba pečení

1 kus = 188 kcal/ 790 kJ

 

  • 180 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • hladká mouka na vyválení
  • 150 g marmelády
  • 20 kulatých piškotů
  • 7 cl rumu
  • 20 mandlí

 

Krém:

 

  • 120 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa

 

Poleva:

 

  • 70 g čokolády na vaření
  • 40 g másla

 

Na vál prosijeme mouku a cukr, přidáme drobně nakrájené máslo a vše promneme. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce nejméně půl hodiny odležet. Pak je rozdělíme na dvacet kousků, ty vtlačíme do formiček na košíčky, vložíme je do hodně vyhřáté trouby (220 °C) a upečeme dorůžova.

Po vychladnutí košíčky vyklopíme z formiček, vytřeme je marmeládou a poklademe piškoty namočenými v rumu. Ze změklého másla, cukru a kakaa ušleháme lehký krém, naplníme jej do košíčků, povrch uhladíme a polijeme polevou (čokoládu rozlámanou na kousky a nakrájené máslo vložíme do kastrolu s horkou vodou a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hladká poleva).

Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a ozdobíme jimi košíčky.

—————

Piniové košíčky

 

20 kousků

Těsto: 

  • 120 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 60 g másla (na kousky)
  • 1 vejce
  • máslo na vymazání formiček

Náplň:

  • 30 g krupicového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 30 ml smetany
  • 90 g piniových oříšků

 

Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme máslo, vejce a vypracujeme těsto. V chladu ho necháme 30 minut.

Proležené těsto rozdělíme na 20 dílků. Každý kousek vtlačíme do vymaštěné formičky a na plechu v troubě pečeme při 180 °C asi 15 minut.

V kastrůlku se silným dnem zvolna roztavíme cukr s medem na karamel. Přilijeme smetanu a krém krátce povaříme. Vmícháme pinie.

Vychladlé košíčky vyklopíme, naplníme krémem a necháme v chladu zatuhnout.

—————

Sladké košíčky s křupavými oříšky

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 356 kcal/ 1 493 kJ

12 kousků

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkový cukr
  • 1 vejce
  • 150 g hery
  • mouka na vál

 Náplň: 

  • 400 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 karamelový pudinkový prášek

 Karamelizované oříšky: 

  • 100 g lískových oříšků
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 50 g másla

 Dohotovení: 

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 12 fialek
  • 50 g cukru

 

Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme vejce, heru a vypracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Pak těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka, která vložíme a vymačkáme do formiček na košíčky. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky chladnout ve formičkách.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, kterým ještě za tepla naplníme košíčky. Lískové oříšky nasucho opražíme a oloupeme. V kastrůlku se silným dne necháme zkaramelizovat cukr s medem. Přidáme opražené oříšky a máslo, promícháme a ihned přendáme do košíčků nahoru na karamelový pudink.

Naplněné košíčky po vychladnutí vyklopíme z formiček. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Šlehačku nastříkáme na povrch košíčků. Můžeme zdobit fialkou namočenou v cukrovém rozvaru (1 díl vody, 1 díl cukru). Nebo fialku potřeme bílkem, namočíme do cukru a necháme zaschnout. 

—————

Tartaletky s hroznovým vínem

 

10 kousků

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 2 žloutky
  • 120 g pokrájeného másla

Náplň:

  • 4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g másla

Dohotovení:

  • 300 g modrého a bílého hroznového vína
  • 1 sáček čirého dortového želé (připravit dle návodu)

Prosátou mouku, cukr, kakao, máslo a žloutky zpracujeme. Těsto dáme ve fólii na 30 minut do chladu odležet. Těsto vtlačíme do kovových formiček na tartaletky. Dno těsta propícháme vidličkou. Pečeme při 200 °C asi 20 minut.

Žloutky s 1/2 cukru šleháme na horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak přiléváme víno a šleháme, dokud se nespojí. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do pěny a smícháme s vychladlou žloutkovou hmotou. Košíčky krémem naplníme, poklademe vínem a potřeme želé.

—————