Košíčky
Čokoládové košíčky s pařížskou šlehačkou
Doba přípravy: 70 minut (bez doby chlazení)
1 kousek asi 176 kcal/ 740 kJ
20 kousků
Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 1 vejce
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 30 g krupicového cukru
- 50 g čokolády na vaření
- jahody a pomeranč na ozdobení
- 20 g kakaa
Mouku smícháme s cukrem a kakaem. Prosijeme ji na vál, přidáme změklé máslo a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a uložíme do chladničky ztuhnout.
Mezitím připravíme náplň. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se zcela rozpustí, a dáme vychladit.
Těsto rozkrájíme na kousky, vtlačíme do kovových formiček na košíčky a spodní část propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme ve formičkách mírně zchladnout a pak košíčky vyklopíme.
Čokoládovou smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku, kterou naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme ji do košíčků. Jahody omyjeme a rozpůlíme. Pomeranč oloupeme a z každého dílku vyřízneme ostrým nožem dužinu. Košíčky ozdobíme ovocem a podáváme.
—————
Košíčky s jablečnou náplní
10 kousků
- 100 g hladké mouky
- 50 g Hery
- 1 lžička vody
- tuk na vymaštění
- ořechová jádra na ozdobu
Nádivka I.:
- 200 g žervé
- 1 žloutek
- umělé sladidlo
Nádivka II.:
- 400 g očištěných jablek
- kousek skořice
- umělé sladidlo
Na vál prosijeme mouku, přidáme drobně nakrájenou Heru, vodu a krátce vypracujeme těsto. Vyválíme z něj váleček, nakrájíme na 10 kousků, vtlačíme je do vymaštěných malých formiček na košíčky a necháme v chladu odležet.
Za půl hodiny je předpečeme asi 5 minut v horké troubě (220°C), vyjmeme, naplníme sýrem žervé rozetřeným se žloutkem a umělým sladidlem a pečeme ve středně vyhřáté troubě ještě asi 10 minut. Necháme je vychladnout, před podáváním naplníme další nádivkou a posyme hrubě nasekanými ořechy.
Nádivka II.: Jablka drobně nakrájíme, podlijeme lžicí vody, přidáme skořici a dusíme je pod poklicí téměř doměkka. Pak poklici sejmeme a jablka za stálého mícháme vydusíme na zhoustlou kaši. Skořici odstraníme a kaši osladíme.
—————
Košíčky s tvarohem a jahodami
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 335 kcal/ 1 402 kJ
12 kousků
Těsto na košíčky:
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
Dohotovení:
- 250 g jahod
- 1 balíček dortového želé
Máslo nakrájíme na malé kousky a rychle je zpracujeme s cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a žloutky na hladké vláčné nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme do chladničky asi na 30 minut odležet.
Těsto nakrájíme na stejně velké kousky a vtlačíme do formiček na košíčky o průměru 8 cm. Předpečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut.
Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Naplníme do předpečených košíčků a dopékáme při 180 °C ještě asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme.
Jahody nakrájíme na kousky a vychladlé košíčky ozdobíme. Potřeme je dortovým želé, které připravíme podle návodu výrobce. Uložíme do chladničky asi na dvě hodiny, aby korpus provlhnul a košíčky byly vláčné.
—————
Linecké košíčky
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 1 510 kJ/ 360 kcal
4 porce
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 200 g másla nebo hery
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z citronu
- 200 g mražené lesní směsi
- 1 plátek želatiny
- 0,1 l červeného sirupu
- 0,2 l vody
Krém:
- 1/2 vanilkového pudinku
- 100 g cukru
- 0,25 l mléka
- 125 g másla
- 2 žloutky
Z mouky, másla, cukru, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho a necháme je v chladu odležet nejméně jednu hodinu. Odleželé těsto rozdělíme na stejné dílky a vtlačujeme ho do formiček, které naskládáme na plech, vsuneme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova. Hotové je necháme vychladnout a pak vyklopíme.
Do mléka nasypeme cukr, a když se začne vařit, zamícháme do něj pudinkový prášek rozmíchaný v mléce. Uvaříme hustý krém a za občasného prošlehávání ho necháme vychladnout. Žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do pěny. Potom misku odstavíme a šleháme dál, až do naprostého vychladnutí.
Do prochladlých našlehaných žloutků potom postupně zašleháváme pudinkový krém a změklé máslo. Musíme šlehat velmi pomalu a suroviny přidávat po malých dávkách, aby se krém nesrazil.
Hotový krém necháme v lednici vychladit. Potom jím naplním cukrářský sáček a s jeho pomocí krém ozdobně nastříkáme do upečených lineckých košíčků. Krém ozdobíme směsí lesního ovoce a přelijeme želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na sáčku. Košíčky necháme zatuhnout a podáváme.
TIP: do krému je vhodné přidat trochu rumu
—————
Linecké košíčky s krémem a ostružinami
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 2 116 kJ/ 505 kcal
10 kousků
Těsto:
- 180 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1/2 vejce
- špetka citronové kůry
- 80 g moučkového cukru
- tuk a hrubá mouka na formičky
Krém:
- 300 ml mléka
- 70 g vanilkového pudinku
- 70 g krystalového cukru
- 270 g másla
Dohotovení:
- 200 g ostružin
Změklé máslo nakrájíme na menší kousky. Z mouky, másla, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Uložíme ho do chladničky a necháme asi půl hodiny odležet.
Formičky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozválíme, rozdělíme na 10 kousků a vyložíme jím malé formičky. Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 10 minut dozlatova. Košíčky potom necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, přilijeme pečlivě rozmíchaný pudink a vaříme 1 - 2 minuty do hustého krému. Necháme vychladnout. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a po částech je potom zašleháme do pudinku.
Cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou naplníme připraveným krémem, který pak nastříkáme do košíčků. Ostružiny přebereme, košíčky jimi ozdobíme a dáme vychladit.
—————
Ovocné košíčky
16 kousků
- 500 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čerstvého ovoce
- 1 vanilkový cukr
Listové těsto rozválíme na 3 mm silný plát a formičkou z něj vykrájíme 16 koleček o průměru 5 cm. Kolečka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
Ze zbylého těsta nakrájíme proužky o délce shodné s obvodem koleček o šířce 3 cm. Proužky potřeme zbylým vajíčkem a přilepíme je po obvodu ke kolečkům tak, aby vznikly soudky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Košíčky pečeme asi 20 minut.
Upečené korpusy necháme vychladnout. Před podáváním je naplníme dotuha vyšlehanou oslazenou smetanou a kousky ovoce.
TIP: upečené vychladlé košíčky můžeme také nejdřív lehce potřít dotuha uvařeným vanilkovým pudinkem, na který naneseme ovoce a dozdobíme šlehačkou.
—————
Pařížské košíčky
Doba přípravy: 40 minut + doba odležení těsta a doba pečení
1 kus = 188 kcal/ 790 kJ
- 180 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 1 žloutek
- hladká mouka na vyválení
- 150 g marmelády
- 20 kulatých piškotů
- 7 cl rumu
- 20 mandlí
Krém:
- 120 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
Poleva:
- 70 g čokolády na vaření
- 40 g másla
Na vál prosijeme mouku a cukr, přidáme drobně nakrájené máslo a vše promneme. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce nejméně půl hodiny odležet. Pak je rozdělíme na dvacet kousků, ty vtlačíme do formiček na košíčky, vložíme je do hodně vyhřáté trouby (220 °C) a upečeme dorůžova.
Po vychladnutí košíčky vyklopíme z formiček, vytřeme je marmeládou a poklademe piškoty namočenými v rumu. Ze změklého másla, cukru a kakaa ušleháme lehký krém, naplníme jej do košíčků, povrch uhladíme a polijeme polevou (čokoládu rozlámanou na kousky a nakrájené máslo vložíme do kastrolu s horkou vodou a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hladká poleva).
Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a ozdobíme jimi košíčky.
—————
Piniové košíčky
20 kousků
Těsto:
- 120 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 60 g másla (na kousky)
- 1 vejce
- máslo na vymazání formiček
Náplň:
- 30 g krupicového cukru
- 4 lžíce medu
- 30 ml smetany
- 90 g piniových oříšků
Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme máslo, vejce a vypracujeme těsto. V chladu ho necháme 30 minut.
Proležené těsto rozdělíme na 20 dílků. Každý kousek vtlačíme do vymaštěné formičky a na plechu v troubě pečeme při 180 °C asi 15 minut.
V kastrůlku se silným dnem zvolna roztavíme cukr s medem na karamel. Přilijeme smetanu a krém krátce povaříme. Vmícháme pinie.
Vychladlé košíčky vyklopíme, naplníme krémem a necháme v chladu zatuhnout.
—————
Sladké košíčky s křupavými oříšky
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 356 kcal/ 1 493 kJ
12 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkový cukr
- 1 vejce
- 150 g hery
- mouka na vál
Náplň:
- 400 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 karamelový pudinkový prášek
Karamelizované oříšky:
- 100 g lískových oříšků
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžíce medu
- 50 g másla
Dohotovení:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 12 fialek
- 50 g cukru
Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme vejce, heru a vypracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Pak těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka, která vložíme a vymačkáme do formiček na košíčky. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky chladnout ve formičkách.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, kterým ještě za tepla naplníme košíčky. Lískové oříšky nasucho opražíme a oloupeme. V kastrůlku se silným dne necháme zkaramelizovat cukr s medem. Přidáme opražené oříšky a máslo, promícháme a ihned přendáme do košíčků nahoru na karamelový pudink.
Naplněné košíčky po vychladnutí vyklopíme z formiček. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Šlehačku nastříkáme na povrch košíčků. Můžeme zdobit fialkou namočenou v cukrovém rozvaru (1 díl vody, 1 díl cukru). Nebo fialku potřeme bílkem, namočíme do cukru a necháme zaschnout.
—————
Tartaletky s hroznovým vínem
10 kousků
Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 2 žloutky
- 120 g pokrájeného másla
Náplň:
- 4 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml bílého vína
- 100 g másla
Dohotovení:
- 300 g modrého a bílého hroznového vína
- 1 sáček čirého dortového želé (připravit dle návodu)
Prosátou mouku, cukr, kakao, máslo a žloutky zpracujeme. Těsto dáme ve fólii na 30 minut do chladu odležet. Těsto vtlačíme do kovových formiček na tartaletky. Dno těsta propícháme vidličkou. Pečeme při 200 °C asi 20 minut.
Žloutky s 1/2 cukru šleháme na horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak přiléváme víno a šleháme, dokud se nespojí. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do pěny a smícháme s vychladlou žloutkovou hmotou. Košíčky krémem naplníme, poklademe vínem a potřeme želé.
—————