Malé zákusky
Kešu trojhránky
18 kousků
Těsto:
- 250 g krupicového cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 200 g kešu oříšků (nepražených, nesolených)
- 7 vajec
- tuk a hrubá mouka na plech
Dohotovení:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g mléčné čokoládové polevy
- lístky meduňky na ozdobu
Ořišky umeleme najemno. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme žloutky a prosátou mouku s oříšky. Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme těsto. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Cukr s citronovou šťávou a 4 lžícemi horké vody utřeme dohladka. Vychladlý korpus potřeme polevou a necháme řádně zatuhnout.
Rozehřátou čokoládovou polevu nastříkáme pomocí kornoutku. Ztuhlý moučník nakrájíme a ozdobíme meduňkou.
—————
Ořechové střechy
Doba přípravy: asi 60 minut
1 kousek asi 921 kJ/ 220 kcal
16 kousků
Těsto:
- 150 g moučkového cukru
- 60 g jemně mletých ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Náplň:
- 250 g másla
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 250 ml vody
- 1 vanilkový cukr
- tuk a mouka na formu
Na ozdobu:
- bylinky a ovoce
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a pak ho smícháme s moukou, moučkovým cukrem, vejcem, práškem do pečiva, mletými ořechy a mlékem. Vše dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké, vláčné těsto. Jestliže se nám bude zdát těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto potom naplníme do vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové hranaté formy.
Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C přibližně 40 minut. Po upečení korpus vyndáme a necháme ho vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Vodu s moukou, krupicovým i vanilkovým cukrem uvaříme ve vodní lázni. Vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá hmota. Měla by se provářet nejméně 10 minut, aby v krému nebyla cítit mouka.
Potřebné množství másla mírně nahřejeme a nejlépe elektrickým šlehačem vyšleháme spolus s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme také vychladlou moučnou kaši, podle potřeby a chuti rum a ještě dalších asi 5 minut šleháme, dokud nám nevznikne jemný hladký krém.
Vychladlý korpus úhlopříčně rozkrojíme a postavíme tak, aby nám vznikly dvě střechy. Podélně je potom rozkrojíme a naplníme polovinou krému. Druhou polovinu krému použijeme na omazání povrchu střech. Kraje moučníku obalíme strouhanými ořechy nebo mandlovými lupínky. Můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou nebo jiným cukrárenským zdobením.
—————