Malé zákusky

Kešu trojhránky

 

18 kousků

Těsto: 

  • 250 g krupicového cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 200 g kešu oříšků (nepražených, nesolených)
  • 7 vajec
  • tuk a hrubá mouka na plech

 Dohotovení: 

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g mléčné čokoládové polevy
  • lístky meduňky na ozdobu

 

Ořišky umeleme najemno. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme žloutky a prosátou mouku s oříšky. Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme těsto. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Cukr s citronovou šťávou a 4 lžícemi horké vody utřeme dohladka. Vychladlý korpus potřeme polevou a necháme řádně zatuhnout.

Rozehřátou čokoládovou polevu nastříkáme pomocí kornoutku. Ztuhlý moučník nakrájíme a ozdobíme meduňkou.

—————

Ořechové střechy

 

Doba přípravy: asi 60 minut

1 kousek asi 921 kJ/ 220 kcal

 

16 kousků

Těsto:

  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g jemně mletých ořechů
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Náplň:

  • 250 g másla
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 ml vody
  • 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouka na formu

Na ozdobu:

  • bylinky a ovoce

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a pak ho smícháme s moukou, moučkovým cukrem, vejcem, práškem do pečiva, mletými ořechy a mlékem. Vše dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké, vláčné těsto. Jestliže se nám bude zdát těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto potom naplníme do vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové hranaté formy.

Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C přibližně 40 minut. Po upečení korpus vyndáme a necháme ho vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Vodu s moukou, krupicovým i vanilkovým cukrem uvaříme ve vodní lázni. Vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá hmota. Měla by se provářet nejméně 10 minut, aby v krému nebyla cítit mouka.

Potřebné množství másla mírně nahřejeme a nejlépe elektrickým šlehačem vyšleháme spolus s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme také vychladlou moučnou kaši, podle potřeby a chuti rum a ještě dalších asi 5 minut šleháme, dokud nám nevznikne jemný hladký krém.

Vychladlý korpus úhlopříčně rozkrojíme a postavíme tak, aby nám vznikly dvě střechy. Podélně je potom rozkrojíme a naplníme polovinou krému. Druhou polovinu krému použijeme na omazání povrchu střech. Kraje moučníku obalíme strouhanými ořechy  nebo mandlovými lupínky. Můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou nebo jiným cukrárenským zdobením.

—————