Kostky a řezy

Ananasové kostky

 

10 ks 

  • 3 celá vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 120 g hladké mouky

 Náplň: 

  • 500 ml šlehačky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g cukru krupice
  • 20 g plátkové želatiny
  • 200 g ananasového kompotu (850 g celkem - šťávu použít do náplně)

 Poleva: 

  • 300 g studené vody
  • ovocná želatina v prášku

 

Vodu na polevu převaříme, vmícháme do ní ovocnou želatinu v prášku a dáme vychladit. Želatinu do náplně nabobtnáme ve vodě a vychladíme. Ananas vyjmeme z kompotu, necháme okapat a pokrájíme. Z vajec, krupicového cukru a z hladké mouky vymícháme hladké těsto, jímž vyložíme větší dortovou formu nebo plech a upečeme. Šťávu z kompotu, tvaroh a cukr, do něhož jsme přidali připravenou želatinu, dobře promícháme a pak lehce vetřeme pevnou šlehačku.

Na vychladlý korpus ve formě nalijeme půlku náplně, hustě ji poklademe připraveným ananasem, doplníme zbytkem tvarohu a necháme ztuhnout. Povrch pak přelijeme vychladlou ovocnou polevou a dáme znovu vychladit. Hotový dezert rozdělíme na kostky a ozdobíme šlehačkou.

—————

Banánové kostky s hoblinkami - DIETNÍ

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby chladnutí)

1  porce asi 891 kJ/ 212 kcal

18 kousků:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • tuk a hrubá mouka na plech

Náplň:

  • 300 g smetany ke šlehání
  • 20 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • 4 banány
  • 120 g čokoládové polevy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na sníh. Hmoty spojíme, vmícháme mouku s kakaem.

Pekáček s vyšším okrajem (30 x 25 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přendáme do pekáčku, na povrchu uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme.

Smetanu smícháme s cukrem a kakaem a dvě minuty povaříme. Necháme vychladnout.

Banány oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Rozložíme je na korpus. Vychlazenou smetanu vyšleháme na šlehačku a rozetřeme ve vyšší vrstvě na banány. Z 20 g čokoládové polevy uděláme hoblinky, zbytek rozpustíme a rozetřeme na šlehačku. Necháme ztuhnout, nakrájíme a zdobíme čokoládovými hoblinkami.

—————

Čokoládové řezy s likérem

 

16 kousků

Korpus:

  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • tuk a hrubá mouka na pekáček

Pařížská šlehačka:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 30 g cukru krupice
  • 20 g prosátého kakaa
  • 50 g hořké čokolády

Dohotovení:

  • 50 ml pomerančového likéru
  • 100 g rozehřáté čokoládové polevy
  • 16 kusů physalisu na ozdobu

Nejlépe den předem připravíme pařížškou šlehačku: smetanu svaříme s cukrem i kakaem, odstavíme, přidáme kousky čokolády a mícháme do rozpuštění.

Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem. Z bílků a krupicového cukru připravíme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme mandle, prosátou mouku a citronovou kůru.

V pekáčku o velikosti 25 x 30 cm pečeme při 160 °C asi 40 minut. Krém vyšleháme a namažeme na korpus pokropený likérem. Polevu rozetřeme na krém.

—————

Gerbeaud

 

30 kousků 

Těsto: 

  • 350 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 g rozpuštěného tuku na pečení
  • 100 ml mléka
  • špetka soli

 Náplň: 

  • 200 g meruňkové zavařeniny
  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g moučkového cukru

 Dohotovení:

  • 100 g čokoládové polevy

 

Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky mléka vymícháme kvásek, který necháme vzejít. Ze zbylé mouky a cukru, soli, kvásku, vejce, tuku a mléka vypracujeme těsto. Ihned z něj vyválíme tři pláty o velikosti 25 x 35 cm.

Jeden z plátů přeneseme na plech. Potřeme ho 1/2 zavařeniny a posypeme 1/2 nastrouhaných ořechů a cukru.

Navrch položíme druhý plát a postup opakujeme. Vše zakryjeme dílem těsta. Propícháme vidličkou a při 180 °C pečeme 45 minut. Vychladlý moučník potřeme polevou.

—————

Jadranské řezy

 

24 kousků 

Vrstva I.: 

  • 500 g listového těsta

Vrstva II.: 

  • 5 vajec
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 80 g nastrouhaných vlašských ořechů

 Krém: 

  • 500 ml mléka
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g másla
  • 1 vanilkový cukr

 

Listové těsto rozválíme na 2 pláty. Na plechu ho propícháme. Pečeme při 200 °C 20 minut.

Žloutky vyšlehané s cukrem a sníh z bílků propojíme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a ořechy. Rozetřeme na plech a při 180 °C pečeme 20 minut.

Z mléka a mouky uvaříme krém, za stálého míchání ho necháme vychladnout. Poté zašleháme máslo utřené s cukrem.

Jeden díl těsta potřeme 1/2 krému. Navrch položíme ořechový korpus. Potřeme zbylým krémem a zakryjeme plátem.

—————

Jahodové řezy s mandlemi

 

Doba přípravy: 35 - 40 minut

1 porce asi 1 380 kJ/330  kcal

12 kousků

  • 6 vajec
  • 80 g pískového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 20 g škrobové moučky
  • 25 g kakaa
  • špetka soli
  • 10 g polohrubé mouky na posypání

Náplň:

  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 1/2 jahodového pudinku
  • 150 g čerstvých jahod
  • 50 g mandlí
  • meduňka

Oddělíme žloutky od bílků. Plech pokryjeme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 200 °C. Žloutky smícháme s čtvrtinou cukru a utřeme do pěny. Přidáme sůl. Mouku smícháme se škrobovou moučkou. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přisypeme zbytek cukru. Přidáme utřené žloutky a mouku smíchanou se škrobem. Polovinu těsta rozetřeme v tenké vrstvě na plech a do zbytku vmícháme kakao. Přidáme tmavé těsto, nožem uhladíme, takže se vytvoří dvoubarevné vzorování. Pečeme při teplotě 230 - 240 °C asi 10 minut. Plát posypeme moukou a necháme vychladnout.

Připravíme náplň: Uvaříme pudink. Změklé máslo utřeme do pěny a přidáváme do něj postupně vychladlý pudink. Korpus vyklopíme a strhneme z něj papír. Nakrájíme ho pak na stejně velké dílky, které spojíme náplní. Zbytkem krému, jahodami, mandlemi a lístky meduňky vše dozdobíme na povrchu.

—————

Kávový dort s broskvemi

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 739 kcal/ 3 095 kJ

4 kousky

 Korpus: 

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 140 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 4 lžíce oleje
  • tuk a hrubá mouka do formy

 Náplň:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 30 g cukru krupice

 Dohotovení:

  • 2 broskve
  • 30 g bílé čokolády
  • 30 g mléčné čokolády
  • čokoládové hoblinky a lístky bylinek na ozdobení

 

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a kávou a nakonec přidáme olej. Všechny přísady pak důkladně smícháme dohromady.

Čtvercovou formu 20 x 20 sm vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme ve formě krátce zchladnout, pak korpus opatrně vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí jej vodorovně rozkrojíme na dvě části.

Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Spodní část korpusu potřeme jednou třetinou šlehačky, zakryjeme vrchním dílem a celý dortík svrchu potřeme další třetinou šlehačky. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku a do rohů dortu nastříkáme 4 větší pusinky.

Broskve dáme na 3 minuty do vroucí vody a necháme zchladnout. Pak je oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Bílou a mléčnou čokoládu nastrouháme nahrubo. Strany dortu obalíme ve směsi strouhané čokolády a na šlehačkovou pusinku dáme půlku broskve. Dortík rozkrojíme na 4 řezy, které ozdobíme čokoládovými hoblinkami a lístkem bylinky.

—————

Kokosové řezy s banánem

 

18 kousků 

Korpus:

  • 3 vejce
  • 20 g kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g prosáté hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • tuk a hrubá mouka na plech

 Náplň: 

  • 6 plátků želatiny
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání (vyšleháme dotuha)
  • 100 ml mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 3 rozkrojené banány

Dohotovení: 

  • 1 banán
  • 50 g čokoládové polevy

 

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme těsto. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Želatinu necháme ve studené vodě 10 minut bobtnat, vymačkáme ji. Do oslazeného tvarohu vmícháme smetanu.

Mléko svaříme s kokosem, přidáme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak vlijeme do tvarohové hmoty. Mícháme do ztuhnutí.

Na korpus naneseme náplň a banány. Zatuhlé dozdobíme.

—————

Kropenaté malinové řezy

 

12 kousků

Korpus:

  • 3 vyšlehané žloutky se 120 g krupicového cukru
  • 3 bílky vyšlehané v tuhý sníh
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce solamylu

 Malinová náplň:

  • 1/2 sáčku malinového pudinku
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 g malin
  • 200 ml vody

 Krém stracciatella: 

  • 60 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 300 ml mléka
  • 50 g nasekané čokolády na vaření

 

Žloutky s cukrem a sníh propojíme. Přidáme mouku, solamyl. Těsto rozetřeme na plech, při 180 °C pečeme 15 minut.

V trošce vody rozmícháme malinový pudink. Zbylou vodu osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkovou zálivku a uvaříme hustý krém. Nakonec vmícháme maliny.

Z mléka, cukru a prášku připravíme pudink. Vychladlý ho vyšleháme s máslem. Nakonec vmícháme čokoládu.

Vychladlý korpus prokrojíme a naplníme malinovým krémem, opět přiklopíme korpusem. Zatuhlý potřeme krémem stracciatella.

—————

Likérové řezy s jahodami

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)

18 kousků

1 kousek asi 682 kJ/ 163 kcal

Korpus:

  • 3 vejce
  • 20 g kakaa
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g polohrubé mouky

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 60 ml vaječného likéru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g jahod

Dohotovení:

  • 100 g jahod na ozdobení
  • 20 g tmavé čokoládové polevy
  • 20 g bílé čokoládové polevy
  • moučkový cukr na posypání

Bílky ušleháme s cukrem na sníh. Přidáme žloutky, mouku a kakao. Hotové těsto rozetřeme do dvou pekáčků (20x24cm) vyložených pečícím papírem a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém,  který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak do něj zašleháme vaječný likér. Přidáme smetanu vyšlehanou s vanilkovým cukrem.

Jahody nakrájíme na plátky. Polovinu krému rozetřeme na korpus, na něj dáme jahody. Potřeme je zbylým krémem a položíme druhý díl korpusu. Dáme do lednice a zatížíme prkénkem.

Jahody na ozdobení namočíme do dvou třetin do bílé polevy. Necháme ztuhnout. Pak namočíme špičku do tmavé polevy a opět necháme ztuhnout. Moučník nakrájíme na řezy a dozdobíme čokoládovými jahodami.

—————