Kostky a řezy
Ananasové kostky
10 ks
- 3 celá vejce
- 90 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
Náplň:
- 500 ml šlehačky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g cukru krupice
- 20 g plátkové želatiny
- 200 g ananasového kompotu (850 g celkem - šťávu použít do náplně)
Poleva:
- 300 g studené vody
- ovocná želatina v prášku
Vodu na polevu převaříme, vmícháme do ní ovocnou želatinu v prášku a dáme vychladit. Želatinu do náplně nabobtnáme ve vodě a vychladíme. Ananas vyjmeme z kompotu, necháme okapat a pokrájíme. Z vajec, krupicového cukru a z hladké mouky vymícháme hladké těsto, jímž vyložíme větší dortovou formu nebo plech a upečeme. Šťávu z kompotu, tvaroh a cukr, do něhož jsme přidali připravenou želatinu, dobře promícháme a pak lehce vetřeme pevnou šlehačku.
Na vychladlý korpus ve formě nalijeme půlku náplně, hustě ji poklademe připraveným ananasem, doplníme zbytkem tvarohu a necháme ztuhnout. Povrch pak přelijeme vychladlou ovocnou polevou a dáme znovu vychladit. Hotový dezert rozdělíme na kostky a ozdobíme šlehačkou.
—————
Banánové kostky s hoblinkami - DIETNÍ
Doba přípravy: 70 minut (bez doby chladnutí)
1 porce asi 891 kJ/ 212 kcal
18 kousků:
Korpus:
- 6 vajec
- 160 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- tuk a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 300 g smetany ke šlehání
- 20 g krupicového cukru
- 40 g kakaa
- 4 banány
- 120 g čokoládové polevy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na sníh. Hmoty spojíme, vmícháme mouku s kakaem.
Pekáček s vyšším okrajem (30 x 25 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přendáme do pekáčku, na povrchu uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme.
Smetanu smícháme s cukrem a kakaem a dvě minuty povaříme. Necháme vychladnout.
Banány oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Rozložíme je na korpus. Vychlazenou smetanu vyšleháme na šlehačku a rozetřeme ve vyšší vrstvě na banány. Z 20 g čokoládové polevy uděláme hoblinky, zbytek rozpustíme a rozetřeme na šlehačku. Necháme ztuhnout, nakrájíme a zdobíme čokoládovými hoblinkami.
—————
Čokoládové řezy s likérem
16 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 80 g krupicového cukru
- 50 g strouhaných mandlí
- 80 g hladké mouky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- tuk a hrubá mouka na pekáček
Pařížská šlehačka:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 30 g cukru krupice
- 20 g prosátého kakaa
- 50 g hořké čokolády
Dohotovení:
- 50 ml pomerančového likéru
- 100 g rozehřáté čokoládové polevy
- 16 kusů physalisu na ozdobu
Nejlépe den předem připravíme pařížškou šlehačku: smetanu svaříme s cukrem i kakaem, odstavíme, přidáme kousky čokolády a mícháme do rozpuštění.
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem. Z bílků a krupicového cukru připravíme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme mandle, prosátou mouku a citronovou kůru.
V pekáčku o velikosti 25 x 30 cm pečeme při 160 °C asi 40 minut. Krém vyšleháme a namažeme na korpus pokropený likérem. Polevu rozetřeme na krém.
—————
Gerbeaud
30 kousků
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 200 g rozpuštěného tuku na pečení
- 100 ml mléka
- špetka soli
Náplň:
- 200 g meruňkové zavařeniny
- 120 g vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
Dohotovení:
- 100 g čokoládové polevy
Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky mléka vymícháme kvásek, který necháme vzejít. Ze zbylé mouky a cukru, soli, kvásku, vejce, tuku a mléka vypracujeme těsto. Ihned z něj vyválíme tři pláty o velikosti 25 x 35 cm.
Jeden z plátů přeneseme na plech. Potřeme ho 1/2 zavařeniny a posypeme 1/2 nastrouhaných ořechů a cukru.
Navrch položíme druhý plát a postup opakujeme. Vše zakryjeme dílem těsta. Propícháme vidličkou a při 180 °C pečeme 45 minut. Vychladlý moučník potřeme polevou.
—————
Jadranské řezy
24 kousků
Vrstva I.:
- 500 g listového těsta
Vrstva II.:
- 5 vajec
- 4 lžíce hrubé mouky
- 180 g krupicového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 80 g nastrouhaných vlašských ořechů
Krém:
- 500 ml mléka
- 5 lžic hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 300 g másla
- 1 vanilkový cukr
Listové těsto rozválíme na 2 pláty. Na plechu ho propícháme. Pečeme při 200 °C 20 minut.
Žloutky vyšlehané s cukrem a sníh z bílků propojíme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a ořechy. Rozetřeme na plech a při 180 °C pečeme 20 minut.
Z mléka a mouky uvaříme krém, za stálého míchání ho necháme vychladnout. Poté zašleháme máslo utřené s cukrem.
Jeden díl těsta potřeme 1/2 krému. Navrch položíme ořechový korpus. Potřeme zbylým krémem a zakryjeme plátem.
—————
Jahodové řezy s mandlemi
Doba přípravy: 35 - 40 minut
1 porce asi 1 380 kJ/330 kcal
12 kousků
- 6 vajec
- 80 g pískového cukru
- 70 g hladké mouky
- 20 g škrobové moučky
- 25 g kakaa
- špetka soli
- 10 g polohrubé mouky na posypání
Náplň:
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 1/4 l mléka
- 1/2 jahodového pudinku
- 150 g čerstvých jahod
- 50 g mandlí
- meduňka
Oddělíme žloutky od bílků. Plech pokryjeme papírem na pečení a troubu předehřejeme na 200 °C. Žloutky smícháme s čtvrtinou cukru a utřeme do pěny. Přidáme sůl. Mouku smícháme se škrobovou moučkou. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přisypeme zbytek cukru. Přidáme utřené žloutky a mouku smíchanou se škrobem. Polovinu těsta rozetřeme v tenké vrstvě na plech a do zbytku vmícháme kakao. Přidáme tmavé těsto, nožem uhladíme, takže se vytvoří dvoubarevné vzorování. Pečeme při teplotě 230 - 240 °C asi 10 minut. Plát posypeme moukou a necháme vychladnout.
Připravíme náplň: Uvaříme pudink. Změklé máslo utřeme do pěny a přidáváme do něj postupně vychladlý pudink. Korpus vyklopíme a strhneme z něj papír. Nakrájíme ho pak na stejně velké dílky, které spojíme náplní. Zbytkem krému, jahodami, mandlemi a lístky meduňky vše dozdobíme na povrchu.
—————
Kávový dort s broskvemi
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 739 kcal/ 3 095 kJ
4 kousky
Korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 140 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžíce mleté kávy
- 4 lžíce oleje
- tuk a hrubá mouka do formy
Náplň:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 30 g cukru krupice
Dohotovení:
- 2 broskve
- 30 g bílé čokolády
- 30 g mléčné čokolády
- čokoládové hoblinky a lístky bylinek na ozdobení
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a kávou a nakonec přidáme olej. Všechny přísady pak důkladně smícháme dohromady.
Čtvercovou formu 20 x 20 sm vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme ve formě krátce zchladnout, pak korpus opatrně vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí jej vodorovně rozkrojíme na dvě části.
Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Spodní část korpusu potřeme jednou třetinou šlehačky, zakryjeme vrchním dílem a celý dortík svrchu potřeme další třetinou šlehačky. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku a do rohů dortu nastříkáme 4 větší pusinky.
Broskve dáme na 3 minuty do vroucí vody a necháme zchladnout. Pak je oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Bílou a mléčnou čokoládu nastrouháme nahrubo. Strany dortu obalíme ve směsi strouhané čokolády a na šlehačkovou pusinku dáme půlku broskve. Dortík rozkrojíme na 4 řezy, které ozdobíme čokoládovými hoblinkami a lístkem bylinky.
—————
Kokosové řezy s banánem
18 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 20 g kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 100 g prosáté hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- tuk a hrubá mouka na plech
Náplň:
- 6 plátků želatiny
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání (vyšleháme dotuha)
- 100 ml mléka
- 50 g strouhaného kokosu
- 3 rozkrojené banány
Dohotovení:
- 1 banán
- 50 g čokoládové polevy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme těsto. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Želatinu necháme ve studené vodě 10 minut bobtnat, vymačkáme ji. Do oslazeného tvarohu vmícháme smetanu.
Mléko svaříme s kokosem, přidáme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak vlijeme do tvarohové hmoty. Mícháme do ztuhnutí.
Na korpus naneseme náplň a banány. Zatuhlé dozdobíme.
—————
Kropenaté malinové řezy
12 kousků
Korpus:
- 3 vyšlehané žloutky se 120 g krupicového cukru
- 3 bílky vyšlehané v tuhý sníh
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce solamylu
Malinová náplň:
- 1/2 sáčku malinového pudinku
- 60 g krupicového cukru
- 300 g malin
- 200 ml vody
Krém stracciatella:
- 60 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g másla
- 300 ml mléka
- 50 g nasekané čokolády na vaření
Žloutky s cukrem a sníh propojíme. Přidáme mouku, solamyl. Těsto rozetřeme na plech, při 180 °C pečeme 15 minut.
V trošce vody rozmícháme malinový pudink. Zbylou vodu osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkovou zálivku a uvaříme hustý krém. Nakonec vmícháme maliny.
Z mléka, cukru a prášku připravíme pudink. Vychladlý ho vyšleháme s máslem. Nakonec vmícháme čokoládu.
Vychladlý korpus prokrojíme a naplníme malinovým krémem, opět přiklopíme korpusem. Zatuhlý potřeme krémem stracciatella.
—————
Likérové řezy s jahodami
Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)
18 kousků
1 kousek asi 682 kJ/ 163 kcal
Korpus:
- 3 vejce
- 20 g kakaa
- 80 g krupicového cukru
- 80 g polohrubé mouky
Krém:
- 300 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 60 ml vaječného likéru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 200 g jahod
Dohotovení:
- 100 g jahod na ozdobení
- 20 g tmavé čokoládové polevy
- 20 g bílé čokoládové polevy
- moučkový cukr na posypání
Bílky ušleháme s cukrem na sníh. Přidáme žloutky, mouku a kakao. Hotové těsto rozetřeme do dvou pekáčků (20x24cm) vyložených pečícím papírem a pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak do něj zašleháme vaječný likér. Přidáme smetanu vyšlehanou s vanilkovým cukrem.
Jahody nakrájíme na plátky. Polovinu krému rozetřeme na korpus, na něj dáme jahody. Potřeme je zbylým krémem a položíme druhý díl korpusu. Dáme do lednice a zatížíme prkénkem.
Jahody na ozdobení namočíme do dvou třetin do bílé polevy. Necháme ztuhnout. Pak namočíme špičku do tmavé polevy a opět necháme ztuhnout. Moučník nakrájíme na řezy a dozdobíme čokoládovými jahodami.
—————