Dorty
Bruselský dort
16 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 150 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce oleje
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky kakaového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- 350 g másla
- 4 lžíce rumu
Dohotovení:
- 1 vanilkový cukr
- 100 g mandlových lupínků na obvod
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukrová vajíčka na dozdobení
Žloutky vyšleháme s 1/2 cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme sníh. Obě hmoty propojíme. Vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva a olej.
Formu naplníme těstem a při 170 °C pečeme asi 45 minut. Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Poté do něj zašleháme máslo a rum.
Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. Spodní díly a povrch potřeme krémem. Dozdobíme mandlemi, šlehačkou a vajíčky.
—————
Dort s malinami
Doba přípravy: 90 minut
16 kousků
1 kousek asi 1 425 kJ/ 340 kcal
Korpus:
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 50 g čokoládových peciček na pečení nebo čokolády na vaření nakrájené na malé kousky
- tuk a hrubá mouka na vymazání formy
Náplň:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 2 ztužovače do šlehačky
- 100 g bílé čokolády
- 100 g malinového džemu
Dohotovení:
- 300 g malin
- bílé čokoládové hobliny (asi 150 g)
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Vmícháme mouku a čokoládu. Těsto naplníme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení korpus necháme mírně vychladnout ve formě a potom ho vyklopíme. Až po úplném vychladnutí jej rozkrojíme na tři díly.
Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru uděláme pevnou šlehačku, ochutíme bílou čokoládou. Každý díl korpusu potřeme malinovým džemem a šlehačkovou náplní.
Dort potřeme zbylou šlehačkovou náplní na strany přitiskneme těsně vedle sebe čokoládové bílé hoblinky. Nahoru naskládáme maliny. Dort uložíme asi na hodinu ztuhnout do chladničky.
—————
Dort s pařížským krémem
Doba přípravy: 70 minut (bez doby chladnutí)
1 kousek asi 351 kcal/ 1 471 kJ
16 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 4 lžíce oleje
- 140 g krupicového cukru
- 160 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 150 g krupicového cukru
- 100 g kakaa
- 250 g hořké čokolády
Dohotovení:
- 50 g mandlových lupínků
- 50 g hoblinek z bílé čokolády
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme ji na vaječnou pěnu. Lehce ji vmícháme a nakonec zapracujeme olej. Dortovou formu o půměru 26 cm naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut. Po upečení necháme ve formě krátce zchladnout a pak korpus uvolníme. Po úplném vychladnutí jej rozkrojíme vodorovně na polovinu.
Pařížský krém si připravíme nejlépe den předem. Smetanu nalijeme do menšího hrnce, přisypeme cukr, prosáté kakao a asi 2 minuty povaříme. Stáhneme plotýnky, přidáme čokoládu rozlámanou na malé kousky a mícháme, až se rozpustí. Necháme vychladnout a uložíme do chladničky.
Po odležení a vychlazení vyšleháme čokoládovou směs do krému. Spodní díl korpusu potřeme polovinou krému a na něj přitiskneme vrchní díl. Pak celý dort potřeme vrstvičkou krému a spodní okraj obalíme v mandlových lupínkách. Povrch ozdobíme kuličkami ze zbylého krému a hustě je posypeme mandlemi. Ozdobíme bílými čokoládovými hoblinkami a před podáváním necháme dobře ztuhnout.
—————
Dort s pudinkovým krémem a ovocem
12 kousků
Korpus:
- 125 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 175 g hladké mouky
- 1/4 kypřícího prášku
- mouka a hrubá mouka na formu
Krém:
- 40 g vanilkového pudinku v prášku
- 250 ml mléka
- 70 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Dohotovení:
- 250 g malin
- 4 kiwi
Máslo utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a při 180 °C ho pečeme asi 20 minut dozlatova.
Z pudinkového prášku a mléka připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout.
Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a zašleháme ji do vychladlého pudinku. Korpus potřeme vanilkovým krémem a poklademe malinami a nakrájeným kiwi.
—————
Dort tiramisu
12 porcí
- 6 vajec
- 220 g moučkového cukru
- 150 g prosáté hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 75 g kukuřičné mouky
- 10 g instantní kávy
- 375 ml vroucí vody
- 175 ml dezertního vína
- 50 ml likéru s kávovou příchutí
- 300 ml smetany ke šlehání
- 85 g moučkového cukru
- 750 g sýra mascarpone
- 400 g nahrubo nasekaných mandlí v karamelu
Mandle v karamelu: Do malé pánve nasypte 50 g moučkového cukru a nechte jej 2 - 3 minuty karamelizovat. Přidejte mandle a pánví zatřeste, aby se obalily karamelem. Místo mandlí v karamelu můžete použít vlašské ořechy.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte tukem dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm a dna forem vyložte pečícím papírem. Ve středně velké míse ručně nebo pomocí elektrického šlehače ušlehejte vejce. Za stálého šlehání přidávejte po lžících moučkový cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
Do ušlehané vaječné směsi opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva kukuřičnou mouku a těsto rovnoměrně rozdělte do obou připravených forem. Korpusy pečte v troubě 25 minut nebo tak dlouho, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou na dotek pevné. Poté je vyklopte na mřížku a nechte je vychladnout.
Do žáruvzdorné misky nalijte vroucí vodu a přisypte instantní kávu. Přilijte dezertní víno a kávový likér a vzniklou směs nechte vychladnout. Smetanu s moučkovým cukrem ušlehejte v jiné misce dotuha. Šlehačku vložte do větší misky a vmíchejte do ní mascarpone a 175 ml kávové směsi.
Upečené korpusy rozřízněte na dva pláty a jednotlivé poloviny potřete vždy čtvrtinou zbylé kávové směsi a jednou lžicí sýrového krému. Všechny části potřené kávovou směsí a mascarpone položte postupně na sebe.
Zbytkem sýrového krému potřete strany a vršek korpusu. Do krému vmáčkněte mandle a před podáváním nechte dort dobře vychladit v chladničce.
—————
Jogurtový dort
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 25 minut
12 kousků
- 5 vajec
- špetka soli
- 200 g cukru krystal
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 g ovoce
- tuk a mouka na formu
Na krém:
- 300 ml smetanového jogurtu
- 150 g cukru moučky
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička citronové šťávy
- 10 g želatiny
Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Postupně zašlehejte cukr krystal a žloutky. Nakonec opatrně vmíchejte mouku spolu s práškem do pečiva. Těsto dejte do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečte při teplotě 160 °C asi 25 minut.
Želatinu připravte podle návodu na obalu. Jogurt vymíchejte s cukrem moučkou, přidejte opatrně ušlehanou šlehačku, citronovou šťávu a nachystanou želatinu.
Vychladlý korpus vyndejte, dno i boky formy vyložte až k hornímu okraji pečícím papírem. Pak ho dejte zpět a poklaďte ovocem. Na něj nalijte jogurtový krém a nechte ztuhnou v chladu do druhého dne. Formu poté otevřete, odstraňte papír a dort rozkrájejte. Před podáváním ho můžete ještě ozdobit ovocem.
—————
Karamelový dort s jahodami
20 kousků
Korpus:
- 6 vajec (žloutky oddělíme od bílků)
- 160 g krupicového cukru
- 200 g prosáté hladké mouky
Náplň:
- 300 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 250 g změklého másla
- 200 g nakrájemých jahod
Karamel:
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Poleva:
- 100 g moučkového cukru
- 20 ml rumu
Dohotovení:
- 60 g pražených mandlových lupínků
- 100 g jahod na ozdobu
Karamel si připravíme den předem. Cukr utavíme na karamel a vlijeme do něj horkou svařenou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180 °C asi 12 minut. Po upečení korpusy sundáme z plechu a po vychladnutí odtrhneme papír. Oba pláty rozpůlíme a zarovnáme.
Z mléka, cukrů a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Pak přidáme máslo, 1/2 karamelu a vyšleháme. Tři korpusy potřeme 3/4 krému a naklademe jahody. Korpusy sesadíme na sebe, nahoru položíme nepotřený plát a uložíme do chladničky. Poté natřeme vrch i strany částí zbylého krému.
Z cukru, 2 lžic horké vody, rumu a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozetřeme na povrch dortu. Strany obalíme mandlovými lupínky. Zbytek krému nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu. Dozdobíme jahodami.
—————
Kokosový dort
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 1 531 kJ/365 kcal
16 kousků:
Korpus:
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 300 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 100 g krupicového cukru
- 80 ml vaječného koňaku
- 250 g másla
Dohotovení:
- 150 g pomerančové marmelády
- 100 ml pomerančového likéru
- 50 g kokosu na obalení dortu
- 1 čerstvý pomeranč
Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny, bílky s cukrem na sníh. Obě hmoty lehce promícháme a vmícháme prosátou mouku. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a prokrojíme na 3 díly.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme, vmícháme vaječný koňak a za stálého šlehání přidáme na kousky nakrájené máslo.
Spodní díl korpusu potřeme polovinou marmelády a na ni rozetřeme třetinu krému. Položíme druhý díl korpusu a ten pokapeme polovinou likéru. Potřeme zbylou marmeládou a druhou třetinou krému. Na povrch položíme poslední díl korpusu a polijeme zbylým likérem.
Celý dort potřeme krémem a strany obalíme v kokosu. Na povrch nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou ozdobně pusinky. Před podáváním ozdobíme pomerančem.
—————
Ledový dort
Doba přípravy: asi 1,5 hodiny
1 kousek zhruba 2 018 kJ/ 495 kcal
12 kousků
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 80 g hery
- máslo a mouku na vysypání formy
- čokoláda na vaření
Pěnové těsto:
- 5 bílků
- 180 g moučkového cukru
- 1 lžíce solamylu
- 60 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 20 g cukru
- olej na vytření plechu
Na zdobení:
- 5 žloutků
- 50 g cukru krystal
- 600 ml šlehačky
- 40 g krokantu
Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce, cukr a heru. Vypracované těsto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do lednice. Formu vymažeme, vysypeme a vyložíme ji těstem, na něj položíme papír na pečení a zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme při 180 °C asi 15 minut.
Krokant: Rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Až zhnědne, přimícháme vlašské ořechy. Směs přendáme na vymaštěný plech a necháme vychladnout, rozlámeme, dáme do igelitového sáčku a válečkem na nudle rozdrtíme. Podle návodu uvaříme čokoládu.
Ušleháme sníh, přidáváme moučkový cukr a solamyl. Do sněhu vmícháme větší část krokantu a polovinu nahrubo nastrouhané čokolády. Do korpusu dáme polovinu těsta a sušíme v troubě na 140 °C 30 minut. Potom přidáme druhou polovinu těsta a sušíme dalších 30 minut.
Náplň: žloutky utřeme s cukrem. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do žloutkové pěny. Korpus zpevněný formou bez dna pomažeme polovinou náplně, krokantu a čokolády. Až ztuhne, pomažeme ho zbytkem náplně, dozdobíme a přes noc chladíme. Odstraníme formu a potřeme šlehačkou a dozdobíme.
—————
Makový dort s jahodami
12 kousků
Těsto:
- 200 g prosáté hladké mouky
- 150 g tuku na pečení
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 200 g krupicového cukru
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g mletého máku
- 2 vanilkové cukry
- 3 vejce
Dozdobení:
- 200 g čerstvých jahod
- 1 balíček dortového želé
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut chladit. 2/3 těsta rozválíme a položíme do formy o průměru 26 cm. Propícháme a při 190 °C pečeme 15 minut.
Tvaroh rozmícháme s 1/2 cukru, vanilkovým cukrem, žloutky a mákem. Z bílků a zbylého cukru připravíme tuhý sníh, který vmícháme do tvarohu. Ze zbylého těsta vyválíme pás a vyložíme jím obvod formy. Formu naplníme tvarohovou náplní a vrátíme do trouby. Dopékáme při 170 °C asi 50 minut. Po vychladnutí dort ozdobíme jahodami a přelijeme želé.
—————