Dorty

Bruselský dort

 

16 kousků 

Korpus: 

  • 5 vajec
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Náplň: 

  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky kakaového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 350 g másla
  • 4 lžíce rumu

 Dohotovení: 

  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mandlových lupínků na obvod
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukrová vajíčka na dozdobení

 

Žloutky vyšleháme s 1/2 cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru připravíme sníh. Obě hmoty propojíme. Vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva a olej.

Formu naplníme těstem a při 170 °C pečeme asi 45 minut. Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Poté do něj zašleháme máslo a rum.

Vychladlý korpus 2 x prokrojíme. Spodní díly a povrch potřeme krémem. Dozdobíme mandlemi, šlehačkou a vajíčky.

—————

Dort s malinami

 

Doba přípravy: 90 minut

16 kousků

1 kousek asi 1 425 kJ/ 340 kcal

Korpus:

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g čokoládových peciček na pečení nebo čokolády na vaření nakrájené na malé kousky
  • tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Náplň:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 ztužovače do šlehačky
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g malinového džemu

Dohotovení:

  • 300 g malin
  • bílé čokoládové hobliny (asi 150 g)

Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Vmícháme mouku a čokoládu. Těsto naplníme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení korpus necháme mírně vychladnout ve formě a potom ho vyklopíme. Až po úplném vychladnutí jej rozkrojíme na tři díly.

Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru uděláme pevnou šlehačku, ochutíme bílou čokoládou. Každý díl korpusu potřeme malinovým džemem a šlehačkovou náplní.

Dort potřeme zbylou šlehačkovou náplní  na strany přitiskneme těsně vedle sebe čokoládové bílé hoblinky. Nahoru naskládáme maliny. Dort uložíme asi na hodinu ztuhnout do chladničky.

—————

Dort s pařížským krémem

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby chladnutí)

1 kousek asi 351 kcal/ 1 471 kJ

16 kousků 

Korpus:

  • 5 vajec
  • 4 lžíce oleje
  • 140 g krupicového cukru
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

 Krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g kakaa
  • 250 g hořké čokolády

 Dohotovení: 

  • 50 g mandlových lupínků
  • 50 g hoblinek z bílé čokolády

 

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme ji na vaječnou pěnu. Lehce ji vmícháme a nakonec zapracujeme olej. Dortovou formu o půměru 26 cm naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut. Po upečení necháme ve formě krátce zchladnout a pak korpus uvolníme. Po úplném vychladnutí jej rozkrojíme vodorovně na polovinu.

Pařížský krém si připravíme nejlépe den předem. Smetanu nalijeme do menšího hrnce, přisypeme cukr, prosáté kakao a asi 2 minuty povaříme. Stáhneme  plotýnky, přidáme čokoládu rozlámanou na malé kousky a mícháme, až se rozpustí. Necháme vychladnout a uložíme do chladničky.

Po odležení a vychlazení vyšleháme čokoládovou směs do krému. Spodní díl korpusu potřeme polovinou krému a na něj přitiskneme vrchní díl. Pak celý dort potřeme vrstvičkou krému a spodní okraj obalíme v mandlových lupínkách. Povrch ozdobíme kuličkami ze zbylého krému a hustě je posypeme mandlemi. Ozdobíme bílými čokoládovými hoblinkami a před podáváním necháme dobře ztuhnout.

—————

Dort s pudinkovým krémem a ovocem

 

12 kousků 

Korpus: 

  • 125 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 175 g hladké mouky
  • 1/4 kypřícího prášku
  • mouka a hrubá mouka na formu

 Krém: 

  • 40 g vanilkového pudinku v prášku
  • 250 ml mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

 Dohotovení: 

  • 250 g malin
  • 4 kiwi

 

Máslo utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a při 180 °C ho pečeme asi 20 minut dozlatova.

Z pudinkového prášku a mléka připravíme hustý pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout.

Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a zašleháme ji do vychladlého pudinku. Korpus potřeme vanilkovým krémem a poklademe malinami a nakrájeným kiwi.

—————

Dort tiramisu

 

12 porcí 

  • 6 vajec
  • 220 g moučkového cukru
  • 150 g prosáté hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 75 g kukuřičné mouky
  • 10 g instantní kávy
  • 375 ml vroucí vody
  • 175 ml dezertního vína
  • 50 ml likéru s kávovou příchutí
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 85 g moučkového cukru
  • 750 g sýra mascarpone
  • 400 g nahrubo nasekaných mandlí v karamelu

 

Mandle v karamelu: Do malé pánve nasypte 50 g moučkového cukru a nechte jej 2 - 3 minuty karamelizovat. Přidejte mandle a pánví zatřeste, aby se obalily karamelem. Místo mandlí v karamelu můžete použít vlašské ořechy.

 

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte tukem dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm a dna forem vyložte pečícím papírem. Ve středně velké míse ručně nebo pomocí elektrického šlehače ušlehejte vejce. Za stálého šlehání přidávejte po lžících moučkový cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Do ušlehané vaječné směsi opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva  kukuřičnou mouku a těsto rovnoměrně rozdělte do obou připravených forem. Korpusy pečte v troubě 25 minut nebo tak dlouho, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou na dotek pevné. Poté je vyklopte na mřížku a nechte je vychladnout.

Do žáruvzdorné misky nalijte vroucí vodu a přisypte instantní kávu. Přilijte dezertní víno a kávový likér a vzniklou směs nechte vychladnout. Smetanu s moučkovým cukrem ušlehejte v jiné misce dotuha. Šlehačku vložte do větší misky a vmíchejte do ní mascarpone a 175 ml kávové směsi.

Upečené korpusy rozřízněte na dva  pláty a jednotlivé poloviny potřete vždy čtvrtinou zbylé  kávové směsi a jednou lžicí sýrového krému. Všechny části potřené kávovou směsí a mascarpone položte postupně na sebe.

Zbytkem sýrového krému potřete strany a vršek korpusu. Do krému vmáčkněte mandle a před podáváním nechte dort dobře vychladit  v chladničce.

—————

Jogurtový dort

 

Doba přípravy: 50 minut

Doba pečení: 25 minut

12 kousků

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 200 g cukru krystal
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 g ovoce
  • tuk a mouka na formu

Na krém:

  • 300 ml smetanového jogurtu
  • 150 g cukru moučky
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 10 g želatiny

Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Postupně zašlehejte cukr krystal a žloutky. Nakonec opatrně vmíchejte mouku spolu s práškem do pečiva. Těsto dejte do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečte při teplotě 160 °C asi 25 minut.

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Jogurt vymíchejte s cukrem moučkou, přidejte opatrně ušlehanou šlehačku, citronovou šťávu a nachystanou želatinu.

Vychladlý korpus vyndejte, dno i boky formy vyložte až k hornímu okraji pečícím papírem. Pak ho dejte zpět a poklaďte ovocem. Na něj nalijte jogurtový krém a nechte ztuhnou v chladu do druhého dne. Formu poté otevřete, odstraňte papír a dort rozkrájejte. Před podáváním ho můžete ještě ozdobit ovocem.

—————

Karamelový dort s jahodami

 

20 kousků

Korpus:

  • 6 vajec (žloutky oddělíme od bílků)
  • 160 g krupicového cukru
  • 200 g prosáté hladké mouky

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 250 g změklého másla
  • 200 g nakrájemých jahod

Karamel:

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • 20 ml rumu

Dohotovení:

  • 60 g pražených mandlových lupínků
  • 100 g jahod na ozdobu

Karamel si připravíme den předem. Cukr utavíme na karamel a vlijeme do něj horkou svařenou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.

Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180 °C asi 12 minut. Po upečení korpusy sundáme z plechu a po vychladnutí odtrhneme papír. Oba pláty rozpůlíme a zarovnáme.

Z mléka, cukrů a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Pak přidáme máslo, 1/2 karamelu a vyšleháme. Tři korpusy potřeme 3/4 krému a naklademe jahody. Korpusy sesadíme na sebe, nahoru položíme nepotřený plát a uložíme do chladničky. Poté natřeme vrch i strany částí zbylého krému.

Z cukru, 2 lžic horké vody, rumu a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozetřeme na povrch dortu. Strany obalíme mandlovými lupínky. Zbytek krému nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu. Dozdobíme jahodami.

—————

Kokosový dort

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 1 531 kJ/365 kcal

16 kousků:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 ml vaječného koňaku
  • 250 g másla

Dohotovení:

  • 150 g pomerančové marmelády
  • 100 ml pomerančového likéru
  • 50 g kokosu na obalení dortu
  • 1 čerstvý pomeranč

Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny, bílky s cukrem na sníh. Obě hmoty lehce promícháme a vmícháme prosátou mouku. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a prokrojíme na 3 díly.

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme, vmícháme vaječný koňak a za stálého šlehání přidáme na kousky nakrájené máslo.

Spodní díl korpusu potřeme polovinou marmelády a na ni rozetřeme třetinu krému. Položíme druhý díl korpusu a ten pokapeme polovinou likéru. Potřeme zbylou marmeládou a druhou třetinou krému. Na povrch položíme poslední díl korpusu a polijeme zbylým likérem.

Celý dort potřeme krémem a strany obalíme v kokosu. Na povrch nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou ozdobně pusinky. Před podáváním ozdobíme pomerančem.

—————

Ledový dort

 

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

1 kousek zhruba 2 018 kJ/ 495 kcal

12 kousků

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g hery
  • máslo a mouku na vysypání formy
  • čokoláda na vaření

Pěnové těsto:

  • 5 bílků
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 lžíce solamylu
  • 60 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 20 g cukru
  • olej na vytření plechu

Na zdobení:

  • 5 žloutků
  • 50 g cukru krystal
  • 600 ml šlehačky
  • 40 g krokantu

Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce, cukr a heru. Vypracované těsto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do lednice. Formu vymažeme, vysypeme a vyložíme ji těstem, na něj položíme papír na pečení a zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme při 180 °C asi 15 minut.

Krokant: Rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Až zhnědne, přimícháme vlašské ořechy. Směs přendáme na vymaštěný plech a necháme vychladnout, rozlámeme, dáme do igelitového sáčku a válečkem na nudle rozdrtíme. Podle návodu uvaříme čokoládu.

Ušleháme sníh, přidáváme moučkový cukr a solamyl. Do sněhu vmícháme větší část krokantu a polovinu nahrubo nastrouhané čokolády. Do korpusu dáme polovinu těsta a sušíme v troubě na 140 °C 30 minut. Potom přidáme druhou polovinu těsta a sušíme dalších 30 minut.

Náplň: žloutky utřeme s cukrem. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do žloutkové pěny. Korpus zpevněný formou bez dna pomažeme polovinou náplně, krokantu a čokolády. Až ztuhne, pomažeme ho zbytkem náplně, dozdobíme a přes noc chladíme. Odstraníme formu a potřeme šlehačkou a dozdobíme.

—————

Makový dort s jahodami

 

12 kousků

Těsto: 

  • 200 g prosáté hladké mouky
  • 150 g tuku na pečení
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Náplň: 

  • 200 g krupicového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g mletého máku
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 vejce

 Dozdobení:

  • 200 g čerstvých jahod
  • 1 balíček dortového želé

 

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut chladit. 2/3 těsta rozválíme a položíme do formy o průměru 26 cm. Propícháme a při 190 °C pečeme 15 minut.

Tvaroh rozmícháme s 1/2 cukru, vanilkovým cukrem, žloutky a mákem. Z bílků a zbylého cukru připravíme tuhý sníh, který vmícháme do tvarohu. Ze zbylého těsta vyválíme pás a vyložíme jím obvod formy. Formu naplníme tvarohovou náplní a vrátíme do trouby. Dopékáme při 170 °C asi 50 minut. Po vychladnutí dort ozdobíme jahodami a přelijeme želé.

—————