Piškotové
Ovocný dort
Doba přípravy: 120 minut
1 kousek asi 990 kJ/ 235 kcal
12 kousků
- 160 g polohrubé mouky
- 160 g cukru písku
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Pudink:
- 1 sáček vanilkového pudinku za studena
- 5 dl mléka
- 50 g cukru moučky
Želatina:
- 20 g dortové želatiny
- 70 g cukru krupice
- šťáva z 1 citronu
Náplň a na ozdobení:
- 500 g zmrazeného či syrového ovoce (kiwi, broskve, hroznové víno, meloun, rybíz, pomeranč, maliny)
- 50 g šlehačky
Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme asi 30 g cukru. Potom za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, zbývající cukr, vmícháme mouku a příchuti. Do vymazané a strouhankou vysypané formy vlijeme těsto a dozlatova upečeme (při 180 °C asi 30 minut). Upečený korpus vyndáme z formy, necháme vychladnout a navrch natřeme pudink. Ten připravíme tak, že do studeného mléka zašleháme pudinkový prášek, šleháme 3 minuty do zhoustnutí a ochutíme moučkovým cukrem. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo jiné tvary. Na pudinkovou vrstvu dortu položíme tenké plátky nebo na malé kostičky melounu, kousky čerstvého ovoce a lehce polijeme zchladlou želatinou, kterou připravíme tak, že obsah sáčku smícháme s 1/2 l studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Pak želatinu zahřejeme ve vodní lázni (max. 60 °C) do úplného rozpuštění. Var želatinu znehodnocuje! Přidáme krupicový cukr, citronovou šťávu. Po zchladnutí zdobíme šlehačkou.
—————
Piškotový dort s ananasem
- 3 vejce
- 150 g pískového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 400 g kompotovaného ananasu
Ovocný pudink:
- 3,5 dl šťávy z ananasu
- 1 vanilkový pudink v prášku
- cukr dle chuti
- šlehačka na dozdobení
Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh. Pak do něj postupně zašleháme žloutky i cukr a nakonec lehce vmícháme mouku. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu, shrneme je od středu k okraji a zvolna pečeme. Hotový dort opatrně vyklopíme na utěrku nebo drátěnou podložku a necháme vychladnout. V ovocné šťávě rozmícháme vanilkový pudink, přidáme cukr a za stálého míchání necháme minutu povařit. Ještě chvíli mícháme, aby pudink nebyl tak horký. Dort opatrně poklademe ananasem, na který pak po lžících rovnoměrně rozestřeme pudink. Ovocným pudinkem tence potřeme i boky, poprášíme je drcenými piškoty a dort uložíme do chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobíme přislazenou šlehačkou.
—————
Piškotový dort s oříškovým krémem
Na dort:
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
- 2 lžíce mletých ořechů
Na krém:
- 1 balíček vanilkového pudinku (40 g)
- 1 žloutek
- 3 dl mléka
- cukr dle chuti
- 50 g rostlinného másla
- 60 g mletých ořechů
- případně i špetka instantní kávy
Bílky ušleháme na pevný sníh, přeložíme do mísy, lehce vmícháme žloutky a cukr, pak na celou plochu prosijeme mouku s kypřícím práškem a vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm, povrch uhladíme a upečeme v mírně vyhřáté troubě (180°C).
Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvě kola, spojíme je částí krému, celý povrch dortu potřeme zbylým krémem a posypeme ořechy, případně ještě dozdobíme půlkami ořechů.
Příprava krému: V části mléka rozmícháme žloutek a pudinkový prášek, vlijeme do ostatního horkého mléka, stále mícháme. Uvedeme do varu a vaříme 1 minutu.
Krém vychladíme za občasného zamíchání, pak jej našleháme ve šlehači nebo metlou a přidáváme změklé máslo. Osladíme, přisypeme ořechy a můžeme ještě dochutit instantní kávou.
—————