Rolády
Jahodová roláda
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce polohrubé mouky
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- pečící papír nebo máslo a hrubá mouka na plech
- asi 500 g jahod
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- trochu jahodového džemu
- moučkový cukr na posypání rolády
Vejce s cukrem šleháme do velmi husté světlé pěny (nebo oddělíme žloutky a zvlášť ušleháme sníh z bílků). Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 12 minut dorůžova.
Upečený plát překlopíme na utěrku a svineme do rolády, necháme vychladnout. Pak roládu rozbalíme, potřeme džemem a naplníme hustou ušlehano smetanou s vanilkovým cukrem a nakrájenými jahodami. Povrch rolády posypeme moučkovým cukrem, případně ještě ozdobíme šlehačkou a jahodami.
—————
Jahodový tunel
Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 206 kcal/ 863 kJ
24 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
Náplň:
- 300 ml mléka
- 40 g pudinkového prášku
- 150 g cukru
- 250 g másla
- 80 g meruňkové marmelády
- 250 g jahod
- 50 g kokosu
Vejce rozklepneme a žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a pak lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto rozetřeme na pečící papír, přesuneme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Po upečení lehce poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Z vychladlého plátu opatrně odtrhneme pečící papír.
Cukr svaříme s 200 ml mléka. Zbylé mléko smícháme s pudinkovým práškem a vlijeme do vroucího mléka. Povaříme asi 2 minuty a za občasného promíchání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a pak do něj po částech zašleháme prochladlý pudink.
Formu ve tvaru tunelu vyložíme potravinářskou fólií. Korpus překrojíme a jeden pás vložíme do formy. Vnitřní stranu potřeme meruňkovou marmeládou. Část jahod nakrájíme na plátky a vyložíme jimi stěny tunelu.
Pak tunel vyplníme náplní (část si necháme na potření), do které vmáčkneme zbylé jahody. Povrch uzavřeme druhým pruhem korpusu a dáme do chladničky ztuhnout. Pak tunel vyklopíme, povrch potřeme zbylou náplní a posypeme kokosem.
—————
Karamelová roláda s broskvemi
12 kousků
Korpus:
- 80 g krupicového cukru
- 80 g prosáté hladké mouky
- 20 g kakaa
- 3 vejce
- hladká mouka na poprášení
Náplň:
- 200 g másla
- 2 broskve
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Dohotovení:
- 50 g pražených mandlových lupínků
- 1 broskev nakrájená na plátky
Do tuhého sněu z bílků a cukru zašleháme žloutky a mouku s kakaem. Těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus poprášíme moukou a obrátíme. Z vychladlého pak papírk odtrhneme.
Náplň: Cukr necháme zkaramelizovat. Přilijeme horkou smetanu a povaříme. Vychladlou směs s máslem vyšleháme.
Korpus potřeme 2/3 krému, poklademe broskvemi a svineme. Dáme ztuhnout. Pak povrch potřeme krémem a obalíme lupínky. Dozdobíme.
—————
Kávová roláda s mandlemi
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 268 kcal/ 1 122 kJ
12 kousků
Korpus:
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 100 g hladké mouky
- 50 g mandlových lupínků
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 40 g kakaa
- 50 g krupicového cukru
- 2 lžíce mleté kávy
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky ušleháme se zbylým cukrem na pevný bílkový sníh. Obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a povrch posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení otočíme na pomoučněný čistý papír a necháme vychladnout. Pak opatrně pečící papír sloupneme.
Smetanu svaříme s kakaem, cukrem a kávou a necháme v chladničce dobře vychladit, nejlépe přes noc. Pak vyšleháme elektrickým šlehačem na pevnou šlehačku.
Dvě třetiny šlehačky rozetřeme na piškotový plát a stočíme do rolády, kterou pak necháme ztuhnout v chladničce. Po ztuhnutí roládu ozdobíme zbylou šlehačkou a nakrájíme.
—————
Maková roláda
12 kousků
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g rozehřáté čokoládové polevy
- hladká mouka na poprášení
- pečící papír na plech
Náplň:
- 175 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 250 g mletého máku
- 20 g másla
- 50 g povidel
Mléko s cukrem svaříme. Přidáme mák a máslo s povidly. Krátce povaříme do zhoustnutí. Z bílků a 1/2 cukru připravíme sníh. Žloutky vyšlehané se zbytkem cukru smícháme s moukou a nakonec sněhem. Pečeme na plechu při 200 °C asi 12 minut.
Upečený piškot poprášíme moukou a otočíme na utěrku. Necháme krátce vychladnout a stáhneme papír. Korpus svineme a dáme vychladit. Poté ho potřeme studenou náplní, opět srolujeme a po 2 hodinách v chladu přestříkáme polevou.
—————
Netradiční jablková roláda
- 4 vejce
- 180 g moučkového cukru
- 6 - 8 lžic hladké mouky
- 350 g nastrouhaných jablek
- mletá skořice
Na plech vyložený pečícím papírem dáme vrstvu nahrubo nastrouhaných jablek. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, lehce přimícháme mouku, těsto nalijeme na jablka a upečeme. Po upečení svineme do rolády a pocukrujeme.
Tip na obměnu: moučník nemusíme rolovat, můžeme jej nechat jen jako řezy, které pocukrujeme a nakrájíme na plechu
—————
Ořechová roláda
Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 926 kJ/213 kcal
12 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 80 g krupicového cukru
- 60 g vlašských ořechů
- 60 g hladké mouky
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 broskve
Dohotovení:
- 30 g čokoládové polevy
- moučkový cukr na posypání
- 1 broskev na ozdobu
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do pevné pěny. Pak přidáme za stálého šlehání žloutky a vanilkový cukr. Šleháme asi 3 minuty a nakonec vmícháme nastrouhané ořechy a prosátou mouku.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout, pak povrch posypeme moučkovým cukrem.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a asi tři čtvrtiny rozetřeme na roládu. Broskve nakrájíme na plátky. Rozložíme je po celé ploše na šlehačku. Pomocí papíru stočíme do rolády a necháme v chladničce ztuhnout.
Roládu vybalíme a povrch přestříkáme polevou. Až ztuhne, posypeme moučkovým cukrem. Zbylou šlehačku na roládu nastříkáme jako pusinky. Ty ozdobíme plátky broskví a roládu nakrájíme na kousky.
—————
Piškotová jahodová roláda
- 4 celá vejce
- 4 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce polohrubé mouky
- jahody
- krém nebo šlehačka
Vejce s cukrem vytrvale šleháme do husté pěny a vmícháme obě mouky. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečící papír položený na plechu a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Upečený plát překlopíme na pocukrovanou utěrku a svineme do rolády. Po vychladnutí roládu rozvineme, potřeme krémem nebo ušlehanou smetanou, vložíme kosuky jahod a stočíme. Povrch můžeme potřít krémem, či ozdobit šlehačkou a kousky jahod, nebo jen pocukrujeme.
—————
Piškotová maková roláda s tvarohovou náplní
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 269 kcal/ 1 130 kJ
12 kousků
Těsto:
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g mletého máku
Náplň:
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 200 g měkkého tvarohu
- 60 g jahodové zavařeniny
- moučkový cukr na posypání
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku a jemně mletý mák.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení piškot otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme jej vychladnout. Potom pomalu a opatrně odhrneme papír.
Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme měkký tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, aby se náplň nesrazila.
Piškotový korpus potřeme nejprve jahodovou zavařeninou a pak tvarohovou náplní. Pomocí utěrky stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá. Dáme do chladničky asi na hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí rozbalíme z alobalu, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
—————
Roláda s broskvemi a šlehačkou
Doba přípravy: 50 minut + doba tuhnutí
1 kousek asi 1 065 kJ/ 254 kcal
12 kousků
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 120 g polohrubé mouky
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 20 g krupicového cukru
- 6 půlek broskví
Dohotovení:
- 100 g hořké čokolády
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec do směsi vmícháme prosátou moukou.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme vychladnout. Teprve pak opatrně odtrhneme pečící papír.
Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku. Dvě třetiny rozetřeme na pečený plát a na šlehačku poklademe na kousky nakrájené broskve.
Pomocí utěrky stočíme do rolády a pak zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá. Dáme do chladničky asi na hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí rozbalíme a celý povrch potřeme zbylou šlehačkou. Roládu obalíme v hrubě nastrouhané hořké čokoládě. Nakonec ji nakrájíme na jednotlivé plátky.
—————