Rolády

Jahodová roláda

 

 

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • pečící papír nebo máslo a hrubá mouka na plech
  • asi 500 g jahod
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu jahodového džemu
  • moučkový cukr na posypání rolády

 

Vejce s cukrem šleháme do velmi husté světlé pěny (nebo oddělíme žloutky a zvlášť ušleháme sníh z  bílků). Lehce vmícháme prosátou mouku  s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 12 minut dorůžova.

Upečený plát překlopíme  na utěrku a svineme do rolády, necháme vychladnout. Pak roládu rozbalíme, potřeme džemem a naplníme hustou ušlehano smetanou s vanilkovým cukrem a nakrájenými jahodami. Povrch rolády posypeme moučkovým cukrem, případně ještě ozdobíme šlehačkou a jahodami.

—————

Jahodový tunel

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 206 kcal/ 863 kJ

24 kousků 

Korpus: 

  • 5 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky

 Náplň: 

  • 300 ml mléka
  • 40 g pudinkového prášku
  • 150 g cukru
  • 250 g másla
  • 80 g meruňkové marmelády
  • 250 g jahod
  • 50 g kokosu

 

Vejce rozklepneme a žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a pak lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto rozetřeme na pečící papír, přesuneme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Po upečení lehce poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Z vychladlého plátu opatrně odtrhneme pečící papír.

Cukr svaříme s 200 ml mléka. Zbylé mléko smícháme s pudinkovým práškem a vlijeme do vroucího mléka. Povaříme asi 2 minuty a za občasného promíchání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny a pak do něj po částech zašleháme prochladlý pudink.

Formu ve tvaru tunelu vyložíme potravinářskou fólií. Korpus překrojíme a jeden pás vložíme do formy. Vnitřní stranu potřeme meruňkovou marmeládou. Část jahod nakrájíme na plátky a vyložíme jimi stěny tunelu.

Pak tunel vyplníme náplní (část si necháme na potření), do které vmáčkneme zbylé jahody. Povrch uzavřeme druhým pruhem korpusu a dáme do chladničky ztuhnout. Pak tunel vyklopíme, povrch potřeme zbylou náplní a posypeme kokosem.

—————

Karamelová roláda s broskvemi

 

12 kousků

Korpus:

  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g prosáté hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 3 vejce
  • hladká mouka na poprášení

Náplň:

  • 200 g másla
  • 2 broskve
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Dohotovení:

  • 50 g pražených mandlových lupínků
  • 1 broskev nakrájená na plátky

Do tuhého sněu z bílků a cukru zašleháme žloutky a mouku s kakaem. Těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus poprášíme moukou a obrátíme. Z vychladlého pak papírk odtrhneme.

Náplň: Cukr necháme zkaramelizovat. Přilijeme horkou smetanu a povaříme. Vychladlou směs s máslem vyšleháme.

Korpus potřeme 2/3 krému, poklademe broskvemi a svineme. Dáme ztuhnout. Pak povrch potřeme krémem a obalíme lupínky. Dozdobíme.

—————

Kávová roláda s mandlemi

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 268 kcal/ 1 122 kJ

12 kousků

Korpus: 

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hladké  mouky
  • 50 g mandlových lupínků

 Náplň: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g kakaa
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lžíce mleté kávy

 

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky ušleháme se zbylým cukrem na pevný bílkový sníh. Obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku.

Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a povrch posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení otočíme na pomoučněný čistý papír a necháme vychladnout. Pak opatrně pečící papír sloupneme.

Smetanu svaříme s kakaem, cukrem a kávou a necháme v chladničce dobře vychladit, nejlépe přes noc. Pak vyšleháme elektrickým šlehačem na pevnou šlehačku.

Dvě třetiny šlehačky rozetřeme na piškotový plát a stočíme do rolády, kterou pak necháme ztuhnout v chladničce. Po ztuhnutí roládu ozdobíme zbylou šlehačkou a nakrájíme.

—————

Maková roláda

Maková roláda

12 kousků

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g rozehřáté čokoládové polevy
  • hladká mouka na poprášení
  • pečící papír na plech

Náplň:

  • 175 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 50 g povidel

Mléko s cukrem svaříme. Přidáme mák a máslo s povidly. Krátce povaříme do zhoustnutí. Z bílků a 1/2 cukru připravíme sníh. Žloutky vyšlehané se zbytkem cukru smícháme s moukou a nakonec sněhem. Pečeme na plechu při 200 °C asi 12 minut.

Upečený piškot poprášíme moukou a otočíme na utěrku. Necháme krátce vychladnout a stáhneme papír. Korpus svineme a dáme vychladit. Poté ho potřeme studenou náplní, opět srolujeme a po 2 hodinách v chladu přestříkáme polevou.

—————

Netradiční jablková roláda

 

  • 4 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 - 8 lžic hladké mouky
  • 350 g nastrouhaných jablek
  • mletá skořice

Na plech vyložený pečícím papírem dáme vrstvu nahrubo nastrouhaných jablek. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, lehce přimícháme mouku, těsto nalijeme na jablka a upečeme. Po upečení svineme do rolády a pocukrujeme.

Tip na obměnu: moučník nemusíme rolovat, můžeme jej nechat jen jako řezy, které pocukrujeme a nakrájíme na plechu

—————

Ořechová roláda

Doba přípravy: 60 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 926 kJ/213 kcal

12 kousků

Korpus:

  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g krupicového cukru
  • 60 g vlašských ořechů
  • 60 g hladké mouky

Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 broskve

Dohotovení:

  • 30 g čokoládové polevy
  • moučkový cukr na posypání
  • 1 broskev na ozdobu

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem do pevné pěny. Pak přidáme za stálého šlehání žloutky a vanilkový cukr. Šleháme asi 3 minuty a nakonec vmícháme nastrouhané ořechy a prosátou mouku.

Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout, pak povrch posypeme moučkovým cukrem.

Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a asi tři čtvrtiny rozetřeme na roládu. Broskve nakrájíme na plátky. Rozložíme je po celé ploše na šlehačku. Pomocí papíru stočíme do rolády a necháme v chladničce ztuhnout.

Roládu vybalíme a povrch přestříkáme polevou. Až ztuhne, posypeme moučkovým cukrem. Zbylou šlehačku na roládu nastříkáme jako pusinky. Ty ozdobíme plátky broskví a roládu nakrájíme na kousky.

—————

Piškotová jahodová roláda

 

  • 4 celá vejce
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • jahody
  • krém nebo šlehačka

 

Vejce s cukrem vytrvale šleháme do husté pěny a vmícháme obě mouky. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečící papír položený na plechu a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Upečený plát překlopíme na pocukrovanou utěrku a svineme do rolády. Po vychladnutí roládu rozvineme, potřeme krémem nebo ušlehanou smetanou, vložíme kosuky jahod a stočíme. Povrch můžeme potřít krémem, či ozdobit šlehačkou a kousky jahod, nebo jen pocukrujeme.

—————

Piškotová maková roláda s tvarohovou náplní

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 269 kcal/ 1 130 kJ

12 kousků

Těsto: 

  • 4 vejce
  • 120 g  moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g mletého máku

 Náplň: 

  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 60 g jahodové zavařeniny
  • moučkový cukr na posypání

 

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec vmícháme prosátou mouku a jemně mletý mák.

Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení piškot otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme jej vychladnout. Potom pomalu a opatrně odhrneme papír.

Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme měkký tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, aby se náplň nesrazila.

Piškotový korpus potřeme nejprve jahodovou zavařeninou a pak tvarohovou náplní. Pomocí utěrky stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá. Dáme do chladničky asi na hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí rozbalíme z alobalu, nakrájíme na  porce a pocukrujeme.

—————

Roláda s broskvemi a šlehačkou

 

Doba přípravy: 50 minut + doba tuhnutí

1 kousek asi 1 065 kJ/ 254 kcal

12 kousků 

  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky

Náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 20 g krupicového cukru
  • 6 půlek broskví

 Dohotovení: 

  • 100 g hořké čokolády

 

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec do směsi vmícháme prosátou moukou.

Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme vychladnout. Teprve pak opatrně odtrhneme pečící papír.

Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku. Dvě třetiny rozetřeme na pečený plát a na šlehačku poklademe na kousky nakrájené broskve.

Pomocí utěrky stočíme do rolády a pak zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá. Dáme do chladničky asi na hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí rozbalíme a celý povrch potřeme zbylou šlehačkou. Roládu obalíme v hrubě nastrouhané hořké čokoládě. Nakonec ji nakrájíme na jednotlivé plátky.

—————