Nepečené moučníky

Broskvový dort s rybízovou polevou

 

12 kousků

Nepečený korpus: 

  • 200 g nastrouhaných máslových sušenek
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g změklého másla

Náplň: 

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 15 g želatiny
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 konzerva broskví (400 g), pokrájených na kousky

Poleva: 

  • 100 g červeného rybízu
  • 50 g želírovacího cukru

 

Sušenky, mléko a máslo propracujeme. Tuhou hmotu vmačkáme na dno dortové formy o průměru 22 cm.

Ze smetany připravíme tuhou šlehačku. Želatinu zalijeme vodou, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a necháme rozpustit.

Jogurt rozmícháme s cukry, vmícháme šlehačku a přilijeme želatinu. Formu plníme ve vrstvách náplní a broskvemi. Dort uložíme do chladna. Rybíz podlijeme trochou vody, osladíme a 3 minuty povaříme. Propasírujeme. Polevu nastříkáme na dort.

—————

Chlebíček ze sucharů

 

18 kousků 

  • 1 balíček sucharů (200 g)

Náplň: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 100 g kakaa
  • 150 g na kousky nalámané čokolády

Dohotovení: 

  • 50 g pistácií
  • 50 g plátkových mandlí

 

Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme ji, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Dáme do chladničky ztuhnout a pak z ní vyšleháme krém.

Těsně vedle sebe naskládáme 5 sucharů a potřeme je čtvrtinou krému.Na něj rozložíme dalších 5 sucharů a zakryjeme je druhou čtvrtinou krému. Tento postup ještě jednou zopakujeme a krémem potřeme i strany.

Moučník v alobalu uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne. Před podáváním sypeme pistáciemi a mandlemi.

—————

Čokoládová miska s krémem a jahodami

 

8 porcí

Korpus:

  • 200 g čokoládových máslových sušenek
  • 200 g hořké čokolády na vaření

Náplň: 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • na špičku nože nastrouhaného vanilkového lusku

Dohotovení: 

  • 400 g jahod

 

Sušenky pomocí válečku rozdrtíme a vsypeme je do misky. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni a přilijeme ji k sušenkovým drobečkům. Směs dobře promícháme.

Kulatou misku o průměru 18 cm vyložíme potravinářskou fólií a pomocí polévkové lžíce vysteleme sušenkovou hmotou. Korpus uložíme do chladna ztuhnout.

Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Krém dochutíme vanilkou a rozetřeme do misky na korpus. Misku vrátíme do ledničky.

Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Když dezert v ledničce ztuhne, ozdobíme ho jahodami a podáváme.

—————

Dort z burizonů

 

8 kousků

Nepečený korpus: 

  • 70 g burizonů
  • 100 g čokolády na vaření

 Náplň: 

  • 4 žloutky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu oslazeného 1 vanilkovým cukrem
  • 200 g opláchnutých a okapaných třešní

 

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a promícháme ji s burizony.

Dortovou formu vyložíme fólií a rozprostřeme do ní burizony v čokoládě. Hmotu lžící upěchujeme tak, abychom vytvořili korpus s vyššími okraji. Formu uložíme do chladničky.

V horké vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Po částech přilijeme horkou smetanu. Šleháme do zhoustnutí, odstavíme a promícháme s tvarohem.

Zatuhlý korpus naplníme ve vrstvách krémem a třešněmi a vrátíme do lednice ztuhnout.

—————

Dort ze zakysané smetany s borůvkami

 

8 porcí

Korpus: 

  • 200 g sušenek (máslových nebo kakaových, např. BeBe)
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g Hery
  • olej na vymazání a moučkový cukr na vysypání formy

 Náplň: 

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml zakysané smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • 20 g želatiny
  • 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených)

 Na dohotovení:

  • 1 balíček dortového želé
  • 100 g borůvek

 

Sušenky rozdrtíme na kousky. Pokapeme je mlékem a smícháme se změklou Herou. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno formy namačkáme sušenky a dáme na 30 minut do chladničky ztuhnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu namočíme do 100 ml studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a ještě horkou ji tenkým pramínkem za stálého míchání vlijeme do předem připravené směsi zakysané smetany a šlehačky. Řádně promícháme a přidáme borůvky. Směs navrstvíme na sušenky a dort uložíme do ledničky na 2 hodiny ztuhnout. Dortové želé připravíme podle návodu. Polovinu borůvek na dohotovení propasírujeme do želé a polijeme jimi ztuhlý dort. Ozdobíme zbylými borůvkami.

—————

Jablečné dortíčky

 

16 kousků 

  • 500 g jablek
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 sáček ananasového pudinkového prášku
  • 60 g dětských piškotů
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce calvadosu
  • asi 2 lžíce medu
  • olej a moučkový cukr na formičky
  • špetka mleté skořice
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • kousky jablek a lžíce skořicového cukru na ozdobení

 

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a ve 100 ml vody dusíme. Když jsou měkká, přidáme cukr a pudink rozmíchaný v 50 ml vody. Povaříme asi 2 minuty.

Do horké směsi vmícháme citronovou šťávu, skořici, calvados a asi 2 lžíce medu (podle kyselosti).

Osm kulatých formiček vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Na jejich dno rozložíme piškoty a na ně nalijeme jablečnou směs.

Vychladlé dortíčky rozkrojíme, cukrářským sáčkem na ně nastříkáme šlehačku a dozdobíme.

—————

Jablkový dort s tvarohem ***

 

 

 

  • 1 balíček piškotů
  • 1 kg kyselejších jablíček
  • 100 g cukru krupice
  • 1 skořicový cukr
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 20 g želatiny
  • 2 netučné tvarohy
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 50 g lískových oříšků

 

Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osladíme a dochutíme skořicovým cukrem. Podlijeme 2 dl vody a zavaříme. Zvlášť namočíme želatinu v 1 dl vody, přidáme citronovou šťávu a vše vlijeme do horkých dušených jablíček. Utřeme tvaroh a ušleháme šlehačku, spojíme a vmícháme jablkovou kaši. Na střed dortové formy vysypeme piškoty, natřeme tvarohovou hmotu s jablky a necháme vystydnout do druhého dne (můžeme také střídat vrstvy piškotů a tvarohové hmoty). Zdobíme strouhanými ořechy. Chutný a lehký dezert, který chutná hlavně dětem.

—————

Kávová zrna

 

15 kousků

Marcipánová hmota:

  • 200 g loupaných mandlí
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g sušeného mléka
  • 3 - 4 lžíce medu

Krém:

  • 250 g čokoládové polevy
  • 250 g másla
  • 100 g ztuženého tuku (omegy)
  • 100 g medu
  • 3 lžičky rozpustné kávy (prášek)
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce holandského kakaa

Oloupané mandle najemno umeleme. Smícháme je s moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Podle potřeby přidáme med. Vypracujeme tvárnou, tužší hmotu.

Změklé máslo a ztužený tuk nakrájíme na kousky a dáme je do mísy. Přidáme med, kávu, rum a kakao. Vyšleháme hladký krém.

Hmotu rozválíme na plát o síle asi 5 mm. Vykrájíme z něj 15 koleček o průměru asi 5 cm a 15 koleček o něco větších. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na menší kolečka nastříkáme krém. Zakryjeme je kolečky většími, okraje k sobě přitiskneme a vytvarujeme. Uprostřed uděláme nožem rýhu. Dáme ztuhnout.

Čokoládovou polevu zahřejeme a necháme rozpustit. Zrna na kovové mřížce přelijeme polevou. Poté je uložíme do chladničky ztuhnout.

—————

Mangové tiramisu

8 kousků

  • 2 manga
  • 500 g tučného měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany (18%)
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • šálek silné scezené kávy
  • 50 ml amaretta
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 1 lžíce kakaa na posypání

Manga rozpůlíme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme. Část si necháme na ozdobení. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukry. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a krém jí nadlehčíme.

Vychladlou kávu ochutíme amarettem. Dvě misky o průměru asi 20 cm střídavě plníme krémem, mangem a piškoty namočenými v ochucené kávě. Poslední vrstvu by měl tvořit krém.

Tiramisu dáme na 2 hodiny vychladit. Zdobíme kakaem a mangem.

—————

Mé tiramisu ***

 

  • 2 balíčky piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 kysané smetany
  • 3 krabičky pomazánkového másla
  • 1 hrnek studené instantní kávy
  • 2 lžíce rumu
  • kakao

Smetanu, máslo a cukr ušleháme do pěny. Formu na dort vyložíme 1 balíčkem piškotů pokapaných kávou a rumem. Na piškoty dáme polovinu ušlehané hmoty a navrch znovu piškoty pokapané kávou a rumem. Na ně zbytek hmoty a posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.

 

 

—————