Nepečené moučníky
Broskvový dort s rybízovou polevou
12 kousků
Nepečený korpus:
- 200 g nastrouhaných máslových sušenek
- 2 lžíce mléka
- 100 g změklého másla
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 15 g želatiny
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml bílého jogurtu
- 150 g moučkového cukru
- 1 konzerva broskví (400 g), pokrájených na kousky
Poleva:
- 100 g červeného rybízu
- 50 g želírovacího cukru
Sušenky, mléko a máslo propracujeme. Tuhou hmotu vmačkáme na dno dortové formy o průměru 22 cm.
Ze smetany připravíme tuhou šlehačku. Želatinu zalijeme vodou, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a necháme rozpustit.
Jogurt rozmícháme s cukry, vmícháme šlehačku a přilijeme želatinu. Formu plníme ve vrstvách náplní a broskvemi. Dort uložíme do chladna. Rybíz podlijeme trochou vody, osladíme a 3 minuty povaříme. Propasírujeme. Polevu nastříkáme na dort.
—————
Chlebíček ze sucharů
18 kousků
- 1 balíček sucharů (200 g)
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 60 g krupicového cukru
- 100 g kakaa
- 150 g na kousky nalámané čokolády
Dohotovení:
- 50 g pistácií
- 50 g plátkových mandlí
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme ji, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Dáme do chladničky ztuhnout a pak z ní vyšleháme krém.
Těsně vedle sebe naskládáme 5 sucharů a potřeme je čtvrtinou krému.Na něj rozložíme dalších 5 sucharů a zakryjeme je druhou čtvrtinou krému. Tento postup ještě jednou zopakujeme a krémem potřeme i strany.
Moučník v alobalu uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne. Před podáváním sypeme pistáciemi a mandlemi.
—————
Čokoládová miska s krémem a jahodami
8 porcí
Korpus:
- 200 g čokoládových máslových sušenek
- 200 g hořké čokolády na vaření
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- na špičku nože nastrouhaného vanilkového lusku
Dohotovení:
- 400 g jahod
Sušenky pomocí válečku rozdrtíme a vsypeme je do misky. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni a přilijeme ji k sušenkovým drobečkům. Směs dobře promícháme.
Kulatou misku o průměru 18 cm vyložíme potravinářskou fólií a pomocí polévkové lžíce vysteleme sušenkovou hmotou. Korpus uložíme do chladna ztuhnout.
Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Krém dochutíme vanilkou a rozetřeme do misky na korpus. Misku vrátíme do ledničky.
Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Když dezert v ledničce ztuhne, ozdobíme ho jahodami a podáváme.
—————
Dort z burizonů
8 kousků
Nepečený korpus:
- 70 g burizonů
- 100 g čokolády na vaření
Náplň:
- 4 žloutky
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu oslazeného 1 vanilkovým cukrem
- 200 g opláchnutých a okapaných třešní
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a promícháme ji s burizony.
Dortovou formu vyložíme fólií a rozprostřeme do ní burizony v čokoládě. Hmotu lžící upěchujeme tak, abychom vytvořili korpus s vyššími okraji. Formu uložíme do chladničky.
V horké vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Po částech přilijeme horkou smetanu. Šleháme do zhoustnutí, odstavíme a promícháme s tvarohem.
Zatuhlý korpus naplníme ve vrstvách krémem a třešněmi a vrátíme do lednice ztuhnout.
—————
Dort ze zakysané smetany s borůvkami
8 porcí
Korpus:
- 200 g sušenek (máslových nebo kakaových, např. BeBe)
- 2 lžíce mléka
- 80 g Hery
- olej na vymazání a moučkový cukr na vysypání formy
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 ml zakysané smetany
- 150 g moučkového cukru
- 20 g želatiny
- 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
Na dohotovení:
- 1 balíček dortového želé
- 100 g borůvek
Sušenky rozdrtíme na kousky. Pokapeme je mlékem a smícháme se změklou Herou. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno formy namačkáme sušenky a dáme na 30 minut do chladničky ztuhnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Želatinu namočíme do 100 ml studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a ještě horkou ji tenkým pramínkem za stálého míchání vlijeme do předem připravené směsi zakysané smetany a šlehačky. Řádně promícháme a přidáme borůvky. Směs navrstvíme na sušenky a dort uložíme do ledničky na 2 hodiny ztuhnout. Dortové želé připravíme podle návodu. Polovinu borůvek na dohotovení propasírujeme do želé a polijeme jimi ztuhlý dort. Ozdobíme zbylými borůvkami.
—————
Jablečné dortíčky
16 kousků
- 500 g jablek
- 30 g krupicového cukru
- 1 sáček ananasového pudinkového prášku
- 60 g dětských piškotů
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce calvadosu
- asi 2 lžíce medu
- olej a moučkový cukr na formičky
- špetka mleté skořice
- 100 ml smetany ke šlehání
- kousky jablek a lžíce skořicového cukru na ozdobení
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a ve 100 ml vody dusíme. Když jsou měkká, přidáme cukr a pudink rozmíchaný v 50 ml vody. Povaříme asi 2 minuty.
Do horké směsi vmícháme citronovou šťávu, skořici, calvados a asi 2 lžíce medu (podle kyselosti).
Osm kulatých formiček vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Na jejich dno rozložíme piškoty a na ně nalijeme jablečnou směs.
Vychladlé dortíčky rozkrojíme, cukrářským sáčkem na ně nastříkáme šlehačku a dozdobíme.
—————
Jablkový dort s tvarohem ***
- 1 balíček piškotů
- 1 kg kyselejších jablíček
- 100 g cukru krupice
- 1 skořicový cukr
- 4 lžíce citronové šťávy
- 20 g želatiny
- 2 netučné tvarohy
- 250 g smetany ke šlehání
- 50 g lískových oříšků
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osladíme a dochutíme skořicovým cukrem. Podlijeme 2 dl vody a zavaříme. Zvlášť namočíme želatinu v 1 dl vody, přidáme citronovou šťávu a vše vlijeme do horkých dušených jablíček. Utřeme tvaroh a ušleháme šlehačku, spojíme a vmícháme jablkovou kaši. Na střed dortové formy vysypeme piškoty, natřeme tvarohovou hmotu s jablky a necháme vystydnout do druhého dne (můžeme také střídat vrstvy piškotů a tvarohové hmoty). Zdobíme strouhanými ořechy. Chutný a lehký dezert, který chutná hlavně dětem.
—————
Kávová zrna
15 kousků
Marcipánová hmota:
- 200 g loupaných mandlí
- 200 g moučkového cukru
- 150 g sušeného mléka
- 3 - 4 lžíce medu
Krém:
- 250 g čokoládové polevy
- 250 g másla
- 100 g ztuženého tuku (omegy)
- 100 g medu
- 3 lžičky rozpustné kávy (prášek)
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce holandského kakaa
Oloupané mandle najemno umeleme. Smícháme je s moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Podle potřeby přidáme med. Vypracujeme tvárnou, tužší hmotu.
Změklé máslo a ztužený tuk nakrájíme na kousky a dáme je do mísy. Přidáme med, kávu, rum a kakao. Vyšleháme hladký krém.
Hmotu rozválíme na plát o síle asi 5 mm. Vykrájíme z něj 15 koleček o průměru asi 5 cm a 15 koleček o něco větších. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na menší kolečka nastříkáme krém. Zakryjeme je kolečky většími, okraje k sobě přitiskneme a vytvarujeme. Uprostřed uděláme nožem rýhu. Dáme ztuhnout.
Čokoládovou polevu zahřejeme a necháme rozpustit. Zrna na kovové mřížce přelijeme polevou. Poté je uložíme do chladničky ztuhnout.
—————
Mangové tiramisu
8 kousků
- 2 manga
- 500 g tučného měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany (18%)
- 140 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g smetany ke šlehání
- šálek silné scezené kávy
- 50 ml amaretta
- 200 g cukrářských piškotů
- 1 lžíce kakaa na posypání
Manga rozpůlíme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme. Část si necháme na ozdobení. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukry. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a krém jí nadlehčíme.
Vychladlou kávu ochutíme amarettem. Dvě misky o průměru asi 20 cm střídavě plníme krémem, mangem a piškoty namočenými v ochucené kávě. Poslední vrstvu by měl tvořit krém.
Tiramisu dáme na 2 hodiny vychladit. Zdobíme kakaem a mangem.
—————
Mé tiramisu ***
- 2 balíčky piškotů
- 200 g moučkového cukru
- 3 kysané smetany
- 3 krabičky pomazánkového másla
- 1 hrnek studené instantní kávy
- 2 lžíce rumu
- kakao
Smetanu, máslo a cukr ušleháme do pěny. Formu na dort vyložíme 1 balíčkem piškotů pokapaných kávou a rumem. Na piškoty dáme polovinu ušlehané hmoty a navrch znovu piškoty pokapané kávou a rumem. Na ně zbytek hmoty a posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.
—————