Kávové
Kávový dezert
Doba přípravy: 90 minut
1 porce asi 1 620 kJ/ 386 kcal
12 kousků
Korpus:
- 6 vajec
- 1 balíček vanilkového cukru
- 160 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 10 g mleté kávy
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 300 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 50 ml vaječného likéru
- 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
Dohotovení:
- 80 g bílé čokoládové polevy
- 1 lžíce mleté kávy
- 50 g pražených mandlových lupínků
- 12 čokoládových kávových zrn
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce promícháme a přidáme prosátou mouku a kávu. Hotové těsto naplníme do dortové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě. Pak ho teprve vyklopíme a vodorovně prokrojíme na tři díly.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme na hladký krém a ochutíme likérem. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a lehce spojíme s vyšlehaným pudinkem.
Hotový krém rozdělíme na 3 díly. Dvěmě díly slepíme dortový korpus. Částí zbylého krému potřeme celý povrch dortu. Bílou polevu rozehřejeme, vmícháme do ní mletou kávu a rozetřeme na povrch dortu. Strany obalíme v mandlových lupíncích. Dort dáme do chladničky ztuhnout.
Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na povrch dortu nastříkáme po obvodu pusinky a ozdobíme je kávovými zrny.
—————
Kávový dort s oříšky
Doba přípravy: 90 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 451 kcal/ 1 889 kJ
12 kousků
Korpus:
- 50 g lískových oříšků
- 6 vajec
- 160 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 2 lžíce mleté kávy
- tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
- 300 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 200 g másla
- 2 lžíce instantní kávy
- 40 ml rumu
Dohotovení:
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce horké černé kávy
- 100 g smetany ke šlehání
- 50 g nastrouhaných lískových oříšků
- kávová zrníčka a čerstvé jahody na ozdobu
Oříšky umeleme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a pak zašleháme žloutky. Nakonec lehce zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kávou a oříšky. Těsto rozetřeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Korpus po krátkém zchladnutí uvolníme z formy a necháme zcela vychladnout. Pak jej vodorovně prokrojíme na 3 díly.
Z mléka, cukru a vanilkového pudinku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak za stálého šlehání přidáváme máslo nakrájené na kousky. Kávu zalijeme rumem a dvěma lžicemi horké vody, rozmícháme a necháme zchladnout. Krém ochutíme rumovou kávou.
Spodní a prostřední díl korpusu potřeme krémem, dort sestavíme a necháme ztuhnout v ledničce.
Moučkový cukr utřeme s horkou kávou dohladka a polevou potřeme vrchní korpus. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku, dort po obvodu potřeme a obalíme v oříšcích. Zbylou šlehačku naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme malé ozdobné pusinky, které ozdobíme kávovými zrnky a čerstvými jahodami.
—————
Lehký kávový dort
Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 1 306 kJ/ 312 kcal
16 kousků
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce mleté kávy
- 3 lžíce oleje
- tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
- 50 ml rumu
- 1 lžíce instantní kávy
- 150 g másla
- 100 g čokolády na vaření
Meruňková náplň:
- 150 g meruňkového džemu
- 300 g meruňkového kompotu bez nálevu
- 2 balíčky dortového želé
Dohotovení:
- 50 g mandlových lupínků na obalení
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem od pěny. Obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a kávu a nakonec olej. Těsto naplníme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a o průměru přibližně 26 cm.
Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Poté necháme vychladnout ve formě a vyklopíme. Hotový korpus vodorovně prokrojíme na tři díly.
Rum zahřejeme, rozpustíme v něm kávu a necháme vychladnout. Máslo nakrájíme, vyšleháme s rozehřátou čokoládou a ochutíme kávovým rumem. Asi dvě lžíce krému dáme stranou na potření stran dortu.
Spodní díl korpusu dáme do dortové formy, potřeme krémem. Přidáme střední díl korpusu, potřeme polovinou meruňkového džemu a dáme polovinu meruněk. Připravíme želé a dvě třetiny nalijeme na meruňky. Položíme poslední část korpusu a potřeme džemem. Rozložíme meruňky, nalijeme želé a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí strany potřeme krémem a obalíme v mandlových lupíncích.
—————