Kávové

Kávový dezert

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 1 620 kJ/ 386 kcal

12 kousků

Korpus:

  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 160 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 10 g mleté kávy
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 50 ml vaječného likéru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)

Dohotovení:

  • 80 g bílé čokoládové polevy
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 50 g pražených mandlových lupínků
  • 12 čokoládových kávových zrn

Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty lehce promícháme a přidáme prosátou mouku a kávu. Hotové těsto naplníme do dortové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě. Pak ho teprve vyklopíme a vodorovně prokrojíme na tři díly.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho rozšleháme na hladký krém a ochutíme likérem. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a lehce spojíme s vyšlehaným pudinkem.

Hotový krém rozdělíme na 3 díly. Dvěmě díly slepíme dortový korpus. Částí zbylého krému potřeme celý povrch dortu. Bílou polevu rozehřejeme, vmícháme do ní mletou kávu a rozetřeme na povrch dortu. Strany obalíme v mandlových lupíncích. Dort dáme do chladničky ztuhnout.

Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na povrch dortu nastříkáme po obvodu pusinky a ozdobíme je kávovými zrny.

—————

Kávový dort s oříšky

 

Doba přípravy: 90 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 451 kcal/ 1 889 kJ

12 kousků

 Korpus: 

  • 50 g lískových oříšků
  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 2 lžíce mleté kávy
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Krém:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 200 g másla
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 40 ml rumu

 Dohotovení: 

  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké černé kávy
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g nastrouhaných lískových oříšků
  • kávová zrníčka a čerstvé jahody na ozdobu

 

Oříšky umeleme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a pak zašleháme žloutky. Nakonec lehce zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kávou a oříšky. Těsto rozetřeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Korpus po krátkém zchladnutí uvolníme z formy a necháme zcela vychladnout. Pak jej vodorovně prokrojíme na 3 díly.

Z mléka, cukru a vanilkového pudinku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak za stálého šlehání přidáváme máslo nakrájené na kousky. Kávu zalijeme rumem a dvěma lžicemi horké vody, rozmícháme a necháme zchladnout. Krém ochutíme rumovou kávou.

Spodní a prostřední díl korpusu potřeme krémem, dort sestavíme a necháme ztuhnout v ledničce.

Moučkový cukr utřeme s horkou kávou dohladka a polevou potřeme vrchní korpus. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku, dort po obvodu potřeme a obalíme v oříšcích. Zbylou šlehačku naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme malé ozdobné pusinky, které ozdobíme kávovými zrnky a čerstvými jahodami.

—————

Lehký kávový dort

 

Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 1 306 kJ/ 312 kcal

16 kousků

  • 6 vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 3 lžíce oleje
  • tuk a hrubá mouka na formu

Krém:

  • 50 ml rumu
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 150 g másla
  • 100 g čokolády na vaření

Meruňková náplň:

  • 150 g meruňkového džemu
  • 300 g meruňkového kompotu bez nálevu
  • 2 balíčky dortového želé

Dohotovení:

  • 50 g mandlových lupínků na obalení

Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem od pěny. Obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a kávu a nakonec olej. Těsto naplníme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a o průměru přibližně 26 cm.

Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Poté necháme vychladnout ve formě a vyklopíme. Hotový korpus vodorovně prokrojíme na tři díly.

Rum zahřejeme, rozpustíme v něm kávu a necháme vychladnout. Máslo nakrájíme, vyšleháme s rozehřátou čokoládou a ochutíme kávovým rumem. Asi dvě lžíce krému dáme stranou na potření stran dortu.

Spodní díl korpusu dáme do dortové formy, potřeme krémem. Přidáme střední díl korpusu, potřeme polovinou meruňkového džemu a dáme polovinu meruněk. Připravíme želé a dvě třetiny nalijeme na meruňky. Položíme poslední část korpusu a potřeme džemem. Rozložíme meruňky, nalijeme želé a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí strany potřeme krémem a obalíme v mandlových lupíncích.

—————