Ořechové
Ořechový dort
Doba přípravy: 60 minut
1 porce 1 750 kJ
Korpus:
- 6 žloutků
- 140 g cukru krupice
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 30 g strouhanky z piškotů
- 6 bílků na sníh
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- citronová kůra
- vanilka
Nádivka:
- 120 g hery nebo másla
- 120 g cukru moučky
- čokoláda na vaření
Žloutky třeme s cukrem do pěny, do toho přidáme ořechy, citronovou kůru, vanlku, strouhanku z piškotů, prášek do pečiva a pevný sníh. Po upečení necháme vychladnout, prořízneme v půlce a plníme nádivkou, která stačí i na potření povrchu dortu. Zdobíme plkami vlašských ořechů.
Nádivka: Máslo utřeme s cukrem. Čokoládu povolíme, nemusí téct, a smícháme. Chceme-li mít lesk, vmícháme žloutek.
—————
Ořechový dort s rumovou polevou
Doba přípravy: asi 70 minut
12 kousků
Piškotový korpus:
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- 8 vajec
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citronová esence nebo citronová kůra
- 100 g mletých jader lískových oříšků
- 100 g sekaných oříšků
- 50 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Poleva a ozdobení:
- 250 g moučkového cukru
- 2 cl rumu
- několik jader ořechů
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Máslem důkladně vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm a pečlivě ji vysypeme strouhankou.
Na piškot oddělíme u 6 vajec žloutek od bílku. Do mísy dáme 6 žloutků a 2 vejce. Přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme ručním šlehačem asi 15 minut, až se cukr zcela rozpustí a vznikne hustý bělavý krém. Přimícháme citronové aroma.
Na krém nasypeme oříšky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji na krém. Vše opatrně promícháme. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh. 1/3 sněhu vmícháme do těsta. Přidáme zbývající sníh a lehce promícháme. Piškotovou hmotou opatrně naplníme dortovou formu, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 45 minut.
Dort vyjmeme z trouby a dáme vychladnout. Vyndáme jej z formy a přeneseme na podnos.
Do mísy dáme moučkový cukr. Nejprve přimícháme rum, potom 1 lžíci vody. Třeme, až je poleva hladká a dokonale tekutá. Pokud by byla příliš hustá, přidáme 1 lžičku nebo 1 lžíci vody. Dort opatrně potřeme polevou a necháme ztuhnout. Ořechy posekáme nahrubo a posypeme jimi střed dortu.
—————
Oříškový dort s krémem
- 4 žloutky
- 10 lžic horké vody
- 100 g mletých ořechů
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g cukru krupice
- půl kypřícího prášku
- 4 bílky
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
- 50 g hery
Karamel:
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml šlehačky
Krém:
- 250 g hery
- 50 g moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- 100 g ořechů
Žloutky ušleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Přidáme ořechy, citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a rozpuštěnou heru a vmícháme tuhý sníh z bílků. Naplníme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Pak necháme ve formě krátce vychladnout a vyklopíme. Vodorovně rozdělíme na 3 díly a každý potřeme meruňkovým džemem. Potom připravíme karamel a nakonec krém, který přimícháme do pěny utřené z hery a cukru. Dvěma třetinami slepíme korpus a celý dort potřeme zbytkem. Povrch ozdobíme krémem, posypeme ořechy, kakaem a moučkovým cukrem.
—————
Oříškový dort s vaječným likérem
16 kousků
Korpus:
- 5 vajec (bílky a žloutky oddělíme)
- 160 g krupicového cukru
- 80 g jemně nastrouhaných lískových oříšků
- 30 g hladké mouky
- 30 g solamylu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička kypřícího prášku
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání vyšlehané dotuha
- 200 ml zakysané smetany
- 150 g moučkového cukru
- 150 ml vaječného likéru
- 6 plátků želatiny
Dohotovení:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g lískových oříšků
- lístky meduňky na ozdobu
Bílky vyšleháme s 1/2 krupicového cukru na tuhý sníh, žloutky se zbylým krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny. Hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku, kypřící prášek, solamyl a oříšky. Ve vymazané a vysypané formě pečeme těsto při 160 °C asi 45 minut. po upečení necháme korpus vychladnout ve formě.
Smetanu smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a likérem. Želatinu necháme nabobtnat v 80 ml studené vody a za stálého míchání jí zahříváme téměř k varu. Horkou vmícháme do náplně. Hmotu ihned nalijeme na korpus a dáme zatuhnout.
Oříšky dáme na plech, opražíme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme je vychladnout a odstraníme slupky. 16 oříšků si necháme na ozdobení a zbylé nahrubo nastrouháme.
Smetanu vyšleháme dotuha. Strany dortu potřeme částí šlehačky a obalíme nastrouhanými oříšky. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na dort ozdobně nastříkáme malé pusinky. Dozdobíme ho oříšky a meduňkou.
—————