Linecké
Linecký dort
- 120 g másla
- 2 vejce
- 1/2 šálku černé kávy
- 100 g lískových nebo vlašských ořechů
- 200 g cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
Máslo, žloutky, černou kávu, strouhané ořechy a cukr dobře utřeme. Přidáme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme dorůžova. Dle chuti plníme různými zavařeninami, krémy a polevami.
—————
Linecký dort s hruškami
Doba přípravy: 60 minut (bez tuhnutí)
1 porce 375 kcal/ 1 271 kJ
12 kousků
Těsto:
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- kůra z 1/2 citronu
Krém:
- 500 ml smetany
- 100 ml červeného vína
- 100 g cukru
- 200 g hrušek
- 1 vanilkový lusk
- 6 plátků želatiny
Dohotovení:
- 100 g ušlehané smetany
- 1 hruška
- lístky meduňky
- 1 lžička citronové šťávy
- 40 g sekaných pistácií
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Vmícháme vejce, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 15 minut. Necháme ve formě vychladnout.
Krém: do hrnce nalijeme 100 ml smetany a víno, přidáme cukr a lusk. Svaříme a necháme trochu zchladnout. Mezitím namočíme želatinu a rozmícháme ji v teplé směsi. Vyšleháme zbylou smetanu a spojíme ji s želatinou. Hrušky nakrájíme na kousky.
Na korpus dáme hrušky, zalijeme krémem a necháme ztuhnout. Potom dort vyjmeme z formy.
Šlehačku pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na dort. Hrušky oloupeme a nakrájíme, pak je potřeme citronovou šťávou. Dort poklademe hruškami, pistáciemi a ozdobíme meduňkou.
—————