Čokoládové
Čokoládové srdce
Doba přípravy: 2 hodiny (bez chladnutí)
1 porce je asi 3 295 kJ/ 785 kcal
4 porce
- 6 vajec
- 150 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 1,5 lžíce kakaa
- tuk a mouka na formu
Náplň:
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 220 g másla
- 0,7 l mléka
- 200 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 pomeranč
Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 3 lžíce smetany
- 1 lžíce másla
Na ozdobení:
- 30 g marcipánových růžiček
- meduňka
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 1/3 cukru vyšleháme do pěny a bílky ušleháme na tuhý sníh, do kterého přidáme zbylý cukr. Postupně do sněhu vmícháme žloutky, prosátou mouku a kakao. Těsto vlijeme do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
Mléko s pudinkem uvaříme dohusta, za stálého míchání necháme vychladit, a pak do něj vmícháme máslo. Zašleháme cukr s kakaem. Korpus vyklopíme z formy a podélně 2 x prořízneme. Naplníme jej dvěma třetinami krému a plátky korpusu k sobě přitiskneme. Vytlačený krém stáhneme plastovou stěrkou.
Čokoládu rozpustíme s máslem, smetanou a ve vodní lázni utřeme dohladka. Nalijeme ji na dort, uhladíme na bocích a necháme ztuhnout. Vše ozdobíme zbylým krémem, růžičkami z marcipánu a meduňkou.
—————
Čokoládový dort
- 1 hrnek hladké mouky (0,25 l)
- 200 g tmavé čokolády
- 200 g másla nebo hery
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- tuk a strouhanka na vysypání formy
- smetana ke šlehání
- čokoládové hobliny na ozdobu
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo s čokoládou, nalámanou na kousky. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme prochladkou čokoládovou směs a velmi pomalu a po částech vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva.
Těstem naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme pouze 20 minut. Hned necháme vychladnout do druhého dne. Teprve pak ho ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládovými hoblinami a krájíme.
Tip: čokoládové hobliny vytvoříme škrabkou na brambory nebo nožem na sýr
—————
Čokoládový dort s brandy
Doba přípravy: 100 minut
1 kousek asi 483 kcal/ 2 023 kJ
12 kousků
Korpus:
- 6 vajec
- 50 g kakaa
- 160 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
Náplň:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 80 g kakaa
- 60 g krupicového cukru
Dohotovení:
- 150 g čokoládové polevy
- 100 g mandlí
- 100 ml brandy
- 2 lžíce kondenzovaného mléka
- 12 kusů čokoládových pralinek
- stříbrné perličky
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny, bílky se zbylým cukrem na sníh. Obojí spojíme, vmícháme kakao a mouku. Dáme do vymazané, hrubou moukou vysypané formy. Pečeme při 160 °C 45 minut. Pak necháme krátce zchladnout ve formě.
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z ohně, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak necháme v chladničce, nejlépe do druhého dne. Ztuhlou náplň rozšleháme elektrickým robotem na hladký krém.
Korpus rozkrojíme vodorovně na 3 díly. Spodní část potřeme třetinou krému, položíme na něj střední část korpusu a prolijeme brandy. Znovu rozetřeme krém a na něj položíme zbylý korpus. Povrch potřeme částí zbylého krému a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou. Spodní hranu obalíme v nastrouhaných opražených mandlích.
Brandy smícháme s kondenzovaným mlékem a ozdobíme jím dort. Poklademe čokoládovými pralinkami, na každou nastříkneme malou pusinku krému a ozdobíme stříbrnou perličkou. Dort necháme v chladničce ztuhnout.
—————
Čokoládový dort s jahodami
Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 384 kcal/ 1 611 kJ
12 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 140 g krupicového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g kakaa
- 4 lžíce oleje
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
- 20 g kakaa
- 30 g cukru krupice
- 100 g lískových oříšků
Dohotovení:
- 100 g jahod
- 50 g bílé čokoládové polevy
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty spojíme a lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem a nakonec olej.
Těsto naplníme do tukem vymazané a hrubou moukou dobře vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.
Smetanu (300 ml) dáme vařit s cukrem a prosátým kakaem. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme z ohně. Necháme dobře vychladit (nejlépe do druhého dne). Po vychlazení vyšleháme na pevnou pařížskou šlehačku. Zbylou smetanu (200 ml) vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku.
Upečený korpus rozkrojíme vodorovně na 3 díly. Spodní díl potřeme polovinou pařížské šlehačky, na ní položíme druhou část korpusu a potřeme bílou šlehačkou. Na ní položíme třetí část korpusu a celý povrch dortu potřeme zbylou pařížskou šlehačkou.
Jahody namočíme v bílé polevě a necháme zaschnout. Strany dortu obalíme do poloviny v pražených nasekaných oříšcích. Povrch ozdobíme půlkami jahod a posypeme oříšky.
—————
Čokoládový dort s jahodami II
16 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- tuk a hrubá mouka na formu
Náplň:
- 250 g jahod
- 500 g smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 150 g jahodového džemu
Dohotovení:
- čokoládové hobliny na obalení dortu
- jahody na ozdobu
Vejce rozklepneme a oddělíme žlotky od bílků. Z bílků a 1/2 cukru připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Obě hmoty opatrně spojíme a vmícháme mouku prosátou s kakaem a kypřícím práškem.
Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus krátce vychladnout ve formě, pak ho vyklopíme a vodorovně rozkrojíme na tři díly.
Jahody očistíme a nakrájíme na kousky. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem dotuha.
Spodní část korpusu potřeme částí džemu a šlehačky. Na ni rozprostřeme polovinu jahod. Přiklopíme je druhým dílem, který také potřeme džemem, šlehačkou a poklademe zbylými jahodami. Na ně položíme třetí díl korpusu a celý dort potřeme šlehačkou. Boky obalíme čokoládovými hoblinami. Dort dozdobíme pusinkami šlehačky a jahodami.
—————
Čokoládový dort s malinami a jahodami
Doba přípravy: 80 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 1 772 kJ/ 423 kcal
12 kousků
Korpus:
- 4 vejce
- 120 g krystalového cukru
- 50 g hladké mouky
- 30 g hrubé mouky
- 35 g tmavého kakaa
- 3 lžíce oleje
- tuk a hrubá mouka na formu
- 3 lžíce meruňkového džemu
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 220 g kvalitní čokolády
- 125 g malin
- 140 g jahod
- 150 g tmavé čokoládové polevy
- 80 g čokoládových hoblinek
Smetanu přivedeme k varu, pak přidáme čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit. Dále už hmotu neprovařujeme. Odstavíme z plotny a necháme vychladit.
Bílky vyšleháme s polovinou cukru na sníh, žloutky se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme, vmícháme mouku, kakao a olej. Těsto naplníme do dortové formy a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
Korpus prořízneme napůl, slepíme džemem a vložíme do formy. Navrch dáme část krému a ovoce (něco necháme na ozdobení). Rozetřeme zbylou šlehačku a dort necháme v lednici ztuhnout.
Dort vyjmeme z formy. Čokoládovou polevu rozpustíme v horké vodní lázni, dort přelijeme a necháme opět vychladit. Nakonec dozdobíme zbylým ovocem a čokoládovými hoblinkami.
—————
Čokoládový dort s ostružinami
12 kousků
Korpus:
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 70 ml vody
- 80 ml oleje
- máslo a hrubá mouka na formu
Krém:
- 6 plátků želatiny
- 500 ml smetany ke šlehání
- 400 g bílého jogurtu
- 150 g moučkového cukru
Dohotovení:
- 400 g ostružin
- moučkový cukr na posypání
Ve vyšší nádobě vyšleháme mixérem vejce s cukrem do pěny. Vmícháme mouku promísenou s kakaem a vlažnou vodu s olejem.
Dortovou formu naplníme těstem, pečeme při 180 °C asi 40 minut.
Želatinu namočíme asi ve 150 ml vody a necháme nabobtnat. Poté ji zahřejeme a necháme rozpustit. Smetanu vyšleháme dotuha. Jogurt rozmícháme s cukrem a rozpuštěnou želatinou. Zlehka zapracujeme šlehačku.
Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme. Potřeme náplní a poklademe ostružinami. Zakryjeme druhým dílem rozdrceným na drobečky. Pocukrujeme a dozdobíme.
—————
Čokoládový dort s pomerančovou náplní
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek 1 382 kJ/ 330 kcal
16 kousků
- 6 vajec
- 20 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 50 g hořké čokolády
- 160 g krupicového cukru
- 160 g polohrubé mouky
- 50 g mandlí se slupkou
- tuk a hrubá mouka na formu
Na náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání - 33% tuku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g pomerančové marmelády
K dohotovení:
- 1 pomeranč
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- 1 lžíce medu
- 50 g mandlových lupínků
Pomeranč omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky (nejlépe na krájecím stroji). Cukr svaříme s vodou a medem, vložíme plátky pomeranče a na mírném ohni povaříme asi 15 minut. Odstavíme, vyndáme pomeranče a necháme je okapat. Pak je vysušíme v troubě při 100°C do křupava. (Troubu necháme zapnutou asi hodinu, pak ji vypneme a pomeranče necháme dosušit po dobu asi tří hodin).
Žloutky vyšleháme společně s vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme rozehřátou čokoládu a promícháme. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh a pak obě hmoty spojíme. Nakonec vmícháme mouku s kakaem a nasekané mandle i se slupkou.
Hotové těsto rozetřeme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C zhruba tři čtvrtě hodiny. Necháme vychladnout a potom vyklopíme a rozkrojíme na tři díly.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Spodní díl korpusu potřeme polovinou marmelády a třetinou šlehačky. Navrch položíme druhý díl korpusu, potřeme zbytkem marmelády a druhou částí šlehačky. Opět přiložíme zbývající díl korpusu a celý dort potřeme šlehačkou. Strany obalíme v opražených mandlích. Nakonec dort ozdobíme připraveným pomerančem.
—————
Čokoládový dort s třešněmi
- 400 g čerstvých třešní zbavených pecek
- 100 g hladké mouky
- 5 lžic kakaa
- 100 g cukru
- 5 vajec
- 1,5 balíčku vanilkového cukru
- 100 g tvarohu
- 1-2 cl třešňovice
- několik vypeckovaných kompotových třešní
- práškový cukr
Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků, 50 g cukru a trošky vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme mouku, kakao, žloutky, zbytek cukru a jeden balíček vanilkového cukru a směs opatrně vmícháme do sněhu.
Těsto přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy, posypeme čerstvými třešněmi a 30 minut necháme péct v troubě předehřáté na 180°C.
Kompotové třešně vmícháme do tvarohu, rozmíchaného s cukrem a vanilkovým cukrem a přilijeme třešňovici. Před podáváním jednotlivé porce dortu ozdobíme tvarohovou polevou a posypeme práškovým cukrem.
—————
Čokoládový dortík s mandarinkami
Doba přípravy: asi 70 minut
1 kousek asi 1 375 kJ/ 330 kcal
12 kousků
- 4 vejce
- 160 g jemného pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 160 g polohrubé mouky
- 1 lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Krém:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 g šlehačky
- 4 lžíce studeného čokoládového pudinku
- 1 lžička rumu
- 200 g čokolády na vaření
- 4 mandarinky
- lístky meduňky
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně vmícháme asi 30 g cukru. Potom do sněhu přidáme za stálého šlehání žloutky se zbývajícím cukrem a nakonec vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
Těsto ihned vložíme do vymazané, strouhankou vysypané formy. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Hotový dort vyndáme z formy, necháme vychladnout, podélně prokrojíme a naplníme krémem.
Krém: do mísy dáme změklé máslo a utřeme je s cukrem do pěny. Potom za stálého tření přidáme po částech čokoládový pudink, nakonec přidáme lžíci rumu. Dvě lžíce krému necháme na ozdobu. Krémem naplněný dort přiklopíme a polijeme rozehřátou čokoládou. Nožem naplocho ji rozetřeme po celém dortu a necháme vychladnout. Nakonec dort ozdobíme zbylým krémem, oloupanými, na kolečka nakrájenými mandarinkami, šlehačkou a lístky meduňky.
—————