Vánoční
Vánoční dort
16 kousků
Korpus:
- 7 vajec
- 140 g moučkového cukru
- 60 g strouhaných vlašských ořechů
- 140 g hladké mouky
- 30 g kakaa
Krém:
- 300 ml mléka
- 50 ml rumu
- 80 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
Šlehačka:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček vanilkového cukru
Dohotovení:
- 150 g čokoládové polevy
- 50 g pražených mandlových lupínků
- marcipánové hvězdičky na ozdobu
Žloutky vyšleháme s 1/2 cukru a 3 lžícemi horké vody. Z bílků a cukru připravíme sníh. Hmoty spojíme, vmícháme ořechy a mouku s kakaem. Pečeme při 160 °C asi 45 minut. Vychladlý korpus prokrojíme na 3 díly.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Vychladlý rozšleháme s máslem, ořechy a rumem. Připravíme si šlehačku.
Vrstvíme: korpus, 2/3 krému, korpus, 1/2 šlehačky, korpus. Dort potřeme krémem a rozehřátou polevou. Boky obalíme v mandlích. Ztuhlý ozdobíme šlehačkou a hvězdami.
—————
Vánoční hvězda
6 kousků
Korpus:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 80 g prosáté hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- tuk a hrubá mouka na formu
Krém:
- 200 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 50 ml vaječného likéru
- 200 g másla
Dohotovení:
- 100 g rozehřáté čokoládové polevy
- hroznové víno a marcipánové hvězdičky na ozdobu
Vejce vyšleháme s cukrem, pak vmícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Ve vymazané a vysypané formě o průměru 16 cm těsto pečeme při 160 °C asi 40 minut.
Vychladlý korpus uvolníme z formy a prokrojíme na 3 díly. Máslo vyšleháme na krém za postupného přidávání kondenzovaného mléka a likéru. Část si necháme na ozdobu, zbylým propojíme korpusy. Dort polijeme polevou a necháme ztuhnout.
Nakonec ho rozkrájíme na 6 dílů. Dozdobíme je a poté složíme do tvaru hvězdy.
—————