Placičky
Kávové placičky
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 684 kJ/ 163 kcal
24 kousků
Těsto:
- 4 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžíce mleté kávy
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 100 g jemně nastrouhaných ořechů
- 60 g másla
Krém:
- 300 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžíce mleté kávy
- 250 g másla
Dohotovení:
- 100 g čokoládové polevy na zdobení
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Lehce do něj vmícháme mletou kávu, prosátou mouku, kakao, jemně nastrouhané ořechy a nakonec rozpuštěné máslo.
Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečící papírem nastříkáme placičky v průměru 6 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu a pak opatrně odtrhneme z papíru.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Necháme ho vychladnout a přidáme mletou kávu. Pak krém rozšleháme a přidáme na kousky nakrájené máslo a vyšleháme dohladka.
Hotový krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme jej na polovinu placiček. Všechny slepíme s druhou polovinou placiček a jejich povrch ozdobně přestříkáme rozpuštěnou čokoládou. Necháme ztuhnout.
—————
Laskonky s opilým krémem
12 kousků
Korpus:
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 50 g strouhaného kokosu
Krém:
- 300 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g změklého másla
- 50 ml brandy
- 50 g čokolády na vaření
Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Moučkový cukr prosijeme s kokosem a vmícháme do sněhu.
Lžící vytvarujeme z těsta malé hromádky, které na plechu rozetřeme do oválků. Sušíme je v troubě při 130 °C asi 50 minut.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravíme pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Přidáme máslo, brandy a vyšleháme.
Do krému vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Laskonky pomocí cukrářského sáčku naplníme a v lednici necháme zatuhnout.
—————
Placičky s kávovou náplní
1 kousek asi 185 kcal/ 776 kJ
25 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 140 g hery
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 30 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 2 lžíce mleté kávy
- 150 g čokolády na vaření
Dohotovení:
- 150 g mléčné čokoládové polevy
- 50 g hořké čokoládové polevy
Na vál prosijeme mouku s cukrem. Uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a přidáme na kousky nakrájený tuk. Nejdříve zpracujeme nožem a pak rukama propracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj oválky o velikosti 8 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Smetanu svaříme s cukrem, přidáme kakao a mletou kávu. Necháme krátce povařit, odstavíme z ohně a přidáme čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom necháme náplň v chladničce ztuhnout.
Ztuhlou náplň rozšleháme, cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou ji nastříkáme na polovinu oválků a zbylými přiklopíme. Dáme do chladničky ztuhnout. Pak polijeme vrchní díl mléčnou polevou. Po jejím zatuhnutí ještě oválky pomocí malého papírového kornoutku ozdobně přestříkáme polevou tmavou.
—————