Roládky

Rafaelo roládky

Doba přípravy: 30 minut

1 kousek 170 kcal

24 kousků 

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 80 g polohrubé mouky

Na náplň:

  • 600 ml mléka
  • 2 balíčky kokosového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla

Na ozdobení:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g plátkových mandlí

Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení ihned stáhneme papír a srolujeme.

Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý puding, který necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a ve 2 fázích vmícháme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.

Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na 3 úzké pásky. Krém rozdělíme na pásky, rozetřeme a zabalíme roládu. Povrch potřeme krémem a obalíme v kokosu. Vzniklé tři rolády dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme asi na 6 cm kousky a na řezu obalíme plátkovými mandlemi.

—————

Štafetky

 

Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)

1 kousek asi 324 kcal/ 1 358 kJ

8 kousků

Těsto: 

  • 30 g lískových oříšků
  • 4 bílky
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky

 Náplň: 

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody

 Dohotovení:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g nastrouhaných oříšků na obalení

 

Lískové oříšky nastrouháme najemno. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a lískové oříšky. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (rozměr plátu 50 x 20 cm). Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 10 minut.

Upečený korpus na povrchu lehce poprášíme hladkou moukou a otočíme na čistící pečící papír. Necháme vychladnout a pak papír z korpusu opatrně odtrhneme.

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Kávu spaříme horkou vodou a přidáme společně s prosátým moučkovým cukrem k máslu. Vše vyšleháme do pěny.

Vychladlý korpus potřeme náplní, stočíme pomocí papíru do rolády a pevně stáhneme. Roládu zabalenou do papíru necháme v chladničce ztuhnout. Pak ji rozbalíme a nakrájíme na kousky dlouhé 6 cm.

Polevu rozehřejeme na vodní lázni a štafetky do ní našikmo namáčíme. Jeden konec obalíme v nastrouhaných oříškách. Necháme v chladničce ztuhnout a pak podáváme.

—————