Roládky
Rafaelo roládky
Doba přípravy: 30 minut
1 kousek 170 kcal
24 kousků
Na těsto:
- 4 vejce
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 80 g polohrubé mouky
Na náplň:
- 600 ml mléka
- 2 balíčky kokosového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
Na ozdobení:
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g plátkových mandlí
Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení ihned stáhneme papír a srolujeme.
Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý puding, který necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme do pěny a ve 2 fázích vmícháme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.
Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na 3 úzké pásky. Krém rozdělíme na pásky, rozetřeme a zabalíme roládu. Povrch potřeme krémem a obalíme v kokosu. Vzniklé tři rolády dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout. Po ztuhnutí nakrájíme asi na 6 cm kousky a na řezu obalíme plátkovými mandlemi.
—————
Štafetky
Doba přípravy: 70 minut (bez doby tuhnutí)
1 kousek asi 324 kcal/ 1 358 kJ
8 kousků
Těsto:
- 30 g lískových oříšků
- 4 bílky
- 80 g cukru krupice
- 40 g hladké mouky
Náplň:
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
Dohotovení:
- 100 g čokoládové polevy
- 50 g nastrouhaných oříšků na obalení
Lískové oříšky nastrouháme najemno. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a lískové oříšky. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (rozměr plátu 50 x 20 cm). Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 10 minut.
Upečený korpus na povrchu lehce poprášíme hladkou moukou a otočíme na čistící pečící papír. Necháme vychladnout a pak papír z korpusu opatrně odtrhneme.
Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Kávu spaříme horkou vodou a přidáme společně s prosátým moučkovým cukrem k máslu. Vše vyšleháme do pěny.
Vychladlý korpus potřeme náplní, stočíme pomocí papíru do rolády a pevně stáhneme. Roládu zabalenou do papíru necháme v chladničce ztuhnout. Pak ji rozbalíme a nakrájíme na kousky dlouhé 6 cm.
Polevu rozehřejeme na vodní lázni a štafetky do ní našikmo namáčíme. Jeden konec obalíme v nastrouhaných oříškách. Necháme v chladničce ztuhnout a pak podáváme.
—————