Větrníky

Čokoládová Paříž

  • 405 ml vody
  • 120 ml oleje
  • 3 g soli
  • 290 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 6 vajec

Náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 38 g kakaa
  • čokoláda a máslo na polevu

Kakao smícháme s moukou a těsto připravíme tak, že svaříme vodu s olejem a solí a pak vsypeme mouku. Za stálého míchání prohřejeme až se těsto přestane lepit. Postupně přidáváme vejce a nastříkáme na plech větrníčky. Upečeme.

Pařížská šlehačka: vařící smetanu stáhneme z plotny, vmícháme cukr a kakao a znovu provaříme. Po vystydnutí necháme přes noc v chladničce a další den vyšleháme. Větrník rozkrojíme, vršek potáhneme rozehřátou čokoládou smíchanou s máslem, na spodní díl nastříkáme pařížskou šlehačku.

—————

Paris Brest

  • 225 g másla
  • 5 g soli
  • 40 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 275 g hladké mouky
  • 8 vajec

Krém:

  • 450 g cukru
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • 1 lžíce glukozového sirupu
  • 5 - 6 bílků
  • 500 g másla
  • 1 sáček čokoládového pudinku

Máslo rozpustíme a přidáme sůl, cukr, mléko a vodu. Vsypeme mouku a za stálého míchání prohřejeme. Do hladkého těsta pak postupně vmícháme vejce. Na plechu vyloženém pečícím papírem děláme kornoutkem velké kopečky, které vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Když vyběhnou, zmírníme na 150 °C a pečeme 15 minut.

Ze smetany uvaříme pudink a necháme vychladnout. Pak jej vymícháme s máslem, cukrem a sirupem do pěny a přidáme pevný sníh z bílků. Hotovým krémem, do nějž lze přidat i sekané ořechy, naplníme rozkrojené větrníky.

—————

Prezidenstké větrníčky

 

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g hery
  • 20 g droždí
  • 5 lžic vlažného mléka
  • lžička cukru

Náplň: 

  • 120 g mletých ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • moučkový cukr na posypání

 

Droždí rozetřeme s cukrem a vlažným mlékem a zpracujeme s moukou a herou na hladké těsto. Hned vyválíme na plát, nakrájíme na čtverce, do středu dáme lžičku náplně, v rozích nařízneme a složíme do tvaru větrníčků.

Příprava náplně: Svaříme ořechy s cukrem a mlékem, necháme vychladnout. Větrníčky ukládáme na plechu do středně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Upečené sypeme moučkovým cukrem.

—————

Větrník s krémem a karamelovou šlehačkou

  • 405 ml vody
  • 120 ml oleje
  • 3 g soli
  • 300 g hladké mouky
  • 6 vajec

Krém:

  • 250 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 ml 33% šlehačky

Karamelová šlehačka:

  • 100 g cukru
  • 100 ml šlehačky
  • 300 ml ušlehané šlehačky
  • fondánová poleva

Svaříme vodu, olej a sůl a pak vsypeme mouku. Za stálého míchání prohřejeme, až se těsto přestane lepit. Vyklopíme do misky šlehacího strojku a mícháme plochou metlou. Postupně přidáme vejce a zpracováváme, až je těsto hladké. Cukrářským sáčkem a trubičkou stříkáme na pečící fólii větrníky (spirálovitě do kolečka a vždy od vnější strany do středu).

Pečeme při 230 °C a dokončíme v pootevřené troubě při 150 °C asi 35 minut.

Krém: mléko, cukr i pudink přivedeme za stálého míchání k varu, krátce povaříme a dáme zchladnout. Studený krém lehce smícháme s ušlehanou smetanou.

Karamelová šlehačka: v hrnci utavíme krupicový cukr a za stálého míchání zalijeme smetanou. Krátce povaříme a necháme vystydnout. Do vychlazeného karamelu vmícháme ušlehanou smetanu a spojíme v nadýchanou pěnu. Větrník rozkrojíme, vrchní díl potáhneme fondánovou polevou, na spodní nastříkáme cukrářským sáčkem krém po obvodu korpusu a do středu pak karamelovou šlehačku.

—————

Větrníky s jahodami

Větrníky s jahodami

20 kousků

Těsto:

  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 4 velká vejce

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g pokrájeného másla
  • asi 250 g pokrájených jahod
   Jahodová poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 lžíce jahodového sirupu


 Do kastrolu nalijeme 250 ml vody, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme mouku, snížíme teplotu a důkladně      mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit. Po částečném zchladnutí postupně vmícháme vejce.

 Cukrářským sáčkem nastříkáme na vymaštěný plech větrníky o průměru 6 cm. Při 200°C pečeme 30 minut. Vychladlé  rozkrojíme.

 Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém. Po vychladnutí ho rozšleháme, přidáme máslo, nastříkáme na spodní díly a  poklademe jahody. Horní díly potřeme polevou.

    

 

 

—————