Větrníky
Čokoládová Paříž
- 405 ml vody
- 120 ml oleje
- 3 g soli
- 290 g hladké mouky
- 10 g kakaa
- 6 vajec
Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru krupice
- 38 g kakaa
- čokoláda a máslo na polevu
Kakao smícháme s moukou a těsto připravíme tak, že svaříme vodu s olejem a solí a pak vsypeme mouku. Za stálého míchání prohřejeme až se těsto přestane lepit. Postupně přidáváme vejce a nastříkáme na plech větrníčky. Upečeme.
Pařížská šlehačka: vařící smetanu stáhneme z plotny, vmícháme cukr a kakao a znovu provaříme. Po vystydnutí necháme přes noc v chladničce a další den vyšleháme. Větrník rozkrojíme, vršek potáhneme rozehřátou čokoládou smíchanou s máslem, na spodní díl nastříkáme pařížskou šlehačku.
—————
Paris Brest
- 225 g másla
- 5 g soli
- 40 g cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml vody
- 275 g hladké mouky
- 8 vajec
Krém:
- 450 g cukru
- 3 dl smetany ke šlehání
- 1 lžíce glukozového sirupu
- 5 - 6 bílků
- 500 g másla
- 1 sáček čokoládového pudinku
Máslo rozpustíme a přidáme sůl, cukr, mléko a vodu. Vsypeme mouku a za stálého míchání prohřejeme. Do hladkého těsta pak postupně vmícháme vejce. Na plechu vyloženém pečícím papírem děláme kornoutkem velké kopečky, které vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Když vyběhnou, zmírníme na 150 °C a pečeme 15 minut.
Ze smetany uvaříme pudink a necháme vychladnout. Pak jej vymícháme s máslem, cukrem a sirupem do pěny a přidáme pevný sníh z bílků. Hotovým krémem, do nějž lze přidat i sekané ořechy, naplníme rozkrojené větrníky.
—————
Prezidenstké větrníčky
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g hery
- 20 g droždí
- 5 lžic vlažného mléka
- lžička cukru
Náplň:
- 120 g mletých ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- moučkový cukr na posypání
Droždí rozetřeme s cukrem a vlažným mlékem a zpracujeme s moukou a herou na hladké těsto. Hned vyválíme na plát, nakrájíme na čtverce, do středu dáme lžičku náplně, v rozích nařízneme a složíme do tvaru větrníčků.
Příprava náplně: Svaříme ořechy s cukrem a mlékem, necháme vychladnout. Větrníčky ukládáme na plechu do středně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Upečené sypeme moučkovým cukrem.
—————
Větrník s krémem a karamelovou šlehačkou
- 405 ml vody
- 120 ml oleje
- 3 g soli
- 300 g hladké mouky
- 6 vajec
Krém:
- 250 ml mléka
- 40 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 200 ml 33% šlehačky
Karamelová šlehačka:
- 100 g cukru
- 100 ml šlehačky
- 300 ml ušlehané šlehačky
- fondánová poleva
Svaříme vodu, olej a sůl a pak vsypeme mouku. Za stálého míchání prohřejeme, až se těsto přestane lepit. Vyklopíme do misky šlehacího strojku a mícháme plochou metlou. Postupně přidáme vejce a zpracováváme, až je těsto hladké. Cukrářským sáčkem a trubičkou stříkáme na pečící fólii větrníky (spirálovitě do kolečka a vždy od vnější strany do středu).
Pečeme při 230 °C a dokončíme v pootevřené troubě při 150 °C asi 35 minut.
Krém: mléko, cukr i pudink přivedeme za stálého míchání k varu, krátce povaříme a dáme zchladnout. Studený krém lehce smícháme s ušlehanou smetanou.
Karamelová šlehačka: v hrnci utavíme krupicový cukr a za stálého míchání zalijeme smetanou. Krátce povaříme a necháme vystydnout. Do vychlazeného karamelu vmícháme ušlehanou smetanu a spojíme v nadýchanou pěnu. Větrník rozkrojíme, vrchní díl potáhneme fondánovou polevou, na spodní nastříkáme cukrářským sáčkem krém po obvodu korpusu a do středu pak karamelovou šlehačku.
—————
Větrníky s jahodami
20 kousků
Těsto:
- 100 g másla
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 4 velká vejce
Náplň:
- 300 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 100 g pokrájeného másla
- asi 250 g pokrájených jahod
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 2 lžíce jahodového sirupu
Do kastrolu nalijeme 250 ml vody, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme mouku, snížíme teplotu a důkladně mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit. Po částečném zchladnutí postupně vmícháme vejce.
Cukrářským sáčkem nastříkáme na vymaštěný plech větrníky o průměru 6 cm. Při 200°C pečeme 30 minut. Vychladlé rozkrojíme.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém. Po vychladnutí ho rozšleháme, přidáme máslo, nastříkáme na spodní díly a poklademe jahody. Horní díly potřeme polevou.
—————