Kulajdy

Kulajda

 

4 porce

  • 800 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 300 g oloupaných brambor
  • 200 g čerstvých lesních hub
  • 1 menší oloupaná cibule
  • 50 g másla
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 4 vejce uvařená na hniličku
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • čerstvý kopr na ozdobu

V hrnci na másle orestujeme kostičky cibule. Přisypeme plátky hub, krátce je osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme kousky brambor, sůl, pepř a kmín. Pozvolna vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké.

Mouku dobře rozmícháme v zakysané smetaně a pak ji za stálého míchání přidáme do polévky. Prováříme ještě asi 15 minut. Polévku rozdělíme do talířů, doplníme rozpůleným vejcem a ozdobíme koprem.

TIP: do kulajdy můžeme také vmíchat nasekaný kopr

—————

Kulajda s houbami

 

  • 125 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 4 větší brambory
  • 2 vejce
  • houby
  • kopr
  • sůl
  • ocet
  • bílý pepř

Z másla a mouky vytvoříme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme očištěné a na kostky nakrájené brambory i houby a vaříme doměkka.

Poté rozšleháme vejce a přidáme do něj najemno nakrájený kopr. Dochutíme solí, pepřem a octem.

Tip: před dokončemím odebereme malé množství polévku a do ní vmícháme ocet, pak vrátím zpět do hrnce. Pokud bychom přidali ocet přímo, polévka se může srazit.

—————

Kulajda z čerstvých hub

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 1 770 kJ/ 420 kcal

4 porce

  • 300 g brambor
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 l vody
  • 250 ml smetany
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička kmínu
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Houby důkladně očistíme, vložíme do cedníku, propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pak je nakrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nasekanáme nadrobno a očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Vše společně s houbami vložíme do hrnce s vodou, přidáme kmín, pepř, sůl a uvaříme doměkka.

Z tuku a hladké mouky připravíme zlatavou jíšku, kterou dobře rozšleháme se smetanou. Potom ji opatrně vlijeme do polévky, rozmícháme a vaříme ještě asi 10 minut. Podle chuti potom dosolíme.

Hotovou polévku ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem nebo s topinkou s česnekem.

 

—————