Krůtí
Čínská krůtí polévka
4 porce
- 700 g krůtího stehna s kostí
- 90 g čínského zelí
- 20 g sušeného jidášova ucha
- 30 g čínských skleněných nudlí
- 1 chilli paprička
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1/2 menšího pórku
- sůl
- bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička sójové omáčky
- mletý černý pepř
Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme. Stehno vložíme do studené vody, přidáme sůl, zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř. Přivedeme k varu. Pozvolna vaříme alespoň hodinu.
Jidášovo ucho necháme ve studené vodě nabobtnat. Poté scedíme. Stehno vyjmeme a obereme.
Vývar přecedíme do druhého hrnce. Přidáme do něj ucho, nakrájené zelí a pórek. Krátce povaříme. Dochutíme sojovou omáčkou, solí a pepřem.
Nudle uvařené v osolené vodě vložíme s nakrájenou papričkou a masem do polévky.
—————
Krůtí polévka se sýrovými knedlíčky
4 porce
- 400 g krůty
- 150 g kořenové zeleniny
- polévkové koření
- sůl
Knedlíčky:
- 200 g eidamu
- 3 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce
- petrželka
- muškátový oříšek
Krůtí maso očistíme, dobře omyjeme a vložíme do většího hrnce. Kořenovou zeleninu očistíme, rozkrojíme na menší kousky a také vložíme do hrnce k masu.
Maso a zeleninu zalijeme vodou, přidáme polévkové koření a osolíme. Necháme vařit minimálně hodinu, aby nám vznikl dobrý vývar. Během vaření sbíráme případnou pěnu.
Nastrouháme eidam. Přidáme vajíčko, nasekanou petrželku a muškátový oříšek. Promícháme společně s moukou a tvoříme malé knedlíčky.
Hotový vývar přecedíme a zaváříme do něj knedlíčky. Pokrájíme krůtí mso a kořenovou zeleninu a společně vložíme do polévky.
—————
Rajská polévka s krůtím masem
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 326 kcal/ 1 364 kJ
4 porc
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 400 g sterilovaných rajčat
- 2 lžíce oleje
- 400 g krůtího masa nakrájeného na kousky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 60 g čočky
- 60 g lámaných krupek
- 800 ml drůbežího vývaru
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- snítka tymiánu
- lžička soli
- špetka drceného pepře
- 6 lžiček tabasca
- snítka kudrnky
Cibuli, mrkev a celer očistíme. Cibuli a celer nakrájíme nadrobno, mrkev na kolečka a rajčata na menší kousky.
V hrnci rozpálíme olej a asi 5 minut na něm opékáme na kostičky nakrájené krůtí maso. Přidáme celer, mrkev, cibuli, rajčata a protlak a zalijeme vývarem.
Přisypeme přebranou a propláchnutou čočku a krupky. Ochutíme tymiánem, majoránkou a mletým pepřem. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme ještě asi 40 minut.
Polévku dochutíme solí, tabascem a nasekanou kudrnkou. Rozlijeme ji do misek a dozdobíme bylinkami. Podáváme ji s nasucho opečenými plátky veky.
—————