Pórkové

Jemná gratinovaná pórková polévka

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 831 kJ/ 437 kcal

4 porce

  • 400 g pórku
  • 30 g másla
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 800 ml vývaru
  • 150 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • 2 bílky
  • 50 g sýra
  • 4 plátky veky
  • 1 jarní cibulka

Pórek očistíme a nakrájíme na drobná kolečka. Orestujeme je na rozehřátém másle, osolíme a opepříme. Vše potom zalijeme teplým vývarem a krátce společně povaříme.

Smetanu rozšleháme se žloutky a za stálého míchání pomalu vlijeme do polévky. Vše povaříme asi 20 minut a dochutíme muškátovým oříškem.

Bílky vyšleháme na pevný sníh. Sýr nastrouháme najemno a zlehka ho promícháme s bílkovým sněhem.

Plátky veky opečeme nasucho v troubě. Polévku nalijeme do misek, přikryjeme opečenými plátky veky a přidáme sýrovou směs. Vše zprudka zapékáme ve vyhřáté troubě asi 5 minut. Dozlatova zapečenou polévku ozdobíme nadrobno nakrájenou cibulkou a podáváme.

—————

Pórková polévka s vínem

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 2 915 kJ/ 696 kcal

4 porce

  • 600 g pórku
  • 60 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • 600 ml vývaru
  • 40 g mouky
  • 100 ml 30 % smetany
  • 200 g jemného taveného sýra
  • mletý bílý nebo barevný pepř
  • 120 g bavorské sekané
  • 2 plátky toastového chleba
  • 2 lžíce oleje

Pórek dobře očistíme a odkrojíme poškozené části. Nakrájíme ho na kolečka, důkladně propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.

V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a pórek na něm krátce orestujeme. Podlijeme vínem, osolíme a podusíme. Přilijeme vývar a přivedeme k varu.

Ze zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Přilijeme asi 200 ml vody, rozšleháme a vlijeme do polévky. Dobře rozmícháme, přivedeme k varu a necháme vařit asi 15 minut. Nakonec přilijeme smetanu a přidáme na kousky nakrájený tavený sýr, který necháme v polévce rozpustit. Hotovou polévku podle potřeby osolíme a opepříme.

Sekanou a chléb nakrájíme na stejné kousky, napíchneme je na špízy nebo špejle a opečeme v rozehřátém oleji dozlatova. Hotovou polévku rozdělíme do misek a doplníme ji opečenými špízky.

—————

Pórkový krém

 

Doba přípravy: zhruba 50 minut

1 porce asi 2 065 kJ/ 495 kcal

4 porce

  • 500 g pórku
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce sekaných bylinek (bazalka, estragon, kerblík, kudrnka)
  • kostka zeleninového vývaru
  • bílý mletý pepř
  • 3/4 l vody
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • sůl

Očištěný a omytý pórek nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo a pórek na něm podusíme. Zalijeme jej vodou, přidáme sůl, kostku vývaru a vaříme tak dlouho, až pórek změkne. Z druhé části másla a mouky připravíme světlou  jíšku, vmícháme ji do polévky a dobře provaříme. Potom všed podle chuti osolíme a opepříme.

Ponorným mixérem polévku vymixujeme dohladka, přecedíme ji přes hustý cedník, přidáme šlehačku a pak již dál nevaříme.

Očištěné papriky rozkrojíme, zbavíme všech semínek a nakrájíme na tenké nudličky, které podusíme na másle. Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, zalijeme polévkou a posypeme nasekanými bylinkami. Pokud čekáme hosty, můžeme se pokusit o překvapení. Koupíme velké červené papriky (podle počtu strávníků) a ozdobným vykrajovátkem, jak je na obrázku vykrájíme ozdobné mističky.

—————

Smetanová pórková polévka

 

Doba přípravy asi 45 minut

1 porce asi 338 kcal/ 1 417 kJ

4 porce 

  • 2 pórky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 kostka bujónu
  • 2 vejce
  • 250 ml sladké smetany
  • 1 lžíce vegety
  • mletý černý pepř
  • 1 houska na krutony
  • sůl

 

Pórek důkladně očistíme a odkrojíme poškozené konce. Opláchneme ho, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce nalijeme asi 1 litr vody, přidáme pórek a vaříme asi 10 minut téměř doměkka.

Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozmícháme ji s trochou vývaru a přilijeme k pórku. Necháme provařit ještě asi 10 minut.

Do vroucí vody přidáme bujón nebo masox a postupně přiléváme rozšlehaná vejce. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme vegetou, solí a pepřem a povaříme asi 5 minut.

Během vaření polévky nakrájíme housku na kostičky, které opečeme nasucho v troubě. Polévku podáváme s opečenými krutony.

—————

Zimní pórková polévka

 

 

  • 2 středně silné pórky
  • 1 pár kuřecích párků
  • máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • muškátový oříšek nebo květ
  • bílý pepř

 

Na rozpuštěné máslo dáme podusit pórek nakrájený na kolečka. Po chvilce zapášíme moukou, zamícháme a orestujeme. Zalijeme za stálého míchání vlažnou vodou, osolíme a  opepříme a na malém plameni vaříme. Asi za 5 minut přidáme na kolečka nakrájený párek. Vše spolu necháme vařit 15 minut. Nakonec přidáme špetku mletého muškátového oříšku nebo květu. Teplo z polévky rozvine chuť koření a provoní celý pokrm. Podáváme s pečivem.

—————