Studené polévky

Borůvková polévka

4 porce

 

  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g borůvek
  • 100 g zakysané smetany

 

 

Krutonky:

 

  • 2 plátky toastového chleba
  • 50 g másla

 

Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém másle kostičky velmi zvolna opečeme dozlatova.

Mléko osladíme moučkovým a vanilinovým cukrem a převařme. Odstavíme ho a necháme vychladnout.

Asi 200 g očištěných borůvek rozmixujeme a propasírujeme. Společně se zakysanou smetanou je vmícháme do vychladlého mléka.

Polévku rozdělíme do misek. Každou porci ozdobíme zbylými borůvkami a chlebovými krutonky.

—————

Chlódnik

  • 1 litr kefíru
  • 6 lžic smetany (může být i zakysaná)
  • 3 uvařené a oloupané červené řepy
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 střední salátová okurka
  • 1/2 svazečku pažitky
  • 100 g bůčku
  • 5 uvařených bambor
  • sůl
  • pepř

Žloutky oddělíme od bílků a utřeme žloutky se solí. Do středně velké mísy nastrouháme řepu na struhadle s většími oky. Přidáme žloutky, nasekanou pažitku, nastrouhanou okurku a smetanu. Promícháme a vmícháme i nasekané bílky a kefír, vše ochutíme pepřem a opatrně ještě solí. Necháme vychladit nejméně  hodinu v lednici. Bůček nakrájíme na kostičky a osmažíme. Brambory uložíme na talíř a posypeme osmaženým bůčkem. K tomu přidáme do samostatných misek nebo hrnečků porci připraveného chlódniku.

—————

Hrášková polévka s mátou

 

  • svazek čerstvé máty nebo meduňky
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká bílá pokrájená cibule
  • 1 lžička soli
  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 1,2 kg hrášku (i mraženého)

 

Drobnější lístky máty vložte do tvořítka na led a zalijte vodou, dejte zmrazit. Máslo rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm cibuli. Osolte, opepřete a na mírném plameni poduste asi 10 minut, až cibule zesklovatí. Přidejte vývar a hrášek, povařte asi 4 minuty, přesuňte do mísy a postavte ji do ledové vody.

Vychladlou polévku rozmixujte. Podávejte s mátovými ledovými kostkami nebo ledovou tříští, případně ozdobené lístky máty.

 

TIP: Vylepšené mátové nebo meduňkové ledové kostky vzniknou, když bylinu přelijete vroucí vodou a necháte asi 2 hodiny stát, až voda nasákne její vůni a trochu se zbarví. Mátu pak sceďte a vodu rozlijte do tvořítek na led, kam ještě můžete přidat lísteček. Zmražte.

—————

Kukuřicová polévka

 

  • 4 sáčky mražené kukuřice
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 hrnek mléka
  • 1/3 hrnku limetkové šťávy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka cayenského pepře
  • 250 g vařených krevetek
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek malých rajčátek
  • 1 avokádo

 

Rozmixujeme kukuřici, jogurt, mléko, limetkovou šťávu, koriandr a cayenský pepř. Přelijeme do polévkové mísy a přidáme nasekané krevetky (několik odložíme stranou na ozdobu talířů), osolíme a opepříme. Polévku podáváme ozdobenou rozpůlenými rajčaty, nakrájeným avokádem a celou krevetkou.

—————

Okurková polévka

  • 4 velké okurky
  • 600 ml smetany
  • 500 ml bílého jogurtu
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sekané petrželové natě
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Nasekanou petrželku smíchejte s olejem a rozetřeným česnekem. Nakonec přidejte smetanu. Směs osolte a přidejte  pepř. Okurky oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka. Vše dejte vychladit do lednice a před podáváním zalijte jogurtem smíchaným s pepřem a solí. 

—————

Okurková polévka Tarator

Okurková polévka Tarator
  • 6 dl jogurtu
  • 5 dl mléka
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 500 g salátových okurek
  • 3 lžíce kopru
  • 4 lžíce jader vlašských ořechů

 

Jogurt rozšleháme s mlékem, osolíme, opepříme a smícháme s prolisovaným česnekem. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené okurky smíchané s olejem. Polévku necháme 3 hodiny vychladit v ledničce. Před podáváním rozdělíme na talíře a ozdobíme nadrobno nasekaným koprem a rozsekanými jádry vlašských ořechů.

—————

Rajská polévka s cibulí a okurkou

4 porce

 

  • 1,2 kg rajčat z konzervy
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1/2 salátové okurky
  • asi 3 lžíce citronové šťávy
  • asi 2 lžičky tabasca
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

 

Sterilovaná rajčata vyklopíme, osolíme a dochutíme citronovou šťávou a tabascem.

Stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Opečeme je na oleji a přilijeme do rajčat. Polévku rozmixujeme a necháme vychladit.

Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Okurku omyjeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu osolíme a promícháme.

Vychlazenou polévku rozdělíme do mističek. Porce ozdobíme okurkou a cibulí.

—————

Studená polévka gazpacho - dietní

1 porce 718 kJ

4 porce

  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 - 3 lžíce vinného octa
  • 1 salátová okurka
  • 3 krajíčky toastového chleba
  • sůl
  • pepř
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru

Papriky nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, 2 stroužky česneku na tenké plátky. Na troše olivového oleje osmažíme cibulku a papriky (asi 20 minut), 3 minuty před koncem přidáme plátky česneku a necháme vychladnout. Z krajíčků toastového chleba odkrojíme kůrky, zalijeme vodou a lehce rozmělníme prsty.

Okurku oloupeme, rozkrojíme napůl a semínka odstraníme, zbytek nastrouháme na hrubším struhadle. Do větší mísy vyklopíme rajčata, zalijeme vodou  nebo vývarem a metličkou promícháme. Přidáme rozmočený chléb, papriku s cibukou a česnekem, okurku a poslední stroužek česneku. Osolíme, opepříme a dochutíme octem. Dáme na 1 - 3 hodiny chladit a poté podáváme.

—————

Studená polévka s jogurtem

4 porce

 

  • 900 g selského bílého jogurtu Hollandia
  • 2 dl panenského olivového oleje
  • 6 vajec natcrdo
  • 100 g tenkých plátků anglické slaniny
  • svazek ředkviček
  • svazek jarní cibulky
  • petrželová nať
  • mladé kopřivy
  • vegeta
  • hrubě mleté chilli papričky
  • semínka slunečnice, dýně a pinie

 

Selský jogurt vymícháme s olejem a kořením do hladké krémovité konzistence. Ředkvičky nakrájíme na malé měsíčky, cibulku, petrželku, kopřivy na proužky. Připravenou zeleninu i bylinky vmícháme do jogurtové směsi a uložíme na 30 minut do chladu, aby se chuti dobře spojily. Jedno vejce natvrdo nakrájíme na plátky, zbylá na kostičky. Slaninu opečeme na pánvi dozlatova. Kostky vajec vmícháme do polévky a pak nalijeme do talířů. Povrch ozdobíme plátky vajec, slaninou a posypeme semínky. Polévka skvěle chutná s tyčinkami z listového těsta.

—————

Studený boršč

  • 1 l kefírového mléka
  • naložená červená řepa
  • 1 salátová okurka nebo 3 větší nakládačky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • mladá cibulka
  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr
  • sůl

Do mísy nalijeme kefírové mléko. Přidáme k němu červenou řepu a zamícháme. Pokrájíme okurku na malé kousky - asi jako do bramborového salátu. Můžeme ji také nastrouhat. Nakrájíme také čerstvou cibulku podle své chuti. Osolíme a zamícháme. Polévku nalijeme do talířů, přidáme nakrájená vařená vejce, kopr a jako ozdobu kysanou smetanu. Podáváme s malými vařenými bramborami.

—————