Slepičí

Belgická slepičí polévka

 

4 porce 

  • 1 očištěná slepice (1 kg)
  • 30 g másla
  • 2 tenké pórky
  • 2 cibule
  • 3 oloupané brambory
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 výhonku řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce  nasekaného kerblíku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička škrobové moučky (solamyl)

 

Slepici zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme asi 2 hodiny doměkka. Uvařené maso obereme a nakrájíme, vývar scedíme do jiného hrnce.

Celer, mrkev, pórek a oloupanou cibuli nakrájíme. Na másle zeleninu orestujeme a spolu s kostičkami brambor přidáme do vývaru. Uvaříme doměkka.

Smetanu se žloutkem i škrobem rozšleháme a postupně vmícháme do trochu zchladlé polévky. Dochutíme solí, pepřem, přidáme maso a ozdobíme kerblíkem.

—————

Slepičí vývar s noky

 

Doba přípravy: 130 minut

1 porce asi 1 490 kJ/ 356 kcal

4 porce

  • 1/2 slepice
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1/2 celeru s natí
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 1/2 lžičky nového koření
  • sůl
  • kousek pórku

Knedlíčky:

  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 150 g krupice
  • 1 lžíce nasekaných bylinek
  • sůl
  • bílý pepř

Očištěnou slepici rozdělíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Přidáme jednu očištěnou, na špalíčky nakrájenou mrkev, celer, oloupanou cibuli, celý pepř a nové koření. Vše zalijeme asi 2 litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na vývaru a připravíme si noky.

Změklé máslo utřeme s vejcem, přimícháme postupně krupici, nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Necháme krátce odležet. Lžičkou tvarujeme noky, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Měkkou slepici vyjmeme z hrnce. Maso obereme a nakrájíme na menší kousky. Vývar přecedíme do čistého hrnce a znovu přivedeme k varu. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou mrkev a pórek a krátce povaříme.

Do vývaru vložíme uvařené noky, můžeme přidat i nakrájené maso a prohřejeme. Hotovou polévku rozdělíme do talířů, dozdobíme bylinkami a podáváme.

—————

Zlatá slepičí polévka s rýží

4 porce

  • 1/2 slepice
  • 2 oloupané cibule
  • 2 očištěné mrkve
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 150 g rýže
  • 1 lžíce oleje
  • 1 nakrájená chilli paprička
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžička kari koření
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky na ozdobu

Slepici vložíme do osolené studené vody. Přidáme 1 rozpůlenou cibuli, 1 mrkev, pepř, bobkový list a hřebíčky. Maso zvolna vaříme asi 2 hodiny doměkka.

Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Zbylou cibuli i mrkev nakrájíme a na oleji orestujeme.

Slepici vyjmeme, v přecezeném vývaru uvaříme orestovanou zeleninu. Obrané maso, rýži a papričku v polévce ještě krátce povaříme. Ochutíme sojovou omáčkou, kari, zázvorem a muškátovým oříškem. Ozdobíme cibulkou.

—————