Čočkové
Čočková polévka na kyselo se sušenými švestkami
- 500 g čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 3 dl šlehačky
- hrst sušených švestek
- ocet
- cukr
Čočku dáme vařit, vodou v tomto případě šetříme, dáme jí asi tři prsty nad čočku, abychom polévku nemuseli později zahušťovat. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek, bobkový list a vaříme doměkka. Zalijeme šlehačkou, přidáme sušené švestky, krátce povaříme. Při dochucování šetříme cukrem, švestky jsou samy o sobě sladké dost.
—————
Čočková polévka s křupavou slaninou
- 1 lžíce oleje
- 2 menší pórky
- 8 plátků prorostlé slaniny + 2 plátky na ozdobení
- 400 g čočky
- 6 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- pepř
- sůl
- citron
- zakysaná smetana
Rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu a pórek nakrájený na nudličky, opékáme asi 3 minuty. Přidáme propláchnutou čočku a vývar, uvedeme do varu a vaříme doměkka. Osolíme a opepříme. Dokřupava opečeme dva plátky slaniny, rozlámeme je na kousky a zdobíme jimi porce polévky. Podáváme se lžičkou zakysané smetany a s dílkem citronu.
—————
Čočková polévka s palačinkovými nudlemi
4 porce
- 250 g přebrané, propláchnuté hnědé čočky
- 1 žloutek
- 120 ml mléka
- sůl
- 50 g prosáté hladké mouky
- ole na potření pánve
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 1 lžíce ostré hořčice
- 2 lžíce sekaných bylinek
Čočku zalijeme asi 1,3 l studené vody a necháme asi 2 hodiny bobtnat. Poté ji ve stejné vodě uvaříme doměkka.
Smícháme žloutek, mléko a špetku soli. Zapracujeme mouku a vymícháme hladké těsto. Na pánvi potřené olejem, upečeme palačinky, které pak nakrájíme na nudličky.
Na nahřáté pánvi krátce orestujeme slaninu s cibulí. Mícháme, dokud nezesklovatí. Oboje přidáme k uvařené čočce a necháme přejít varem.
Polévku dochutíme hořčicí, solí, bylinkami a přidáme palačinky.
—————
Čočková polévka se špenátem
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 1 465 kJ/ 349 kcal
4 porce
- 200 g čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst mladého špenátu
- 400 ml vývaru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička citronové kůry
- 1 snítka koriandru
- 60 g anglické slaniny
Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme asi 1 litrem vody. Pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Pak čočku přecedíme přes síto, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme dozlatova. Přidáme očištěný špenát, promícháme a podusíme asi 2 - 3 minuty.
Přisypeme okapanou čočku, okořeníme kmínem, najemno nastrouhanou citronovou kůrou, koriandrem a zalijeme vývarem, případně ještě dolijeme vodou.
Povaříme asi 15 minut. Rozdělíme do talířů a ozdobíme nasucho opečenou anglickou slaninou.
—————
Čočkovo-citronová polévka
Doba přípravy: 80 minut
4 - 6 porcí
- 200 g propláchnuté a odkapané čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekaná cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 oloupané, na kostky nakrájené brambory
- 1 l drůbežího či zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 8 plátků anglické slaniny
- 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- extra panenský olivový olej na zakapání
- sůl a pepř
Čočku dejte do velkého kastrolu a zalijte asi 1,5 l vody. Rychle přiveďte k varu, ztlumte na střední teplotu a zvolna vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Sceďte ji a nechte stranou.
V kastrolu rozehřejte olej. Asi 2 minuty restujte cibuli a česnek. Přidejte brambory, čočku a vývar, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Ztlumte na střední teplotu a zvolna vařte asi 15 minut, až brambory zkřehnou. Podle chuti osolte, okořeňte a přimíchejte citronovou šťávu.
Rozehřejte gril či troubu na nejvyšší teplotu. Slaninu pečte na plechu pod grilem 1 - 2 minuty dokřupava. Osušte ji ubrouskem, rozdrťte a polovinu vsypte do polévky. Zbytek smíchejte s petrželí a citronovou kůrou. Polévku podávejte zakápnutou olejem a posypanou směsí petržele a slaniny.
—————
Novoroční čočková polévka
4 porce
- 200 g čočky
- 60 ml oleje
- 150 g uzeného masa nakrájeného na kostičky
- 50 g mascarpone
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky oloupaného česneku nakrájeného na plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka drceného tymiánu
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1 nakrájená jarní cibulka
- mletý černý pepř
- sůl
Čočku na hodinu namočíme, propláchneme a uvaříme v 1,5 l vody doměkka (nerozvaříme). Na 1/2 oleje osmahneme cibuli a česnek. Přisypeme mouku a tymián, opražíme, zalijeme hrnkem studené vody a rozšleháme.
1/3 čočky odebereme a do zbylé s vývarem vmícháme cibulovou jíšku a mascarpone. Rozmixujeme a provaříme.
Mrkev osmahneme, podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Přidáme maso a cibulku. Do polévky vmícháme čočku, sůl, pepř a zeleninu s masem.
—————
Středomořská polévka s červenou čočkou
4 porce
- 1 velká cibule
- 3 brambory
- 1 červená paprika
- 2 malé chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce paprikového protlaku (jestli seženete)
- sůl
- 4 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 3 lístky šalvěje
- 2 rajčata
- 250 g propláchlé, loupané červené čočky
- 1 cuketa
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 2 lžíce sekaných bylinek na ozdobu
Na 3 lžících oleje orestujeme kostičky cibule. Přidáme nakrájené brambory, nudličky papriky a chilli papriček, prolisovaný česnek, rajský a paprikový protlak. Vše zalijeme asi 1 l vody. Osolíme, přidáme bylinky a přivedeme k varu.
Rajčata spaříme, oloupeme. Šťávu slijeme do polévky a dužinu nakrájíme.
Když jsou brambory měkké, přidáme čočku. Na oleji osmahneme kolečka cuket. Přidáme rajčata, prohřejeme a vmícháme do polévky. Povaříme a dochutíme.
—————