Čočkové

Čočková polévka na kyselo se sušenými švestkami

 

  • 500 g čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 dl šlehačky
  • hrst sušených švestek
  • ocet
  • cukr

 

Čočku dáme vařit, vodou v tomto případě šetříme, dáme jí asi tři prsty nad čočku, abychom polévku nemuseli později zahušťovat. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek, bobkový list a vaříme doměkka. Zalijeme šlehačkou, přidáme sušené švestky, krátce povaříme. Při dochucování šetříme cukrem, švestky jsou samy o sobě sladké dost.

—————

Čočková polévka s křupavou slaninou

  • 1 lžíce oleje
  • 2 menší pórky
  • 8 plátků prorostlé slaniny + 2 plátky na ozdobení
  • 400 g čočky
  • 6 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • pepř
  • sůl
  • citron
  • zakysaná smetana

Rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu a pórek nakrájený na nudličky, opékáme asi 3 minuty. Přidáme propláchnutou čočku a vývar, uvedeme do varu a vaříme doměkka. Osolíme a opepříme. Dokřupava opečeme dva plátky slaniny, rozlámeme je na kousky a zdobíme jimi porce polévky. Podáváme se lžičkou zakysané smetany a s dílkem citronu.

—————

Čočková polévka s palačinkovými nudlemi

 

4 porce

  • 250 g přebrané, propláchnuté hnědé čočky
  • 1 žloutek
  • 120 ml mléka
  • sůl
  • 50 g prosáté hladké mouky
  • ole na  potření pánve
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • 2 lžíce sekaných bylinek

 

Čočku zalijeme asi 1,3 l studené vody a necháme asi 2 hodiny bobtnat. Poté ji ve stejné vodě uvaříme doměkka.

Smícháme žloutek, mléko a špetku soli. Zapracujeme mouku a vymícháme hladké těsto. Na pánvi potřené olejem, upečeme palačinky, které pak nakrájíme na nudličky.

Na nahřáté pánvi krátce orestujeme slaninu s cibulí. Mícháme, dokud nezesklovatí. Oboje přidáme k uvařené čočce a necháme přejít varem.

Polévku dochutíme hořčicí, solí, bylinkami a přidáme palačinky.

—————

Čočková polévka se špenátem

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 1 465 kJ349 kcal

4 porce

  • 200 g čočky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst mladého špenátu
  • 400 ml vývaru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 snítka koriandru
  • 60 g anglické slaniny

Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme asi 1 litrem vody. Pozvolna vaříme asi 1 hodinu. Pak čočku přecedíme přes síto, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme dozlatova. Přidáme očištěný špenát, promícháme a podusíme asi 2 - 3 minuty.

Přisypeme okapanou čočku, okořeníme kmínem, najemno nastrouhanou citronovou kůrou, koriandrem a zalijeme vývarem, případně ještě dolijeme vodou.

Povaříme asi 15 minut. Rozdělíme do talířů a ozdobíme nasucho opečenou anglickou slaninou.

—————

Čočkovo-citronová polévka

 

Doba přípravy: 80 minut

4 - 6 porcí 

  • 200 g propláchnuté a odkapané čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 oloupané, na kostky nakrájené brambory
  • 1 l drůbežího či zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • extra panenský olivový olej na zakapání
  • sůl a pepř

Čočku dejte do velkého kastrolu a zalijte asi 1,5 l vody. Rychle přiveďte k varu, ztlumte na střední teplotu a zvolna vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Sceďte ji a nechte stranou.

V kastrolu rozehřejte olej. Asi 2 minuty restujte cibuli a česnek. Přidejte brambory, čočku a vývar, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Ztlumte na střední teplotu a zvolna vařte asi 15 minut, až brambory zkřehnou. Podle chuti osolte, okořeňte a přimíchejte citronovou šťávu.

Rozehřejte gril či troubu na nejvyšší teplotu. Slaninu pečte na plechu pod grilem 1 - 2 minuty dokřupava. Osušte ji ubrouskem, rozdrťte a polovinu vsypte do polévky. Zbytek smíchejte s petrželí a citronovou kůrou. Polévku podávejte zakápnutou olejem a posypanou směsí petržele a slaniny.

—————

Novoroční čočková polévka

 

4 porce

  • 200 g čočky
  • 60 ml oleje
  • 150 g uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • 50 g mascarpone
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky oloupaného česneku nakrájeného na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka drceného tymiánu
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Čočku na hodinu namočíme, propláchneme a uvaříme v 1,5 l vody doměkka (nerozvaříme). Na 1/2 oleje osmahneme cibuli a česnek. Přisypeme mouku a tymián, opražíme, zalijeme hrnkem studené vody a rozšleháme.

1/3 čočky odebereme a do zbylé s vývarem vmícháme cibulovou jíšku a mascarpone. Rozmixujeme a provaříme.

Mrkev osmahneme, podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Přidáme maso a cibulku. Do polévky vmícháme čočku, sůl, pepř a zeleninu s masem.

—————

Středomořská polévka s červenou čočkou

 

4 porce 

  • 1 velká cibule
  • 3 brambory
  • 1 červená paprika
  • 2 malé chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce paprikového  protlaku (jestli seženete)
  • sůl
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 3 lístky šalvěje
  • 2 rajčata
  • 250 g propláchlé, loupané červené čočky
  • 1 cuketa
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžíce sekaných bylinek na ozdobu

 

Na 3 lžících oleje orestujeme kostičky cibule. Přidáme nakrájené brambory, nudličky papriky a chilli papriček, prolisovaný česnek, rajský a paprikový protlak. Vše zalijeme asi 1 l vody. Osolíme, přidáme bylinky a přivedeme k varu.

Rajčata spaříme, oloupeme. Šťávu slijeme do polévky a dužinu nakrájíme.

Když jsou brambory měkké, přidáme čočku. Na oleji osmahneme kolečka cuket. Přidáme rajčata, prohřejeme a vmícháme do polévky. Povaříme a dochutíme.

—————