Vepřové

Masová polévka s paprikami

 

Doba přípravy: zhruba 45 minut

1 porce asi 1 800 kJ/ 430 kcal

4 porce

  • 500 g vepřové kýty
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1 feferonka
  • 1 menší červená paprika
  • 1 menší zelená paprika
  • 100 g žampionů
  • 2 dl bílého stolního vína
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • sůl
  • čerstvá petrželka a cibule na ozdobu

Omyté a odblaněné maso nakrájíme na kostky. V hrnci rozpustíme máslo a maso na něm opečeme. Česnek a cibuli oloupeme a rozkrájíme najemno. Feferonku i papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a také je nakrájíme na menší kostičky. Všechnu zeleninu přidáme k masu, přiklopíme pokličkou a společně ve vlastní šťávě podusíme. Potom maso zalijeme vlažnou vodou a necháme ještě na mírném ohni dusit.

Během vaření očistíme žampiony, nakrájíme je na čtvrtky a přidáme do polévky. Ještě do ní nalijeme bílé víno a zamícháme lžíci chilli omáčky a kečupu. Polévku vaříme do změknutí masa. Potom ji zdobíme čerstvou petrželkou a plátky barevné cibule. Můžeme ji zjemnit trochou smetany. Podáváme k ní bílé, nebo naopak celozrnné pečivo.

TIP: Jinou variantu této polévky získáme, když k masu přidáme zelené fazolky, asi 3 nakrájené brambory, nasekanou cibuli, nakrájené rajče a celerovou a petrželovou nať. Ty svážeme provázkem a před podáváním je z polévky vyjmeme. Nakonec do polévky zavaříme nudle či noky.

—————

Polévka s vepřovým masem

 

4 porce

  • 1 l masového vývaru
  • 200 g vepřové krkovičky
  • 120 g sterilované kukuřice
  • 1 velká mrkev
  • 1 červená cibule
  • 2 chilli papričky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce oleje
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • petržel na ozdobu

Maso v hrnci zalijeme chladným vývarem. Přidáme sůl, tymián a zvolna vaříme doměkka. Poté maso vyjmeme, pokrájíme a vrátíme do polévky.

Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričky očistíme a nasekáme nadrobno. Na rozehřátém oleji všechnu zeleninu orestujeme, poté přidáme do vývaru a uvaříme doměkka.

Do hrnce dodáme okapanou kukuřici, prohřejeme a ochutíme solí a pepřem. Zdobíme petrželí.

 

—————

Polévka z vepřového kolena s hrachem

 

Doba přípravy: 90 minut (bez namáčení hrachu)

1 porce asi 1 530 kJ/ 365 kcal

4 porce

  • 1 menší vepřové koleno (asi 800 g)
  • 1,5 l vývaru
  • 250 g žlutého hrachu
  • 2 cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 2 žluté papriky
  • 1 zelená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • pažitka a pórek na ozdobu

Hrách namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme a hrách zalijeme vývarem. Vepřové koleno omyjeme, přidáme k hrachu a vše uvaříme doměkka. V tlakovém hrnci vaříme asi 60 minut. Měkké maso vyjmeme a odložíme stranou.

Cibuli oloupeme, celer očistíme a papriky dobře omyjeme. Všechnu zeleninu rozkrájíme na kostičky. Na pánvičce rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Posypeme ji mletou paprikou a zamícháme. Cibuli přidáme k hrachu a ještě asi 10 minut povaříme. Přidáme natenko nakrájené papriky, celer a oloupané stroužky česneku.

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do polévky. Krátce prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Kdo nemá rád ostrou chuť česneku, může před podáváním stroužky z polévky vyndat. Nakonec polévku ozdobíme usekanou pažitkou a plátky pórku. K polévce můžeme podávat bílé i celozrnné pečivo.

—————

Vepřová polévka

 

  • 2 l vývaru
  • 20 dkg vepřového masa
  • 2 lžíce nudlí
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic dezertního vína
  • 1 lžička vegety
  • 1 větší pórek
  • 2 - 3 malé feferonky

 

Do vařícího vývaru vložíme očištěné najemno nakrájené plátky masa. Během varu sbíráme pěnu. Po 10 minutách přidáme pokrájený pórek, sekané feferonky a povaříme. Před dokončením přidáme nudle a dochutíme solí, sójovou omáčkou a dezertním vínem.

—————