Vepřové
Masová polévka s paprikami
Doba přípravy: zhruba 45 minut
1 porce asi 1 800 kJ/ 430 kcal
4 porce
- 500 g vepřové kýty
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 feferonka
- 1 menší červená paprika
- 1 menší zelená paprika
- 100 g žampionů
- 2 dl bílého stolního vína
- 1 lžíce chilli omáčky
- 1 lžíce kečupu
- sůl
- čerstvá petrželka a cibule na ozdobu
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na kostky. V hrnci rozpustíme máslo a maso na něm opečeme. Česnek a cibuli oloupeme a rozkrájíme najemno. Feferonku i papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a také je nakrájíme na menší kostičky. Všechnu zeleninu přidáme k masu, přiklopíme pokličkou a společně ve vlastní šťávě podusíme. Potom maso zalijeme vlažnou vodou a necháme ještě na mírném ohni dusit.
Během vaření očistíme žampiony, nakrájíme je na čtvrtky a přidáme do polévky. Ještě do ní nalijeme bílé víno a zamícháme lžíci chilli omáčky a kečupu. Polévku vaříme do změknutí masa. Potom ji zdobíme čerstvou petrželkou a plátky barevné cibule. Můžeme ji zjemnit trochou smetany. Podáváme k ní bílé, nebo naopak celozrnné pečivo.
TIP: Jinou variantu této polévky získáme, když k masu přidáme zelené fazolky, asi 3 nakrájené brambory, nasekanou cibuli, nakrájené rajče a celerovou a petrželovou nať. Ty svážeme provázkem a před podáváním je z polévky vyjmeme. Nakonec do polévky zavaříme nudle či noky.
—————
Polévka s vepřovým masem
4 porce
- 1 l masového vývaru
- 200 g vepřové krkovičky
- 120 g sterilované kukuřice
- 1 velká mrkev
- 1 červená cibule
- 2 chilli papričky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžíce oleje
- drcený černý pepř
- sůl
- petržel na ozdobu
Maso v hrnci zalijeme chladným vývarem. Přidáme sůl, tymián a zvolna vaříme doměkka. Poté maso vyjmeme, pokrájíme a vrátíme do polévky.
Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričky očistíme a nasekáme nadrobno. Na rozehřátém oleji všechnu zeleninu orestujeme, poté přidáme do vývaru a uvaříme doměkka.
Do hrnce dodáme okapanou kukuřici, prohřejeme a ochutíme solí a pepřem. Zdobíme petrželí.
—————
Polévka z vepřového kolena s hrachem
Doba přípravy: 90 minut (bez namáčení hrachu)
1 porce asi 1 530 kJ/ 365 kcal
4 porce
- 1 menší vepřové koleno (asi 800 g)
- 1,5 l vývaru
- 250 g žlutého hrachu
- 2 cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 2 žluté papriky
- 1 zelená paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- mletý pepř
- sůl
- pažitka a pórek na ozdobu
Hrách namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme a hrách zalijeme vývarem. Vepřové koleno omyjeme, přidáme k hrachu a vše uvaříme doměkka. V tlakovém hrnci vaříme asi 60 minut. Měkké maso vyjmeme a odložíme stranou.
Cibuli oloupeme, celer očistíme a papriky dobře omyjeme. Všechnu zeleninu rozkrájíme na kostičky. Na pánvičce rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Posypeme ji mletou paprikou a zamícháme. Cibuli přidáme k hrachu a ještě asi 10 minut povaříme. Přidáme natenko nakrájené papriky, celer a oloupané stroužky česneku.
Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do polévky. Krátce prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Kdo nemá rád ostrou chuť česneku, může před podáváním stroužky z polévky vyndat. Nakonec polévku ozdobíme usekanou pažitkou a plátky pórku. K polévce můžeme podávat bílé i celozrnné pečivo.
—————
Vepřová polévka
- 2 l vývaru
- 20 dkg vepřového masa
- 2 lžíce nudlí
- 3 lžíce sójové omáčky
- 5 lžic dezertního vína
- 1 lžička vegety
- 1 větší pórek
- 2 - 3 malé feferonky
Do vařícího vývaru vložíme očištěné najemno nakrájené plátky masa. Během varu sbíráme pěnu. Po 10 minutách přidáme pokrájený pórek, sekané feferonky a povaříme. Před dokončením přidáme nudle a dochutíme solí, sójovou omáčkou a dezertním vínem.
—————