Pro děti

Gazpacho

 

Doba přípravy: 15 minut

Chlazení: aspoň 2 hodiny

  • 600 g rajčat
  • 2 drobné cibule nebo šalotky, nakrájené nadrobno
  • 2 papriky, zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
  • 1 středně velká salátová okurka, oloupaná a pokrájená
  • 3 stroužky česneku, oloupané
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
  • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení

Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte je do cedníku na 2 minuty do vařící vody. Vytáhněte je, oloupejte a nahrubo pokrájejte. Přesuňte je do mixéru, přidejte cibuli, papriky a česnek a několika pulsy promixujte na hrubší pastu. Přidejte okurku, znovu promixujte a podle chuti dosolte, opepřete a doslaďte.

Polévku přelijte do misky nebo džbánku a nechte vychladit. Podávejte studené s opečeným toastovým chlebem.

—————