Ředkvičkové

Krémová ředkvičková polévka

 

4 porce

  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 svazky ředkviček s čerstvými lístky
  • 1/4 celeru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • pepř
  • sůl

 

Ředkvičky omyjte. Z natě odstraňte ovadlé lístky, ostatní dejte do misky a spařte je vodou. Po 5 minutách je ponořte do hodně studené vody, aby zůstaly pěkně zelené. Nechte je okapat a pak je nadrobno nasekejte.

V hrnku rozehřejte máslo, přisypte mouku a na mírném ohni za stálého míchání usmažte světle žlutou jíšku. Postupně přilévejte vlažnou vodu nebo vývar a stále míchejte, aby se neutvořily žmolky. Přidejte sekané lístky a celer, oloupaný, omytý a na kostičky nakrájený a vařte vše společně asi 20 - 25 minut.

Na nudličky nakrájejte 4 - 6 červených ředkviček, trochu je osolte a smíchejte se zakysanou smetanou.

Každou porci polévky ozdobte kopečkem zakysané smetany s ředkvičkami. Podle chuti přikořeňte čerstvě mletým pepřem.

 

 

—————

Ředkvičková polévka

 

  • 1 cibule (asi 100 g)
  • 2 svazečky ředkviček s pěknými nepoškozenými lístečky
  • 2 svazečky pažitky
  • 1 lžíce tuku
  • 3/4 l masového vývaru
  • muškátový oříšek
  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 1/8 l bílého vína (Ryzlink, Ludmila apod.)

 

Oloupanou cibuli, oprané lístečky z ředkviček a opranou a okapanou pažitku nadrobno rozsekáme a krátce podusíme na tuku. Zalijeme vývarem, okoženíme muškátovým oříškem a 10 minut na mírném ohni vaříme. Sejmeme z ohně, přidáme smetanu, v níž jsme rozkvedlali žloutek, nahrubo nastreouhané ředkvičky, zalijeme vínem a ihned podáváme.

—————