Česnekové

Česnekačka

4 porce

  • 3 krajíce staršího chleba
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 dl smetany
  • 1 litr vařící vody
  • sůl

Chleba nakrájíme na kostky, česnek na plátky, které utřeme se solí. Pak přilijeme smetanu, promícháme a doplníme vařící vodou. Podle chuti osolíme.

—————

Česneková polévka s tvarůžkovými krutony

 

4 porce

  • 1 l hovězího vývaru
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g brambor
  • 80 g olomouckých syrečků
  • 1 klobása nakrájená na kolečka
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 lžíce sekané jarní cibulky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 krajíce tmavého chleba z předchozího dne
  • sůl

Mrkev, celer i brambory oloupeme a nadrobno nakrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme sádlo a zeleninu na něm opečeme. Zalijeme ji vývarem, osolíme a uvaříme doměkka.

Chleba nakrájíme na kostky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe kousky tvarůžků. Zapékáme v troubě při 180 °C asi 5 - 8 minut.

Klobásu opečeme dokřupava. Polévku podáváme s krutónky, klobásou a cibulkou.

—————

Klasická česnečka

4 porce

  • 2 brambory
  • 1 l masového vývaru
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • špetka sušené majoránky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička sádla
  • 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba z předchozího dne
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Zalijeme je vývarem, přidáme sůl, kmín a majoránku. Uvaříme je téměř doměkka.

Česnek oloupeme, část utřeme a část nakrájíme na plátky. Se sádlem ho přidáme do polévky a krátce povaříme. Pečivo z předchozího dne nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme ze všech stran dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů a ozdobíme petrželkou. Podáváme s připravenými krutonky.

—————

Krémová česnečka

Doba přípravy: 40 minut

2 porce 

  • 1 menší palička česneku
  • 1 zakysaná smetana
  • mléko
  • 1 větší brambor
  • trocha cukru
  • sůl, pepř
  • olej
  • máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 až 1 1/4 l vody
  • petrželka

 

Na oleji s máslem zpěníme mouku a zalijeme studenou osolenou vodou. Přidáme pokrájenou bramboru a povaříme. Rozmixujeme smetanu s česnekem a špetkou cukru, přidáme pár lžic mléka. Směs vlijeme do polévky a povaříme. Okořeníme pepřem a petrželkou.

 

 

—————

Pikantní česneková polévka s ementálem

Doba přípravy: 25 minut

6 porcí

  • 2 stroužky česneku
  • 200 g mrkve
  • 50 g másla
  • sůl
  • 500 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 200 g sýru ementálu nebo primátoru
  • 150 ml 33% smetany
  • 2 žloutky
  • 1 bobkový list
  • mletý bílý pepř
  • 2 plátky světlého toustového chleba
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 20 g strouhaného parmazánu na posypání

Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na slabé nudličky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm mrkev a po dvou minutách přidáme česnek. Osmahneme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Sýr nastrouháme najemno a za stálého míchání ho přidáme do polévky. Vložíme bobkový list, osolíme a opepříme bílým pepřem. Pozvolna vaříme asi 10 minut.

Mezitím ušleháme smetanu se žloutky. Polévku odstavíme z plotny, vyjmeme bobkový list a vmícháme smetanu se žloutky. Dále už nevaříme.

Toustový chléb opečeme dozlatova a nakrájíme na malé kostičky. Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a podle potřeby ještě osolíme. Navrch ozdobíme petrželkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.

—————

Rajská česnečka

 

  • 150 g vyuzeného špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 1 kg loupaných rajčat (event. z konzervy)
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

 

Špek nakrájíme na tenké plátky (místo něj můžeme použít uzená krůtí prsa) a osmahneme dorůžova. Ke špeku přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, rajčata a necháme chvíli povařit (asi 10 minut). Ochutíme pepřem a solí. Hotovou polévku posypeme nakrájenou pažitkou.

—————

Slezská česnečka

 

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 25 g česneku
  • 60 g sádla
  • 200 g šunkového salámu
  • 4 vejce
  • 160 - 200 g chleba
  • polévkové koření
  • kmín

 

Oloupaný a na kostičky nakrájený šunkový salám a na kostičky rozkrájený chléb orestujeme na sádle. Zvlášť připravíme hovězí vývar, přidáme polévkové koření, kmín a necháme vařit. Do vařící polévky přidáme utřený česnek a zamícháme rozšlehaná vejce, která necháme srazit. Polévku před podáváním ozdobíme osmahnutým salámem a chlebem.

—————