Minestrone
Minestrone
Doba přípravy je 1,5 hodiny
1 porce asi 1 045 kJ/ 250 kcal
4 porce
- 100 g fazolí
- 80 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g mrkve
- 100 g cukety
- 100 g brambor
- 100 g pórku
- 4 lístky čerstvé bazalky
- 100 g dlouhozrnné rýže
- 2 řapíky celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 rajčata
- 4 žampiony
- 1 bobkový list
- mletý pepř
- parmazán
- 60 g zelených oliv
- sůl
Fazole namočíme předem aspoň na 12 hodin do studené vody. Potom je osolíme a vaříme asi 1 a 1/4 hodiny téměř doměkka.
Zeleninu (mrkev, brambory, cukety a také cibuli) pečlivě omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek na plátky, slaninu a bazalku nasekáme najemno. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka.
V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme na něm slaninu, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme brambory a bazalku s mrkví, celerem, cuketami a pórkem. Vše dobře podusíme a zalijeme vodou s fazolemi. Osolíme, přidáme bobkový list a pod pokličkou vaříme asi 25 minut.
Pak do polévky zamícháme předvařenou rýži a vaříme dalších 15 minut. A dále do polévky přidářme ještě omytá a na čtvrtky nakrájená čerstvá rajčata a žampiony a ještě 5 minut povaříme.
Do hotové polévky vložíme zelené olivy a posypeme ji strouhaným parmazánem.
—————
Minestrone s pestem
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 484 kcal/ 2 022 kJ
4 porce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 karotky
- 1 malá cuketa
- 1 - 2 rajčata
- 100 g žampionů
- 2 lžíce bílých sterilovaných fazolí
- 800 ml zeleninového vývaru
- 150 g kolínek
- 1 lžíce vegety
Pesto:
- 1 snítka petrželky kudrnky
- 1 snítka bazalky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 1 lžíce piniových oříšků
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- bazalka na ozdobení
Nejprve si připravíme pesto. Kudrnku a bazalku omyjeme a dáme do mixéru. Přidáme oloupaný česnek, sůl, piniové oříšky a parmazán a rozmixujeme. Postupně přiléváme olivový olej. Vše rozmixujeme, přendáme do misky a uložíme do chladničky.
V hrnci rozpálíme olej a krátce (asi 3 minuty) na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájenou karotku. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme krátce povařit.
Cuketu, žampiony a rajčata očistíme. Cuketu nakrájíme na kolečka, žampiony na osminky, rajčata na menší kousky. Vše složíme společně s fazolemi do polévky a necháme provařit. Dochutíme vegetou.
Těstoviny uvaříme zvlášť a vložíme je do polévky těsně před podáváním. Hotovu polévku rozdělíme do talířů, do každého dáme lžíci pesta a můžeme ještě posypat parmezánem. Dozdobíme bazalkou.
—————