Špenátové

Špenátová polévka

 

1 porce                                                                        

1380 kJ/ 331 kcal 

  • 100 g mraženého špenátu
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 10 g oleje
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 vejce
  • 20 g strouhaného 30% eidamu
  • 20 g veky

 

Do vařící vody dáme špenát a masovou kostku, přidáme mletý pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a olej. Pak vmícháme rozšlehané vejce. Vaříme jen mírně a krátce za stálého míchání. Nakonec přidáme strouhaný sýr a podáváme s krajíčky veky opečené v toasteru.

 

—————

Špenátová polévka s cibulí a zázvorem

 

  • 15 dkg krájené anglické slaniny
  • 20 dkg cibule
  • 3 dkg čerstvého zázvoru
  • 1 dl olivového oleje
  • 5 cl sójové omáčky
  • 3 vejce
  • 1 dl smetany
  • 10 dkg čerstvého špenátu
  • sůl, pepř

 

Anglickou slaninu pokrájenou na kousky opečeme na trošce rozpáleného oleje. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, strouhaný zázvor, špetičku soli a pepř podle chuti. Zakapeme sójovou omáčkou, a bude-li třeba, přilijeme ještě trochu vody.

Špenát nakrájíme na širší proužky, vhodíme jej na cibulový základ a dusíme tak dlouho, dokud trochu nepovadne. Potom směs zalijeme smetanou, rozklepneme do ní vejce a za neustálého míchání ještě jednou necháme přijít k varu. Podáváme horké.

 

—————

Špenátová polévka s raviolami

 

4 porce

  • 110 g másla
  • 1 větší cibule
  • 70 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 180 g mraženého listového špenátu
  • 900 ml vývaru
  • 270 ml smetany
  • sůl

Ravioly: 

  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 270 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce olivového oleje

Náplň: 

  • 180 g cottage cheese Meggle
  • 35 g strouhaného sýru (nejlépe parmazán)
  • sůl

 

Vejce rozšleháme a 3/4 nalijeme do misky. Přidáme změklé máslo, sůl a mouku. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a lehce opražíme. Dolijeme studený vývar, rozšleháme a přivedeme k varu. Přidáme plátky česneku, rozmrzlý špenát a pár minut povaříme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na obdélníky (8x4) cm a doprostřed každého dáme po lžičce směsi cottage s parmazánem. Okraje těsta potřeme zbylým vejcem, přehneme, stiskneme a vložíme do osolené vroucí vody. Ravioly jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Do špenátového základu přilijeme 3/4 smetany a rozmixujeme. Polévku osolíme, rozdělíme do misek, doplníme ravioly, zbylou smetanu a pár kapek olivového oleje.

—————