Špenátové
Špenátová polévka
1 porce
1380 kJ/ 331 kcal
- 100 g mraženého špenátu
- 1 kostka hovězího vývaru
- 10 g oleje
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 1 vejce
- 20 g strouhaného 30% eidamu
- 20 g veky
Do vařící vody dáme špenát a masovou kostku, přidáme mletý pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a olej. Pak vmícháme rozšlehané vejce. Vaříme jen mírně a krátce za stálého míchání. Nakonec přidáme strouhaný sýr a podáváme s krajíčky veky opečené v toasteru.
—————
Špenátová polévka s cibulí a zázvorem
- 15 dkg krájené anglické slaniny
- 20 dkg cibule
- 3 dkg čerstvého zázvoru
- 1 dl olivového oleje
- 5 cl sójové omáčky
- 3 vejce
- 1 dl smetany
- 10 dkg čerstvého špenátu
- sůl, pepř
Anglickou slaninu pokrájenou na kousky opečeme na trošce rozpáleného oleje. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, strouhaný zázvor, špetičku soli a pepř podle chuti. Zakapeme sójovou omáčkou, a bude-li třeba, přilijeme ještě trochu vody.
Špenát nakrájíme na širší proužky, vhodíme jej na cibulový základ a dusíme tak dlouho, dokud trochu nepovadne. Potom směs zalijeme smetanou, rozklepneme do ní vejce a za neustálého míchání ještě jednou necháme přijít k varu. Podáváme horké.
—————
Špenátová polévka s raviolami
4 porce
- 110 g másla
- 1 větší cibule
- 70 g hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 180 g mraženého listového špenátu
- 900 ml vývaru
- 270 ml smetany
- sůl
Ravioly:
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
- 270 g polohrubé mouky
- 1 lžíce olivového oleje
Náplň:
- 180 g cottage cheese Meggle
- 35 g strouhaného sýru (nejlépe parmazán)
- sůl
Vejce rozšleháme a 3/4 nalijeme do misky. Přidáme změklé máslo, sůl a mouku. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a lehce opražíme. Dolijeme studený vývar, rozšleháme a přivedeme k varu. Přidáme plátky česneku, rozmrzlý špenát a pár minut povaříme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na obdélníky (8x4) cm a doprostřed každého dáme po lžičce směsi cottage s parmazánem. Okraje těsta potřeme zbylým vejcem, přehneme, stiskneme a vložíme do osolené vroucí vody. Ravioly jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Do špenátového základu přilijeme 3/4 smetany a rozmixujeme. Polévku osolíme, rozdělíme do misek, doplníme ravioly, zbylou smetanu a pár kapek olivového oleje.
—————