Hrachové

Barevná cizrnová polévka

 

4 porce 

  • 1, 2 l drůbežího vývaru
  • 300 g cizrny
  • 200 g brambor
  • 200 g pikantní paprikové klobásy
  • 120 g celeru
  • 120 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 listy špenátu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce nasekané petržele
  • sůl

 

Cizrnu propláchneme a ponecháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den ji scedíme  a necháme okapat na sítku. Cibuli s česnekem oloupeme. cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky.

V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje. Cibuli, česnek i cizrnu na něm krátce orestujeme. Přidáme bobkové listy, pepř a sůl. Přilijeme vývar. Polévku necháme zvolna vařit.

Brambory, celer, řepu očistíme a nakrájíme na kousky. Když je cizrna téměř měkká, přidáme k ní brambory, celer a vše povaříme asi 15 minut. Řepu uvaříme zvlášť v malém kastrůlku.

Klobásu nakrájíme a opečeme na zbylém oleji. Omyjeme listy špenátu, vytřepeme z nich přebytečnou vodu a pokrájíme je. Klobásu, špenát a červenou řepu přidáme do polévky. Tu necháme přejít varem, rozdělíme do talířů a posypeme petrželkou.

—————

Hrachová polévka

 

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 1/2 kg zeleného hrachu
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 20 dkg uzeného masa - nemusí být
  • 2 kostky bujonu (zeleninového nebo česnekového)
  • 1 cibule
  • 3 - 4 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Předem namočený hrách přelijeme asi 3/4 l vody, přidáme bujon, uzené a povaříme. Osmažíme cibulku.

Propasírovaný hrách přidáme k cibulce, přilijeme 1 l vody, přidáme maso, bujon, majoránku, pepř a sůl.

Nakonec dochutíme utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku.

—————

Hrachová polévka II

  • 200 g hrachu
  • silný hovězí vývar
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • česnek
  • pepř
  • majoránka
  • petrželka
  • sůl
  • chléb (housky)

Hrách přes noc namočíme do studené vody a další den uvaříme doměkka. Prolisujeme sítem, naředíme vývarem a zahustíme máslovou jíškou. Osolíme, přidáme utřený česnek, pepř, majoránku, petrželku a povaříme. Kostičky chleba nebo housky osmažíme či opečeme nasucho v troubě. U stolu si je každý přidá do polévky, kterou lze zvýraznit i drobně krájenou škvařenou slaninou.

—————

Hrachová polévka III

  • 100 g hrachu
  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka na jíšku
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Dejte do vody či zeleninového vývaru vařit hrách doměkka. Pak jej nejlépe tyčovým mixérem rozmělněte, zahusťte jíškou, kterou připravíte z másla, cibule a hladké mouky, přidejte česnek, sůl, pepř a majoránku a ještě chvíli povařte.

—————

Hrachová polévka s jogurtem

 

2 porce 

  • 2/3 l vody
  • 100 g předvařeného hrachu
  • 20 g cibule
  • 20 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 1 dl bílého jogurtu
  • zelená petrželka

 

Předvařený hrách uvaříme doměkka a scedíme. Vývar uschováme, luštěninu rozmixujeme. Na másle pak osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z hrachu, osolíme, opepříme a dobře provaříme. Poté přidáme rozmixovaný hrách. Jogurt do hladka rozmícháme, vlijeme jej do hotové polévky a krátce prohřejeme. Ozdobíme zelenou petrželkou.

—————

Hrachová polévka se slaninou

4 porce

  • 200 g žlutého hrachu
  • 2 oloupané cibule
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 1 očištěná mrkev
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 kostka masového bujonu
  • 1 lžíce worcesteru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 1 lžička oleje
  • 50 g propláchnutého mraženého zeleného hrášku
  • řeřicha na ozdobu

Hrách necháme ve studené vodě do druhého dne nabobtnat. Poté ho scedíme a v čerstvé vodě dáme vařit. Jednu cibuli, česnek i mrkev pokrájíme, přidáme s majoránkou k hrachu (nesolíme!) a uvaříme doměkka. Poté vše rozmixujeme, ochutíme bujonem, krátce povaříme a okořeníme worcesterem, solí a pepřem.

Zbylou cibuli nakrájíme na kolečka a s plátky slaniny na oleji opečeme. Mražený hrášek na vypečeném tuku ze slaniny krátce orestujeme. Polévku tímto ozdobíme.

—————

Hráškový krém s koprem a krevetami

Hráškový krém s koprem a krevetami

4 porce

  • 500 g mraženého hrášku
  • 2 dl smetany
  • 5 dl zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě strouhaného zázvoru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • 4 krevety

Pár kuliček hrášku odložíme, zbytek uvaříme v zeleninovém vývaru, umixujeme a propasírujeme. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vmícháme drobně nakrájený kopr. Na oleji opečeme očištěné, vystřívkované krevety, přidáme krájený česnek, zázvor, sůl i zbylý hrášek a vše pak vsypeme do hotového krému. Zdobíme koprem a výhonky zeleného hrášku.

—————

Indická hrachová polévka

 

4 porce 

  • 200 g žlutého hrachu
  • sůl
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kari
  • 1/2 lžičky drceného koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 1 lžíce lístků koriandru

 

Hrách necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Druhý den jej v čerstvé vodě uvaříme. Solíme až nakonec.

Uvařený hrách scedíme a vývar zachytíme do druhého hrnce. Asi 3/4 hrachu rozmixujeme.

V pánvi na oleji orestujeme kostičky cibule, prolisovaný česnek, nudličky papriky a kolečka chilli papričky.

Směs zasypeme kořením i  zázvorem. Přilijeme vývar a podle potřeby vodu. Přidáme hrášek, rozmixovaný i zbylý celý hrách a krátce povaříme. Zdobíme koriandrem.

—————

Jemná hrášková polévka s kerblíkem

 

4 porce

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 354 kcal / 1 484 kJ 

  • 400 g sterilovaného  nebo mraženého hrášku
  • 1 svazek kerblíku
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru z kostky
  • sůl, mletý bílý pepř
  • 100 ml smetany
  • 1 větší brambora
  • špetka mleté papriky
  • bylinky na ozdobení

 

Sterilovaný hrášek necháme okapat (mražený rozmrazíme). Kerblík opláchneme a lístky nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a obojí nakrájíme najemno. V polévkovém hrnci rozehřejeme máslo, cibuli s česnekem na něm lehce osmahneme, přidáme zelený hrášek, kerblík a vše krátce společně orestujeme.

Do hrnce přidáme  vývar, podle chuti osolíme, opepříme a asi 20 minut povaříme. Pak polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji na pyré, které zjemníme 80 ml smetany.

Bramboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky a povaříme 10 minut v hráškovém pyré. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a na každou porci dáme lžičku smetany, kterou vidličkou roztáhneme do spirály. Posypeme mletou paprikou, ozdobíme bylinkami a podáváme.

—————