Hrachové
Barevná cizrnová polévka
4 porce
- 1, 2 l drůbežího vývaru
- 300 g cizrny
- 200 g brambor
- 200 g pikantní paprikové klobásy
- 120 g celeru
- 120 g červené řepy
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 listy špenátu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- mletý černý pepř
- 1 lžíce nasekané petržele
- sůl
Cizrnu propláchneme a ponecháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den ji scedíme a necháme okapat na sítku. Cibuli s česnekem oloupeme. cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky.
V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje. Cibuli, česnek i cizrnu na něm krátce orestujeme. Přidáme bobkové listy, pepř a sůl. Přilijeme vývar. Polévku necháme zvolna vařit.
Brambory, celer, řepu očistíme a nakrájíme na kousky. Když je cizrna téměř měkká, přidáme k ní brambory, celer a vše povaříme asi 15 minut. Řepu uvaříme zvlášť v malém kastrůlku.
Klobásu nakrájíme a opečeme na zbylém oleji. Omyjeme listy špenátu, vytřepeme z nich přebytečnou vodu a pokrájíme je. Klobásu, špenát a červenou řepu přidáme do polévky. Tu necháme přejít varem, rozdělíme do talířů a posypeme petrželkou.
—————
Hrachová polévka
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 1/2 kg zeleného hrachu
- 3 - 4 stroužky česneku
- 20 dkg uzeného masa - nemusí být
- 2 kostky bujonu (zeleninového nebo česnekového)
- 1 cibule
- 3 - 4 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- majoránka
Předem namočený hrách přelijeme asi 3/4 l vody, přidáme bujon, uzené a povaříme. Osmažíme cibulku.
Propasírovaný hrách přidáme k cibulce, přilijeme 1 l vody, přidáme maso, bujon, majoránku, pepř a sůl.
Nakonec dochutíme utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku.
—————
Hrachová polévka II
- 200 g hrachu
- silný hovězí vývar
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- česnek
- pepř
- majoránka
- petrželka
- sůl
- chléb (housky)
Hrách přes noc namočíme do studené vody a další den uvaříme doměkka. Prolisujeme sítem, naředíme vývarem a zahustíme máslovou jíškou. Osolíme, přidáme utřený česnek, pepř, majoránku, petrželku a povaříme. Kostičky chleba nebo housky osmažíme či opečeme nasucho v troubě. U stolu si je každý přidá do polévky, kterou lze zvýraznit i drobně krájenou škvařenou slaninou.
—————
Hrachová polévka III
- 100 g hrachu
- cibule
- máslo
- hladká mouka na jíšku
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
Dejte do vody či zeleninového vývaru vařit hrách doměkka. Pak jej nejlépe tyčovým mixérem rozmělněte, zahusťte jíškou, kterou připravíte z másla, cibule a hladké mouky, přidejte česnek, sůl, pepř a majoránku a ještě chvíli povařte.
—————
Hrachová polévka s jogurtem
2 porce
- 2/3 l vody
- 100 g předvařeného hrachu
- 20 g cibule
- 20 g másla
- 10 g hladké mouky
- sůl
- mletý bílý pepř
- 1 dl bílého jogurtu
- zelená petrželka
Předvařený hrách uvaříme doměkka a scedíme. Vývar uschováme, luštěninu rozmixujeme. Na másle pak osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z hrachu, osolíme, opepříme a dobře provaříme. Poté přidáme rozmixovaný hrách. Jogurt do hladka rozmícháme, vlijeme jej do hotové polévky a krátce prohřejeme. Ozdobíme zelenou petrželkou.
—————
Hrachová polévka se slaninou
4 porce
- 200 g žlutého hrachu
- 2 oloupané cibule
- 4 oloupané stroužky česneku
- 1 očištěná mrkev
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 kostka masového bujonu
- 1 lžíce worcesteru
- sůl
- mletý černý pepř
- 8 plátků anglické slaniny
- 1 lžička oleje
- 50 g propláchnutého mraženého zeleného hrášku
- řeřicha na ozdobu
Hrách necháme ve studené vodě do druhého dne nabobtnat. Poté ho scedíme a v čerstvé vodě dáme vařit. Jednu cibuli, česnek i mrkev pokrájíme, přidáme s majoránkou k hrachu (nesolíme!) a uvaříme doměkka. Poté vše rozmixujeme, ochutíme bujonem, krátce povaříme a okořeníme worcesterem, solí a pepřem.
Zbylou cibuli nakrájíme na kolečka a s plátky slaniny na oleji opečeme. Mražený hrášek na vypečeném tuku ze slaniny krátce orestujeme. Polévku tímto ozdobíme.
—————
Hráškový krém s koprem a krevetami
4 porce
- 500 g mraženého hrášku
- 2 dl smetany
- 5 dl zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě strouhaného zázvoru
- olivový olej
- sůl
- pepř
- kopr
- 4 krevety
Pár kuliček hrášku odložíme, zbytek uvaříme v zeleninovém vývaru, umixujeme a propasírujeme. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vmícháme drobně nakrájený kopr. Na oleji opečeme očištěné, vystřívkované krevety, přidáme krájený česnek, zázvor, sůl i zbylý hrášek a vše pak vsypeme do hotového krému. Zdobíme koprem a výhonky zeleného hrášku.
—————
Indická hrachová polévka
4 porce
- 200 g žlutého hrachu
- sůl
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kari
- 1/2 lžičky drceného koriandru
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 150 g sterilovaného hrášku
- 1 lžíce lístků koriandru
Hrách necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Druhý den jej v čerstvé vodě uvaříme. Solíme až nakonec.
Uvařený hrách scedíme a vývar zachytíme do druhého hrnce. Asi 3/4 hrachu rozmixujeme.
V pánvi na oleji orestujeme kostičky cibule, prolisovaný česnek, nudličky papriky a kolečka chilli papričky.
Směs zasypeme kořením i zázvorem. Přilijeme vývar a podle potřeby vodu. Přidáme hrášek, rozmixovaný i zbylý celý hrách a krátce povaříme. Zdobíme koriandrem.
—————
Jemná hrášková polévka s kerblíkem
4 porce
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 354 kcal / 1 484 kJ
- 400 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
- 1 svazek kerblíku
- 1 cibule
- 100 g másla
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru z kostky
- sůl, mletý bílý pepř
- 100 ml smetany
- 1 větší brambora
- špetka mleté papriky
- bylinky na ozdobení
Sterilovaný hrášek necháme okapat (mražený rozmrazíme). Kerblík opláchneme a lístky nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a obojí nakrájíme najemno. V polévkovém hrnci rozehřejeme máslo, cibuli s česnekem na něm lehce osmahneme, přidáme zelený hrášek, kerblík a vše krátce společně orestujeme.
Do hrnce přidáme vývar, podle chuti osolíme, opepříme a asi 20 minut povaříme. Pak polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji na pyré, které zjemníme 80 ml smetany.
Bramboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky a povaříme 10 minut v hráškovém pyré. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a na každou porci dáme lžičku smetany, kterou vidličkou roztáhneme do spirály. Posypeme mletou paprikou, ozdobíme bylinkami a podáváme.
—————