Smetanové

Smetanová polévka s pistáciemi

 

4 porce

  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 řapík celeru
  • 80 g rýže
  • 80 g nesolených vyloupaných pistácií
  • 2 lžíce dezertního vína (např. sherry)
  • 40 g másla
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce pistácií a celerová nať na dozdobení

 

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Celer očistíme a pokrájíme na špalíčky. Rýži propláchneme studenou vodou.

V hrnci na másle osmahneme cibuli s česnekem a celerem. Vmícháme rýži, oříšky a sherry.

Když se víno odpaří, zalijem směs vývarem, přidáme bobkový list a petrželku. Rýži uvaříme doměkka.

Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. Zjemníme smetanou a ozdobíme.

—————

Smetanová polévka s těstovinami a pestem

 

4 porce 

  • 600 ml vývaru
  • 500 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • 100 g drobných těstovin
  • 350 g oloupaných brambor
  • 50 g slaniny
  • 1 velká, oloupaná cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • sůl

Pesto: 

  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 2 větvičky naťové petrželky
  • lístečky ze 2 větviček bazalky
  • 50 g piniových oříšků
  • 50 ml olivového oleje
  • špetka soli
  • 40 g strouhaného parmazánu

 

Cibuli s bramborami a slaninou pokrájíme na malé kostičky. V hrnci na rozehřátém oleji vyškvaříme slaninu. Přidáme cibuli s bramborami, orestujeme, zalijeme vývarem a mlékem a přivedeme k varu.

Do hrnce k vývaru s mlékem, slaninou, cibulí a bramborami vsypeme těstoviny. Polévku na mírném ohni vaříme, dokud nejsou těstoviny i brambory měkké.

Do mixéru vložíme stroužky česneku, bazalku, petrželku a oříšky. Přilijeme olej a přidáme špetku soli. Vše rozmixujeme. Nakonec do pesta vmícháme parmazán.

Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme asi 2 lžícemi pesta. Podle potřeby dosolíme. Vmícháme nasekanou petrželku a odstavíme.

—————

Smetanová pórková polévka

 

Doba přípravy asi 45 minut

1 porce asi 338 kcal/ 1 417 kJ

4 porce 

  • 2 pórky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 kostka bujónu
  • 2 vejce
  • 250 ml sladké smetany
  • 1 lžíce vegety
  • mletý černý pepř
  • 1 houska na krutony
  • sůl

 

Pórek důkladně očistíme a odkrojíme poškozené konce. Opláchneme ho, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce nalijeme asi 1 litr vody, přidáme pórek a vaříme asi 10 minut téměř doměkka.

Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozmícháme ji s trochou vývaru a přilijeme k pórku. Necháme provařit ještě asi 10 minut.

Do vroucí vody přidáme bujón nebo masox a postupně přiléváme rozšlehaná vejce. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme vegetou, solí a pepřem a povaříme asi 5 minut.

Během vaření polévky nakrájíme housku na kostičky, které opečeme nasucho v troubě. Polévku podáváme s opečenými krutony.

—————