Smetanové
Smetanová polévka s pistáciemi
4 porce
- 1 litr drůbežího vývaru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 řapík celeru
- 80 g rýže
- 80 g nesolených vyloupaných pistácií
- 2 lžíce dezertního vína (např. sherry)
- 40 g másla
- 1 bobkový list
- 2 lžíce sekané petrželky
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce pistácií a celerová nať na dozdobení
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Celer očistíme a pokrájíme na špalíčky. Rýži propláchneme studenou vodou.
V hrnci na másle osmahneme cibuli s česnekem a celerem. Vmícháme rýži, oříšky a sherry.
Když se víno odpaří, zalijem směs vývarem, přidáme bobkový list a petrželku. Rýži uvaříme doměkka.
Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji. Zjemníme smetanou a ozdobíme.
—————
Smetanová polévka s těstovinami a pestem
4 porce
- 600 ml vývaru
- 500 ml mléka
- 150 ml smetany
- 100 g drobných těstovin
- 350 g oloupaných brambor
- 50 g slaniny
- 1 velká, oloupaná cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sekané petrželky
- sůl
Pesto:
- 2 oloupané stroužky česneku
- 2 větvičky naťové petrželky
- lístečky ze 2 větviček bazalky
- 50 g piniových oříšků
- 50 ml olivového oleje
- špetka soli
- 40 g strouhaného parmazánu
Cibuli s bramborami a slaninou pokrájíme na malé kostičky. V hrnci na rozehřátém oleji vyškvaříme slaninu. Přidáme cibuli s bramborami, orestujeme, zalijeme vývarem a mlékem a přivedeme k varu.
Do hrnce k vývaru s mlékem, slaninou, cibulí a bramborami vsypeme těstoviny. Polévku na mírném ohni vaříme, dokud nejsou těstoviny i brambory měkké.
Do mixéru vložíme stroužky česneku, bazalku, petrželku a oříšky. Přilijeme olej a přidáme špetku soli. Vše rozmixujeme. Nakonec do pesta vmícháme parmazán.
Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme asi 2 lžícemi pesta. Podle potřeby dosolíme. Vmícháme nasekanou petrželku a odstavíme.
—————
Smetanová pórková polévka
Doba přípravy asi 45 minut
1 porce asi 338 kcal/ 1 417 kJ
4 porce
- 2 pórky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 kostka bujónu
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- 1 lžíce vegety
- mletý černý pepř
- 1 houska na krutony
- sůl
Pórek důkladně očistíme a odkrojíme poškozené konce. Opláchneme ho, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce nalijeme asi 1 litr vody, přidáme pórek a vaříme asi 10 minut téměř doměkka.
Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozmícháme ji s trochou vývaru a přilijeme k pórku. Necháme provařit ještě asi 10 minut.
Do vroucí vody přidáme bujón nebo masox a postupně přiléváme rozšlehaná vejce. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme vegetou, solí a pepřem a povaříme asi 5 minut.
Během vaření polévky nakrájíme housku na kostičky, které opečeme nasucho v troubě. Polévku podáváme s opečenými krutony.
—————