Plněné papriky
Báječné plněné papriky
- asi 8 paprik
- půl kila mletého masa
- 2 dcl vařené rýže
- sůl
- pepř
- oregano
- muškát
- zázvor
Na omáčku:
- trochu slaniny
- lžíce oleje
- tři cibule
- česnek
- dvě lžíce cukru krystal
- velký rajský protlak
- oloupaná rajčata
- bobkový list
- oregano
- masox
Maso smícháme s uvařenou rýží, dobře okořeníme a naplníme jím papriky. Dáme se do omáčky: slaninu upražíme na lžíci oleje, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, 5 minut smažíme v pánvi. Přidáme cukr, rajský protlak, nakrájená rajčata, bobkový list, oregano, masox, sůl a pepř. Vznikne hustá červená omáčka, můžeme ji zředit vodou. Papriky naskládáme do pekáčku, zalijeme omáčkou a necelou hodinu pečeme v troubě.
—————
Papriky plněné masem a sojovými boby
4 porce
- 100 g sojových bobů
- sůl
- 250 g vepřového masa (libovější bůček)
- 100 g hovězího masa (plec)
- 1 oloupaná cibule
- 4 oloupané stroužky česneku
- mletý černý pepř
- 1 lžička sušené majoránky
- 8 paprikových lusků
- 150 g drcených rajčat z konzervy
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce oleje
- dle chuti krupicový cukr
Sóju namočenou do studené vody necháme přes noc nabobtnat. Vodu scedíme a boby v čerstvé vodě uvaříme doměkka (90 - 120 minut), ke konci je osolíme.
Cibuli, česnek, masa a scezenou sóju umeleme. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Z paprik odkrojíme horní část, vydlabeme semínka, naplníme směsí a přiklopíme odkrojenými částmi.
Na víně smíchaném s rajčaty, solí a olejem pečeme papriky při 180 °C asi 30 minut. Poté je vyjmeme a šťávu osladíme.
—————
Plněné paprikové lusky
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 2 720 kJ/ 650 kcal
4 porce
- 500 g mletého masa
- 4 paprikové lusky (různé barvy)
- 50 g rýže
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce solamylu
- kořeni pro mletá masa
- špetka cayenského pepře
- 2 rajčata
- 50 ml rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
Propranou rýži zalijeme 150 ml vřelé vody, osolíme ji a uvaříme doměkka. Odkrojíme vrchní části papriky i se stopkou, odstraníme jádřince, papriku omyjeme a dobře osušíme.
Maso ochutíme solí, pepřem, kořením na mleté maso, utřeným česnekem, pak přidáme vejce, solamyl a směs promícháme. Nakonec vmícháme zchladlou rýži okořeněnou lehce cayenským pepřem. Pokud je masová směs příliš hustá, přidáme vlažnou vodu.
Paprikové lusky naplníme masovou směsí a naskládáme je do pekáčku. Papriky potřeme olejem a pečeme při 200 °C přibližně 10 minut.
Rajčata na špičce nakrojíme a minutu spařujeme ve vroucí vodě. Přendáme je do ledové vody, oloupeme a nakrájíme. Protlak orestujeme na lžíci oleje, zalijeme ho trochou vlažné vody a přidáme rajčata. Krátce povaříme a omáčkou zalijeme papriky. Pekáček vrátíme do trouby a pečeme ještě dalších asi 25 minut. Papriky naskládáme na mísu nebo na talíře. Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory.
—————