Plněné papriky

Báječné plněné papriky

  • asi 8 paprik
  • půl kila mletého masa
  • 2 dcl vařené rýže
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • muškát
  • zázvor

Na omáčku:

  • trochu slaniny
  • lžíce oleje
  • tři cibule
  • česnek
  • dvě lžíce cukru krystal
  • velký rajský protlak
  • oloupaná rajčata
  • bobkový list
  • oregano
  • masox

 

Maso smícháme s uvařenou rýží, dobře okořeníme a naplníme jím papriky. Dáme se do omáčky: slaninu upražíme na lžíci oleje, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, 5 minut smažíme v pánvi. Přidáme cukr, rajský protlak, nakrájená rajčata, bobkový list, oregano, masox, sůl a pepř. Vznikne hustá červená omáčka, můžeme ji zředit vodou. Papriky naskládáme do pekáčku, zalijeme omáčkou a necelou hodinu pečeme v troubě.

—————

Papriky plněné masem a sojovými boby

4 porce

  • 100 g sojových bobů
  • sůl
  • 250 g vepřového masa (libovější bůček)
  • 100 g hovězího masa (plec)
  • 1 oloupaná cibule
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 8 paprikových lusků
  • 150 g drcených rajčat z konzervy
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • dle chuti krupicový cukr

Sóju namočenou do studené vody necháme přes noc nabobtnat. Vodu scedíme a boby v čerstvé vodě uvaříme doměkka (90 - 120 minut), ke konci je osolíme.

Cibuli, česnek, masa a scezenou sóju umeleme. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Z paprik odkrojíme horní část, vydlabeme semínka, naplníme směsí a přiklopíme odkrojenými částmi.

Na víně smíchaném s rajčaty, solí a olejem pečeme papriky při 180 °C asi 30 minut. Poté je vyjmeme a šťávu osladíme.

—————

Plněné paprikové lusky

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 720 kJ/ 650 kcal

4 porce

  • 500 g mletého masa
  • 4 paprikové lusky (různé barvy)
  • 50 g rýže
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce solamylu
  • kořeni pro mletá masa
  • špetka cayenského pepře
  • 2 rajčata
  • 50 ml rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje

Propranou rýži zalijeme 150 ml vřelé vody, osolíme ji a uvaříme doměkka. Odkrojíme vrchní části papriky i se stopkou, odstraníme jádřince, papriku omyjeme a dobře osušíme.

Maso ochutíme solí, pepřem, kořením na mleté maso, utřeným česnekem, pak přidáme vejce, solamyl a směs promícháme. Nakonec vmícháme zchladlou rýži okořeněnou lehce cayenským pepřem. Pokud je masová směs příliš hustá, přidáme vlažnou vodu.

Paprikové lusky naplníme masovou směsí a naskládáme je do pekáčku. Papriky potřeme olejem a pečeme při 200 °C přibližně 10 minut.

Rajčata na špičce nakrojíme a minutu spařujeme ve vroucí vodě. Přendáme je do ledové vody, oloupeme a nakrájíme. Protlak orestujeme na lžíci oleje,  zalijeme ho trochou vlažné vody a přidáme rajčata. Krátce povaříme a omáčkou zalijeme papriky. Pekáček vrátíme do trouby a pečeme ještě dalších asi 25 minut. Papriky naskládáme na mísu nebo na talíře. Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory.

—————