Karbanátky
Dietní karbanátky
- 200 g libového hovězího masa (bez šlach)
- 200 g libové vepřové plece
- půlka dietního párku
- 2 žemle
- 1 vejce
- hladká mouka
- sůl
- petrželka nebo bazalka
- kousek másla nebo margarínu
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou a necháme prosáknout. Maso a pórek umeleme, pak umeleme i žemle. Směs osolíme, okořeníme usekanými bylinkami, přidáme vejce, zahustíme troškou mouky a promícháme. Uděláme karbanátky, vložíme je do pekáče s trochou vody a pečeme. Přitom je obracíme a podle potřeby podléváme. Nakonec přidáme máslo nebo margarín.
—————
Houbové karbanátky pytláka Franty
- 0,5 kg mletého masa (půl vepřového a půl hovězího)
- 40 dkg čerstvých hub
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 housky namočené v mléce
- pepř
- kmín
- majoránka
- strouhanka
- sádlo na opečení
Na sádle zpěníme cibuli a přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a pepř. Musíme stále míchat, dokud houby nezměknou. Poté je promícháme s masem, přidáme vymačkané housky, třený česnek, vejce, majoránku a osolíme. Přidáme strouhanku a vytovoříme hustou kaši, ze které lžící vykrajujeme karbanátky a smažíme na obou stranách.
—————
Karbanátky s kečupovou omáčkou
Doba přípravy: 35 minut
1 porce zhruba 3 110 kJ/ 740 kcal
4 porce
- 600 g mletého masa
- 1 žemle
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- olej na smažení
Omáčka:
- 1 středně velká cibule
- 30 g tuku
- kousek bobkového listu
- 2 zrnka nového koření
- 4 zrnka pepře
- 2 lžíce kečupu
- špetka tymiánu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- mletý pepř
- sůl
- 2 rajčata
- cibule a pórek na ozdobení
Nakrájenou žemli namočíme ve vodě. Potom ji smícháme s mletým masem, dvěma lžícemi hladké mouky, vejcem, rozetřeným česnekem, solí, pepřem, půlkou nakrájené cibule a trochou strouhanky. Z masové hmoty vytvoříme karbanátky, které osmažíme.
Oloupeme cibuli, rajčata a pórek. Na omáčku zpěníme cibuli, zaprášíme ji moukou, osmahneme, zředíme vodou, přidáme kečup, koření, sůl, povaříme, dochutíme cukrem a citronovou šťávou.
—————
Křupavé frikadelky
Doba přípravy: přibližně 30 minut
1 porce asi 2 733 kJ/ 652 kcal
4 porce
- 500 g mletého masa
- 1 žemle
- 50 g cibule
- 2 vejce
- lžíce solamylu
- 1 jablko
- 50 g šunky
- 75 g ementálu nebo jiného sýra
- 2 lžičky hořčice
- sůl
- pepř
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce mandlových lupínků
- bazalka
- 4 lžíce oleje
- 1 svazek ředkviček
Housku namočíme do vody. Mleté maso dáme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce a vymačkanou housku. Směs dobře promícháme.
Šunku a sýr nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme jej na stejně velké kostičky jako sýr a šunku. Vše přisypeme do masové směsi, ochutíme hořčicí, solí, pepřem, kečupem a několika lístky najemno nasekané bazalky. Vše dobře promícháme. Na závěr do směsi vmícháme plátky mandlí, a podle potřeby solamyl.
Namočenýma rukama tvoříme z masa malé placičky. Obalíme je v hladké mouce a pečeme na pánvi dozlatova. Upečené frikadelky naskládáme na talíř a ozdobíme několika lístky bazalky a na tenké plátky nakrájenými ředkvičkami. Jako přílohu podáváme vařené nebo opečené brambory.
—————
Plněné karbanátky se sýrovou omáčkou
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 300 ml smetany
- 100 g nivy
- sůl
- mletý pepř
- 100 ml mléka
- 1/2 svazku čersvé bazalky
- 1/4 svazku petrželky
- 2 stroužky česneku
- 70 g pražených slunečnicových semínek
- 40 g strouhaného parmazánu
- 600 g mletého masa
- 1 vejce
- 2 lžíce hořčice
- cayenský pepř
- 50 ml olivového oleje
- 5 lžic strouhanky
- 3 lžíce oleje
Smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme rozdrobenou nivu, osolíme, opepříme a za stálého míchání přivedeme k varu, podle potřeby rozředíme mlékem. Bazalku a petrželku omyjeme a lístečky otrháme. Dáme do mísy, přidáme česnek, polovinu slunečnicových semínek, parmezán a vše rozmixujeme na hustou kaši.
Maso dáme do mísy, přidáme vejce, slunečnicová semínka, hořčici, na špičku nože cayenského pepře, strouhanku, osolíme a opepříme. Vše promícháme. Z hmoty tvarujeme malé placičky.
Do středu každé placičky dáme bylinkovou kaši, placičky přeložíme a vytvoříme z nich malé karbanátky. Ty vkládáme do rozehřátého oleje a pečeme. Hotové je přelijeme sýrovou omáčkou.
—————