Karbanátky

Dietní karbanátky

  • 200 g libového hovězího masa (bez šlach)
  • 200 g libové vepřové plece
  • půlka dietního párku
  • 2 žemle
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • petrželka nebo bazalka
  • kousek másla nebo margarínu

Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou a necháme prosáknout. Maso a pórek umeleme, pak umeleme i žemle. Směs osolíme, okořeníme usekanými bylinkami, přidáme vejce, zahustíme troškou mouky a promícháme. Uděláme karbanátky, vložíme je do pekáče s trochou vody a pečeme. Přitom je obracíme a podle potřeby podléváme. Nakonec přidáme máslo nebo margarín.

—————

Houbové karbanátky pytláka Franty

 

 

  • 0,5 kg mletého masa (půl vepřového a půl hovězího)
  • 40 dkg čerstvých hub
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 housky namočené v mléce
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • strouhanka
  • sádlo na opečení

 

Na sádle zpěníme cibuli a přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a pepř. Musíme stále míchat, dokud houby nezměknou. Poté je promícháme s masem, přidáme vymačkané housky, třený česnek, vejce, majoránku a osolíme. Přidáme strouhanku a vytovoříme hustou kaši, ze které lžící vykrajujeme karbanátky a smažíme na obou stranách.

—————

Karbanátky s kečupovou omáčkou

 

Doba přípravy: 35 minut

1 porce zhruba 3 110 kJ/ 740 kcal

4 porce

  • 600 g mletého masa
  • 1 žemle
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 středně velká cibule
  • 30 g tuku
  • kousek bobkového listu
  • 2 zrnka nového koření
  • 4 zrnka pepře
  • 2 lžíce kečupu
  • špetka tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 rajčata
  • cibule a pórek na ozdobení

Nakrájenou žemli namočíme ve vodě. Potom ji smícháme s mletým masem, dvěma lžícemi hladké mouky, vejcem, rozetřeným česnekem, solí, pepřem, půlkou nakrájené cibule a trochou strouhanky. Z masové hmoty vytvoříme karbanátky, které osmažíme.

Oloupeme cibuli, rajčata a pórek. Na omáčku zpěníme cibuli, zaprášíme ji moukou, osmahneme, zředíme vodou, přidáme kečup, koření, sůl, povaříme, dochutíme cukrem a citronovou šťávou.

—————

Křupavé frikadelky

 

Doba přípravy: přibližně 30 minut

1 porce asi 2 733 kJ/ 652 kcal

4 porce

  • 500 g mletého masa
  • 1 žemle
  • 50 g cibule
  • 2 vejce
  • lžíce solamylu
  • 1 jablko
  • 50 g šunky
  • 75 g ementálu nebo jiného sýra
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce mandlových lupínků
  • bazalka
  • 4 lžíce oleje
  • 1 svazek ředkviček

Housku namočíme do vody. Mleté maso dáme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce a vymačkanou housku. Směs dobře promícháme.

Šunku a sýr nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme jej na stejně velké kostičky jako sýr a šunku. Vše přisypeme do masové směsi, ochutíme hořčicí, solí, pepřem, kečupem a několika lístky najemno nasekané bazalky. Vše dobře promícháme. Na závěr do směsi vmícháme plátky mandlí, a podle potřeby solamyl.

Namočenýma rukama tvoříme z masa malé placičky. Obalíme je v hladké mouce a pečeme na pánvi dozlatova. Upečené frikadelky naskládáme na talíř a ozdobíme několika lístky bazalky a na tenké plátky nakrájenými ředkvičkami. Jako přílohu podáváme vařené nebo opečené brambory.

 

—————

Plněné karbanátky se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 300 ml smetany
  • 100 g nivy
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 ml mléka
  • 1/2 svazku čersvé bazalky
  • 1/4 svazku petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g pražených slunečnicových semínek
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 600 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hořčice
  • cayenský pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 5 lžic strouhanky
  • 3 lžíce oleje

Smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme rozdrobenou nivu, osolíme, opepříme a za stálého míchání přivedeme k varu, podle potřeby rozředíme mlékem. Bazalku a petrželku omyjeme a lístečky otrháme. Dáme do mísy, přidáme česnek, polovinu slunečnicových semínek, parmezán a vše rozmixujeme na hustou kaši.

Maso dáme do mísy, přidáme vejce, slunečnicová semínka, hořčici, na špičku nože cayenského pepře, strouhanku, osolíme a opepříme. Vše promícháme. Z hmoty tvarujeme malé placičky.

Do středu každé placičky dáme bylinkovou kaši, placičky přeložíme a vytvoříme z nich malé karbanátky. Ty vkládáme do rozehřátého oleje a pečeme. Hotové je přelijeme sýrovou omáčkou.

—————