Mleté řízky

Mleté medailonky na víně

  • 500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • asi 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • malý kousek mrkve a celeru
  • vývar
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 dl vína (červené nebo bílé)
  • 2 lžíce rybízového džemu

Rohlík nalámeme na kousky, zalijeme trochou vody, po prosáknutí vymačkáme nadbytečnou vodu a rohlík rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, papriku, sůl, mouku a dobře promícháme. Uděláme asi 12 kulatých placiček a krátce je opečeme po obou stranách na oleji.

Medailonky vyjmeme, na oleji osmahneme mrkev a celer nakrájené na tenké nudličky, zalijeme je trochou vývaru, vínem a přidáme kečup, džem, maso a dusíme asi čtvrt hodiny. Omáčka má být mírně zahoustlá. Podáváme s bramborovými kroketami.

—————

Mleté řízky na houbách

 

Doba přípravy: 60 - 70 minut

1 porce 6 570 kJ/ 1 550 kcal

4 porce

  • 600 g mletého hovězího a vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 vejce
  • 2 žemle
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • tymián
  • 2 lžíce naložených nebo sušených hub
  • 3 lžíce oleje na smažení
  • 20 g másla
  • 5 zrnek pepře
  • mletý pepř
  • bobkový list
  • citronová šťáva
  • 1 lžička cukru

Krupicové noky:

  • 300 g krupice
  • sůl
  • 3 vejce
  • 3/4 l mléka
  • 50 g tuku

Do mletého masa vmícháme namočené a vymačkané žemle, přidáme vejce, mletý pepř, osolíme a promícháme. Z hmoty připravíme ploché řízečky tak, že dlaně namočíme do studené vody a masové těsto v nich stlačíme do požadovaného tvaru.

Na rozpáleném oleji je prudce po obou stranách opečeme a vyjmeme. Olej od opékání slijeme, do kastrolu dáme máslo, oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Zalijeme horkou vodou, vložíme osmažené řízečky, přidáme všechno koření, trochu citronové šťávy a dusíme asi 10 minut. Potom řízky vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou rozšlehanou s moukou a povaříme na zahoustlou omáčku, kterou přecedíme. Nakonec do ní vložíme houby (sušené předem asi hodinu namočíme a pak slijeme), krátce povaříme, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.

Noky: V míse utřeme změklý tuk se solí, přidáme vejce a utřeme do pěny. Krupici přidáváme střídavě s vlažným mlékem k utřenému tuku s vejci. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1/2 hodiny odležet. Lžící namočenou ve vařící vodě z těsta vykrajujeme noky. Vaříme je 8 - 10 minut. Řízečky podáváme s noky nebo houskovými knedlíky.

—————

Mleté řízky s eidamským sýrem

 

4 porce 

  • 400 g mletého masa
  • 120 g eidamu
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • asi 3 lžíce strouhanky na zahuštění
  • hladká mouka a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř

 

Mleté maso vložíme do misky. Přidáme dvě vejce a mléko. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Dle potřeby ji  zahustíme strouhankou.

Sýr rozdělíme na špalíčky. Z masové hmoty vytvarujeme 12 malých placiček a do každé zabalíme kousek sýra.

Karbanátky postupně obalujeme v hladké mouce, dvou osolených rozšlehaných vejcích a strouhance. Na rozpáleném oleji je na pánvi pozvolna smažíme z obou stran dozlatova.

—————

Mleté řízky s nivou

Mleté řízky s nivou

4 porce

  • 200 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • mléko
  • 1 žemle
  • 80 g nivy
  • mletý pepř
  • sůl
  • tuk na pečení

Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme mlékem, po chvilce ji dobře promneme, přidáme mleté maso, sůl, pepř a důkladně promícháme. Ze směsi uděláme 4 ploché řízky, na každý položíme kousek nivy, utvoříme z nich šištičky a opět roztlačíme v ploché řízky. Opečeme je zvolna po obou stranách na oleji.

Jako přílohu volíme bramborovou kaši a zeleninu.

—————

Pečené biftečky se sýrem ve slanině

Pečené biftečky se sýrem ve slanině
  • 8 tenkých plátků anglické slaniny (nebo podobného druhu prorostlé slaniny)
  • 500 g směsi mletého masa
  • 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dl mléka

Mleté maso spojíme se strouhaným sýrem a pokapeme mlékem, necháme v chladu, až se mléko vsákne. Pak promícháme se solí a pepřem, utvoříme osm biftečků, obalíme je plátky slaniny a ve vyhřáté troubě je na pečícím papíru upečeme. Vhodnou přílohou je bramborová kaše smíchaná s vařenou brokolicí a karotkou.

—————

Pikantní sekané biftečky

 

 

  • 500 g mletého masa (směs nebo jen vepřové)
  • 150 g nivy
  • 1 žemle nebo rohlík
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • na ozdobu: hořčice, kečup a zelená cibulka

 

Žemli nebo rohlík namočíme do vody, pak vymačkáme a přidáme k mletému masu, přidáme vejce, sůl, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, mletý pepř a rozdrobený nebo hrubě nastrouhaný sýr. Promícháme a tvoříme biftečky, které z obou stran prudce opečeme na oleji a hned podáváme s vařenými brambory.

 

TIP: biftečky můžeme vložit také do rozpečených žemlí, potřených hořčicí. Zdobíme kečupem, majonézou a smaženou cibulí

—————

Poličský řízek

 

4 porce

  • 1 kg mletého masa
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 200 g měkkého salámu
  • sůl
  • muškátový květ
  • olej na smažení

Na obalení: 

  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 100 ml piva
  • hladká mouka
  • strouhanka

 

Mleté maso osolíme, okořeníme, zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, zahustíme trochou strouhanky. Na pomoučeném prkénku pak utvoříme placičky, na které položíme po kolečku salámu a vajíčka natvrdo. Lze doplnit i plátky žampionů či proužky papriky. Každou placičku přeložíme napůl a okraje pevně stiskneme. Naplněné řízky obalíme v hladké mouce, vejcích rozšlehaných s pivem, strouhaném sýru a strouhance a pak usmažíme na oleji.

—————

Řízečky z mletého masa

 

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 524 kcal/ 2 194 kJ

4 porce

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • 50 ml smetany
  • sůl
  • černý pepř
  • špetka majoránky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 červené papriky
  • 100 g pórku
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 150 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • asi 100 ml oleje
  • zelenina na ozdobení

 

Mleté hovězí i vepřové maso dáme do mísy a oba druhy důkladně promícháme. Přidáme vejce a přilijeme smetanu. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a hořčicí.

Papriku očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. K masové směsi přidáme papriku, pórek, česnek a strouhaný křen. Vše důkladně prohněteme.

Jedno vejce rozšleháme v mléce a osolíme. Z masové směsi vytvarujeme řízečky, které obalíme nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.

V hlubší pánvi rozpálíme olej a řízečky na něm osmažíme z obou stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Řízečky rozdělíme na talíře, ozdobíme bylinkami a nakrájenou zeleninou nebo je podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Sekaný řízek s pivní omáčkou

 

Doba přípravy: asi 40 minut

4 porce

  • 1 rohlík z minulého dne
  • 0,33 l tmavého piva (ležáku)
  • po 2 kusech žluté, červené a zelené papriky
  • 500 g mletého masa
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • sladká mletá paprika
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany

 

Rohlík nakrájíme a namočíme do 250 ml piva. Papriky omyjeme, očistíme, 3 z nich nakrájíme na kostičky. Rohlík vymačkáme a vmícháme do mletého masa s kostičkami paprik, vejci, solí, pepřem a mletou paprikou. Z mletého masa vytvarujeme řízky a opékáme je na 2 lžících rozehřátého oleje 10 - 12 minut po obou stranách.

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Zbylé papriky nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zesklovatíme na jedné lžíci oleje, přidáme kostičky paprik, osolíme, opepříme a papriky opékáme asi 8 minut.

Řízky vyjmeme a udržujeme v teple. Vypečený tuk zředíme zbylým pivem, přidáme smetanu a povaříme. Omáčku osolíme, opepříme. Opečené paprikové kostičky rozdělíme na talíře, poklademe sekanými řízky a podlijeme omáčkou. Můžeme ozdobit petrželkou.

—————