Mleté řízky
Mleté medailonky na víně
- 500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
- 1 rohlík
- 1 vejce
- mletá sladká paprika
- sůl
- asi 2 lžíce hladké mouky
- olej
- malý kousek mrkve a celeru
- vývar
- 4 lžíce kečupu
- 1 dl vína (červené nebo bílé)
- 2 lžíce rybízového džemu
Rohlík nalámeme na kousky, zalijeme trochou vody, po prosáknutí vymačkáme nadbytečnou vodu a rohlík rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, papriku, sůl, mouku a dobře promícháme. Uděláme asi 12 kulatých placiček a krátce je opečeme po obou stranách na oleji.
Medailonky vyjmeme, na oleji osmahneme mrkev a celer nakrájené na tenké nudličky, zalijeme je trochou vývaru, vínem a přidáme kečup, džem, maso a dusíme asi čtvrt hodiny. Omáčka má být mírně zahoustlá. Podáváme s bramborovými kroketami.
—————
Mleté řízky na houbách
Doba přípravy: 60 - 70 minut
1 porce 6 570 kJ/ 1 550 kcal
4 porce
- 600 g mletého hovězího a vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 vejce
- 2 žemle
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany
- tymián
- 2 lžíce naložených nebo sušených hub
- 3 lžíce oleje na smažení
- 20 g másla
- 5 zrnek pepře
- mletý pepř
- bobkový list
- citronová šťáva
- 1 lžička cukru
Krupicové noky:
- 300 g krupice
- sůl
- 3 vejce
- 3/4 l mléka
- 50 g tuku
Do mletého masa vmícháme namočené a vymačkané žemle, přidáme vejce, mletý pepř, osolíme a promícháme. Z hmoty připravíme ploché řízečky tak, že dlaně namočíme do studené vody a masové těsto v nich stlačíme do požadovaného tvaru.
Na rozpáleném oleji je prudce po obou stranách opečeme a vyjmeme. Olej od opékání slijeme, do kastrolu dáme máslo, oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Zalijeme horkou vodou, vložíme osmažené řízečky, přidáme všechno koření, trochu citronové šťávy a dusíme asi 10 minut. Potom řízky vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou rozšlehanou s moukou a povaříme na zahoustlou omáčku, kterou přecedíme. Nakonec do ní vložíme houby (sušené předem asi hodinu namočíme a pak slijeme), krátce povaříme, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.
Noky: V míse utřeme změklý tuk se solí, přidáme vejce a utřeme do pěny. Krupici přidáváme střídavě s vlažným mlékem k utřenému tuku s vejci. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1/2 hodiny odležet. Lžící namočenou ve vařící vodě z těsta vykrajujeme noky. Vaříme je 8 - 10 minut. Řízečky podáváme s noky nebo houskovými knedlíky.
—————
Mleté řízky s eidamským sýrem
4 porce
- 400 g mletého masa
- 120 g eidamu
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- asi 3 lžíce strouhanky na zahuštění
- hladká mouka a strouhanka na obalování
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Mleté maso vložíme do misky. Přidáme dvě vejce a mléko. Směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Dle potřeby ji zahustíme strouhankou.
Sýr rozdělíme na špalíčky. Z masové hmoty vytvarujeme 12 malých placiček a do každé zabalíme kousek sýra.
Karbanátky postupně obalujeme v hladké mouce, dvou osolených rozšlehaných vejcích a strouhance. Na rozpáleném oleji je na pánvi pozvolna smažíme z obou stran dozlatova.
—————
Mleté řízky s nivou
4 porce
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- mléko
- 1 žemle
- 80 g nivy
- mletý pepř
- sůl
- tuk na pečení
Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme mlékem, po chvilce ji dobře promneme, přidáme mleté maso, sůl, pepř a důkladně promícháme. Ze směsi uděláme 4 ploché řízky, na každý položíme kousek nivy, utvoříme z nich šištičky a opět roztlačíme v ploché řízky. Opečeme je zvolna po obou stranách na oleji.
Jako přílohu volíme bramborovou kaši a zeleninu.
—————
Pečené biftečky se sýrem ve slanině
- 8 tenkých plátků anglické slaniny (nebo podobného druhu prorostlé slaniny)
- 500 g směsi mletého masa
- 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
- sůl
- mletý pepř
- 1 dl mléka
Mleté maso spojíme se strouhaným sýrem a pokapeme mlékem, necháme v chladu, až se mléko vsákne. Pak promícháme se solí a pepřem, utvoříme osm biftečků, obalíme je plátky slaniny a ve vyhřáté troubě je na pečícím papíru upečeme. Vhodnou přílohou je bramborová kaše smíchaná s vařenou brokolicí a karotkou.
—————
Pikantní sekané biftečky
- 500 g mletého masa (směs nebo jen vepřové)
- 150 g nivy
- 1 žemle nebo rohlík
- 1 cibule
- 1 vejce
- olej na smažení
- na ozdobu: hořčice, kečup a zelená cibulka
Žemli nebo rohlík namočíme do vody, pak vymačkáme a přidáme k mletému masu, přidáme vejce, sůl, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, mletý pepř a rozdrobený nebo hrubě nastrouhaný sýr. Promícháme a tvoříme biftečky, které z obou stran prudce opečeme na oleji a hned podáváme s vařenými brambory.
TIP: biftečky můžeme vložit také do rozpečených žemlí, potřených hořčicí. Zdobíme kečupem, majonézou a smaženou cibulí
—————
Poličský řízek
4 porce
- 1 kg mletého masa
- 2 vejce natvrdo
- 1 dl mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 200 g měkkého salámu
- sůl
- muškátový květ
- olej na smažení
Na obalení:
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
- 100 ml piva
- hladká mouka
- strouhanka
Mleté maso osolíme, okořeníme, zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, zahustíme trochou strouhanky. Na pomoučeném prkénku pak utvoříme placičky, na které položíme po kolečku salámu a vajíčka natvrdo. Lze doplnit i plátky žampionů či proužky papriky. Každou placičku přeložíme napůl a okraje pevně stiskneme. Naplněné řízky obalíme v hladké mouce, vejcích rozšlehaných s pivem, strouhaném sýru a strouhance a pak usmažíme na oleji.
—————
Řízečky z mletého masa
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 524 kcal/ 2 194 kJ
4 porce
- 200 g mletého vepřového masa
- 200 g mletého hovězího masa
- 2 vejce
- 50 ml smetany
- sůl
- černý pepř
- špetka majoránky
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 červené papriky
- 100 g pórku
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce strouhaného křenu
- 150 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- asi 100 ml oleje
- zelenina na ozdobení
Mleté hovězí i vepřové maso dáme do mísy a oba druhy důkladně promícháme. Přidáme vejce a přilijeme smetanu. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a hořčicí.
Papriku očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. K masové směsi přidáme papriku, pórek, česnek a strouhaný křen. Vše důkladně prohněteme.
Jedno vejce rozšleháme v mléce a osolíme. Z masové směsi vytvarujeme řízečky, které obalíme nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
V hlubší pánvi rozpálíme olej a řízečky na něm osmažíme z obou stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Řízečky rozdělíme na talíře, ozdobíme bylinkami a nakrájenou zeleninou nebo je podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Sekaný řízek s pivní omáčkou
Doba přípravy: asi 40 minut
4 porce
- 1 rohlík z minulého dne
- 0,33 l tmavého piva (ležáku)
- po 2 kusech žluté, červené a zelené papriky
- 500 g mletého masa
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- sladká mletá paprika
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 200 ml smetany
Rohlík nakrájíme a namočíme do 250 ml piva. Papriky omyjeme, očistíme, 3 z nich nakrájíme na kostičky. Rohlík vymačkáme a vmícháme do mletého masa s kostičkami paprik, vejci, solí, pepřem a mletou paprikou. Z mletého masa vytvarujeme řízky a opékáme je na 2 lžících rozehřátého oleje 10 - 12 minut po obou stranách.
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Zbylé papriky nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zesklovatíme na jedné lžíci oleje, přidáme kostičky paprik, osolíme, opepříme a papriky opékáme asi 8 minut.
Řízky vyjmeme a udržujeme v teple. Vypečený tuk zředíme zbylým pivem, přidáme smetanu a povaříme. Omáčku osolíme, opepříme. Opečené paprikové kostičky rozdělíme na talíře, poklademe sekanými řízky a podlijeme omáčkou. Můžeme ozdobit petrželkou.
—————